ЕС ни изостави на мафията

15749
ЕС ни изостави на мафията
Снимка: БГНЕС

Умират политиците да лъжат. Да заблуждават. Да извъртат. Да правят всичко, само и само да не кажат истината. И ако на някои политици това им се получава елегантно и с финес – защото са учили знаята от майстори и самите те са майстори, то други са жалка картинка. В България всичките са от втория вид.

На челно място, за пореден път шампион, се оказа Бойко Борисов. Той и партията му, особено от началото на седмицата, се опитват съвсем умишлено да отклонят общественото внимание от важни въпроси, като използват старата тактика за вдигане на възможно най-много шум – нали в България който вика най-силно, е най-прав и безпогрешен.

Материалът за фалшивите новини на Борисов

Това е една лъжлива новина. Така премиерът Бойко Борисов отвърна на журналист на BIT, който поиска коментара му относно сагата "дебилни...

Какво се случи тази седмица? Тръгна сапунката за приватизацията. 27 години Преход, от които 7 години управление на ГЕРБ и сега те, заедно с БСП, ще променят Конституцията, че да покажат на българите КОЙ ги бил ограбил. КОЙ граби е ясно на всички българи, които не са дебили – за останалите няма спасение в обяснения, само в пропаганда. И тъй като тези, останалите, хич не са малко, пропагандата – по модерно казано "фалшиви новини", почна да извира, за да изтика назад истински важното.

Важно е например, че и при поредния мониторингов доклад, Европейската комисия ни казва за пореден път какви сме бандюги. "Макар Комисията да не може да стигне до заключението, че което и да е от изискванията е напълно изпълнено, остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще". Този параграф от доклада е повече от ужасен. В него в прав текст, "на брюкселски" (цитат на Премиера-Слънце), се казва, че нищо не правим за налагане на върховенството на закона, за осъществяване на ефективна съдебна реформа, за успешна борба с корупцията и организираната престъпност. И тъй като управляващият в над 5 от последните 7 години Бойко Борисов едва ли ще преведе от "брюкселски" на "български", ще го заместя аз – Брюксел ни казва, че нямаме държава!

За разлика от друг път, обаче, този път Брюксел ни казва и нещо друго - "остава възможността с продължаваща политическа воля за реформа България да изпълни предписанията и така да изпълни очакванията на Механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще". Досега, според Европейската комисия, не сме направили нищо по цели 17 предписания по механизма, но ей го хе - "в близко бъдеще" ще ги изпълним! Превод от брюкселски на български – дебили сте, ама заради Путин и щото ние самите сме разпокъсани, слаби и не много кадърни, а не искаме Кремъл съвсем да ни довърши, ще си затворим очите каква бандитска държава сте и ще ви оставим – да не се цепи ЕС. Все едно да имаш двойка и да минеш в следващия клас.

Няма държава! Няма държава! Няма държава! Това е ПРОБЛЕМЪТ! И като няма държава, нищо нормално не може да бъде свършено. Няма как мафията в парламента – ГЕРБ, ДПС, БСП, да направи каквото и да било полезно. Промяната на Конституцията за давността на приватизацията може да направи само едно нещо – да развърже ръцете за грабеж. Формулата е проста – имаш апетитен и печеливш бизнес, след като си купил разрушено държавно предприятие, но не се отчиташ нито на ГЕРБ, нито на ДПС, нито на БСП. Щом е така, ще намерим вече как и по Конституция да кажем, че си окрал държавата. И ще върнем "откраднатото". Така, както върнахме от КТБ, от АЕЦ "Белене", от "Цанков камък", от "Южен поток" и от купищата знакови сделки на приватизацията, разследвани и не разследвани от прокуратурата и прословутата Агенция за приватизацията, чиято работа е точно контрол на приватизацията. Да сте чули нещо някога да е проконтролира досега?

Тръмп е като Путин и Путин е като Тръмп

Безспорно тази седмица новината, която привлече най-много внимание в световен мащаб, е поредната серия от т.нар. "Панамски досиета". Но...

И докато се занимаваме с глупости за "хора в парламента, свързани с наркотрафик", (всъщност става въпрос за Илия Стоилов, брата на депутата от БСП Георги Стоилов. Моменталният въпрос е откога Илия е депутат?!) "лош материал" (Борисов казва само "материал", но в същото изказване казва и друго: "Пенсионерите, с цялата си глупост, носталгията и младостта ги води") и "дебилни", тихо и кротко влизаме все повече в руска орбита. Доказателства? Ето ви две, при това скорошни.

Първотосрещата на Борисов с Юнкер, на която председателят на ЕК му обеща "добър доклад“. Там Борисов говори за новия механизъм за военно сътрудничество в рамките на ЕС – PESCO. И в свой, "народен" стил, иска от ЕС и НАТО да кажат къде да се разполагат танкове и армии, по кои граници. Ако той не знае, интересно какво пита? И за кого пита къде какво да се разполага – така, публично?

Второто – вчерашното посещение в Рим. Там Борисов взе "да хока" европейските политици, както се изразиха някои медии. Пасивни били, Путин и Ердоган решавали бъдещето на Сирия. Борисов не е ли европейски политик? Специално той какво говореше за Сирия, в тон с европейските политици – да правим буферни зони за сигурност по турско-сирийската граница, бежанците там да стоят. Ходи на крака и при Ердоган, при това неведнъж, та да не се ядоса султанът и да ни прати бежанците, които си държи в резерв – както и Борисов предлагаше. Върнахме и десетки избягали от Турция хора след опита за преврат, че да гният кой знае в кой зандан – тихомълком, макар понякога медиите да се разшумяваха, но "всяко чудо за три дни". За разлика от нас, Гърция не върна избягалите с хеликоптер турски военни – там сега да виждате бежанска вълна, идваща от Турция? Ако искаш да решаваш нещо, особено в конфликтна зона, трябва да си показал сила, а не да тичаш, когато султанът свирне и не да насърчаваш целия ЕС да се държи така.

Ако има още оптимисти в България, да знаят – лошото и страшното тепърва идва.

Иска ли Русия да заличи и малкото останали добри чувства към нея?

Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова е понякога скандална и непремерена – тя може да си позвол...

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com