Бизнесът с бежанците: как действат трафикантите

4758
Бизнесът с бежанците: как действат трафикантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Тамер Бакинер е следовател под прикритие, успял да проникне в престъпната мрежа от каналджии, печелеща огромни пари от трафика на бежанци. От месеци той успешно разследва каналите за нелегално прехвърляне на мигранти през границата. Резултатите от неговите проучвания бяха излъчени от германската обществена телевизия ZDF в документалния филм "Следата: под прикритие сред каналджийската мафия".

"Проверяват даже в чорапите"

Разследването започва от Мюнхен, където Бакинер успява да си създаде важни контакти, които в крайна сметка го отвеждат до "големия бос", както е наречен във филма на ZDF човекът, който дърпа конците. За целта агентът под прикритие се представил за брокер на недвижими имоти, търсещ партньор за нелегалното прехвърляне на 60 мигранти от Турция в Германия.

Още: Разследване: 93 бежанци загубили живота си в горите до границата с Турция

Бакинер се запознал в района на мюнхенската централна гара с млад мъж от Югоизточна Европа, който повярвал на версията му и го свързал с други хора нататък по веригата. В крайна сметка той го отвел и до шефа, за когото от години прекарвал хора през границата.

Първата среща с "големия бос" се провела в Сърбия, уточнява ZDF. Изданието го описва като изключително предпазлив човек, който допускал непознати до себе си само след препоръка, правел сделките си лично и на няколко седмици сменял картата на мобилния си телефон.

Следователят под прикритие му казал, че иска да го заведе на границата, за да види как работят. А шефът го уверил, че разполагал с перфектна организация. Посъветвал го още да не носи у себе си повече от 50 евро, които му били нужни за подкупи на граничните полицаи. "Проверяват даже в чорапите", предупредил го той. Освен това му казал, че ако го полицията в Унгария го спипа, може да влезе в затвора. "Но не се притеснявай - срещу 800 до 1000 евро ще те пуснат", допълнил той.

Към границата - с автомати, камъни и стълби

Още: "Пълни сме догоре, не можем повече". Германия вече иска да връща бежанци, изнемогва

Когато се мръкнало, групата тръгнала към унгарската граница с таксита, които ги закарали до царевична нива. Оттам продължили пеша, като внимавали по пътя до "базовия лагер" да избягват сръбските гранични патрули. Когато пристигнали, Бакинер видял въоръжени с автомати "Калашников" мъже, вероятно афганистанци, както и други групи бежанци и мигранти. От каналджиите разбрал, че в тази нощ около 700 души чакали в гората да бъдат прехвърлени през границата. Видял и как хората, които трябвало да придружават бежанците, събирали камъни, които по-късно да използват срещу унгарските гранични патрули, става ясно още от излъчения филм по ZDF.

Първият опит за прехвърляне на унгарска територия се провалил: след като срещу унгарските патрулни коли полетели камъни, каналджиите извадили алуминиеви стълби, с помощта на които мигрантите трябвало да се прехвърлят от другата страна на двойната телена ограда. Но граничарите се върнали и атакували нашествениците със сълзотворен газ.

На месец се печелят по 90 000 евро

"Големият бос" обаче държал непременно да покаже на новия си "клиент" успешни прехвърляния, затова ходили още няколко пъти до границата. От другата ѝ страна ги чакали превозни средства за по-нататъшния им път до Германия.

Още: Бежанка от Турция може да стане първата жена премиер на Нидерландия

"Карам без да спирам, не спя", доверил на човека под прикритие един от шофьорите. Месечно той изкарвал между 80 000 и 90 000 евро, научаваме още от разследването. Още при товаренето на нелегалните мигранти от другата страна на унгарската ограда той получавал 3500 евро. През четирите години, откакто се занимава с каналджийство, досега не е бил хващан нито веднъж от полицията, допълва ZDF.

С наказания няма да стане

Би било илюзия да се смята, че борбата с трафикантите може да бъде спечелена с по-строги наказания, коментира на свой ред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Докато европейската система за предоставяне на убежище функционира по такъв начин, че всеки, добрал се до Европа може да остане, докато не приключат процедурите, а депортациите са по-скоро изключение, бизнес моделът на бандите ще продължи да работи, посочва изданието. А щом някъде падат пари, винаги ще се намери кой да се възползва от това - каквито и строги санкции да съществуват.

Каналджиите могат да бъдат спрени само, ако процедурите за предоставяне на убежище наистина се осъществяват извън ЕС. Тогава вече не престъпниците ще са тези, които решават кой да стигне до Европа и кой не, се казва още в публикацията на ФАЦ.

Още: "Палестинци сме": 7 задържани бежанци в Добричко

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com