Доган ли ще се окаже "добрият" за етническия мир?

12746
Доган ли ще се окаже "добрият" за етническия мир?
Снимка: БГНЕС

Внушения за терор от страна на България срещу турското малцинство, което исторически е изконно населени по тези земи – това представлява накратко турският документален филм „България, моя земя“, излъчен по „Ал Джазира“.

Внушението е много опасно, защото не почива върху исторически спор – то се прокрадва до наши дни. Картината е така представена исторически и главните герои са така подбрани, че зрителят да остане с впечатлението, че България продължава да действа по начин, по който предполагаемо е действала и в миналото. Представена е гледната точка на загиналите със сигурност хиляди турци по време на Освободителната ни война, както и на Балканските войни, но е направено така, че да изглеждат като жертви на непровокирана агресия – сякаш са избити, защото са прогонени от дома им. Стига се дотам, че в прав текст американски историк, служил в турския корпус на мира и имаш докторска титла от турския университет „Богазичи“ крайно едностранно да говори сякаш срещу турците е проведен геноцид от страна на България. Същият този човек не счита изтребването на 1 млн. арменци от Османската империя в периода, в който влизат и Балканските войни, за геноцид. Нещо повече – директно се посочва, че от XIX век насам България е проводник на руския имперски интерес и се внушава, че никога преди това не е имало българска държава.

Българите и "войната" между Турция и Русия

Как се отнасят българите към ескалиралия конфликт между Русия и Турция? Каква роля играят националните симпатии и антипатии към двете ...

Подобен филм е повече от нахална провокация – и е редно държавата ни да му обърне сериозно внимание. Защото на първо място е много важно да разберем, по възможност с доказателства, кой е поръчителят и кой е играл ролите на изпълнител и подизпълнители.

Много показателно е, че още във втората минута, когато се нагнетяват градацията съжаление - съчувствие - ярост от „несправедливостта срещу турците“, в кадър влиза Лютви Местан по време на възпоменателен митинг на ДПС. Точно тогава върви песен на турски с надписи на английски: „О, султане, спаси ни от чужденеца. Знайте – няма друга религия освен исляма“.

Точно тези думи плюс изказването за съществуването на България благодарение на Русия са гаранция, че някой усилено се мъчи да ни вкара в конфликта между Москва и Анкара, ескалирал със свалянето на руския бомбардировач Су-24 на сирийската граница на 24 ноември. У нас първата категорична реакция беше на лидера на ДПС Лютви Местан. Тогава той зае позицията, че нарушаването на въздушното пространство на Турция от руски самолет е „предизвикателство към НАТО“ и категорично поиска сваляне на Башар Асад от власт, макар че опита да вкара по-дипломатична нотка, признавайки, че Русия е необходима за победата над „Ислямска държава“.

Часове преди в България масово да се разбере за излъчването на „България, моя земя“, се появи информацията, че Ахмед Доган е недоволен от Местан и се готви да го свали. Многократно хора като Осман Октай са коментирали, че Местан заема доста твърди позиции и показва склонност да слуша турския президент Реджеп Ердоган много повече, отколкото го е правил някога Доган. Не от вчера вървят тезите, че Доган никога не е искал истинско влияние на Анкара в България, защото за Ердоган ДПС е просто инструмент и трябва да си знае мястото. Местан обаче, с акции като тази с публичното обрязване в Омуртаг, очевидно прекали. Осъзнава го много добре и Доган, който му вдигна мерника. А интересен факт е, че във филма се говори специално за обрязването - как българските власти по времето на комунизма го забранили, защото не е хигиенично.

ДПС е във властта - чрез Москов и заместника му Бойко Пенков

ДСБ излиза в опозиция, Петър Москов остава министър на здравеопазването. Радан Кънев и партията му обещават, че ще подкрепят здравната ...

„Това, което трябва да бъде убито е идеята. Защото това е 7-глава ламя, на която като отрежеш едната глава, пораства нова на нейно място. Ататюрк в Турция е показал как да стане това. Има някои части в ислямските текстове, които могат да бъдат описани като фашизъм, защото предвиждат превъзходство над другите народи. И Ататюрк забранява четенето на тези части. Той е разбирал добре своята религия. Ние трябва да проумеем че в Турция това е имало положителен ефект“, каза съвсем наскоро пред Actualno.com известният писател Жозе Родригеш Душ Сантуш.

И е напълно прав – с едно важно уточнение. Такава задача не може да мине без държавна намеса. Защото много лесно елиминирането на „опасни като фашизъм текстове“ може да се превърне в елиминиране на цяла религия. А това би довело до открит конфликт – нещо, което някои елементи, плащащи за филми като този, си мечтаят.

Къде сега е държавата ни? Идеите се борят с идеи. Пропагандата се бори с пропаганда – така, волю неволю, излизат и двете гледни точки. Затова вместо да се юрнат да говорят по нашите сутрешни блокове, държавниците ни да вземат да намерят малко пари за един такъв филм, да го направят – няма да отнеме кой знае колко време и да намерят къде да го пуснат така, че да достигне повечко мюсюлмани. Със сигурност могат да се открият и учени като въпросния Маккарти, но в обратната посока. И да се посочат очевидни неточности на "България, моя земя", като например тази, че сме член на ЕС от 2014 година, а не от 2007 година. Само един филм за такива неточности да се направи и е достатъчно, за да има ефект и да се бори успешно лъжата.

А ако се докаже връзка на някой като Местан или Доган, има и начини той да бъде подведен под отговорност – от действаща прокуратура. Сега разбират ли някои кухи лейки защо е толкова важна съдебната реформа у нас?

Елегия за Реформаторите - а можеше да бъде Ода

Не знам дали Реформаторският блок си даде сметка, че решенията „за“ и „против“ оставането във властта са съдбон...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com