България и Турция разглеждали създаването на зона сигурност за бежанци в Сирия

7957
България и Турция разглеждали създаването на зона сигурност за бежанци в Сирия
Снимка: БГНЕС

С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, където хората да се близко до родните си места и, каквото трябва да им се помага, да им се помага там. Конфликтът там трябва да се прекрати час по-скоро. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди извънредното заседание на Европейския съвет на въпрос дали с това, което разполагаме сме готови да се справим с евентуална по-сериозна емигрантска вълна, предаде БГНЕС.

"Ние сме готови да се справим, но тук проблемът е много по-дълбок. Многократно съм го разяснявал, без да се спре източникът на вълната, която идва, ще следва вълна след вълна. Това са много милиони имигранти", каза премиерът. По думите му Турция "изнемогва" с милионите бежанци на нейна еритория. "От друга страна, времето се разваля и тези хора няма къде да се върнат обратно в Сирия, и в останалите държави, от където са тръгнали, но преди всичко конфликтът тръгна от Сирия. Натискът върху границите ще стане огромен”, обясни Борисов.

ЕК отделя нови 1,7 млрд. евро за справяне с бежанската криза

Европейската комисия (ЕК) одобри голям пакет от оперативни, бюджетни и правни мерки за справяне с бежанската криза в Европа, съобщиха о...

Припомняме, че България отказа възможността на наша територия да се създаде буферна зона за бежанците.

"Каквото и да се полага от ЕС като усилия тези над 10 милиона имигранти се очаква да влязат в България и двете външни граници са Гърция и България. Турците полагат огромни усилия и се държат изключително хуманно и европейски. Похарчиха вече много милиарди долари по бежанците, но не могат вече да ги удържат. Те няма къде да се върнат назад, трябва да влязат в България и от България да отиват нанякъде. Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях се увеличава. Търси се голямо решение. Турският премиер на 14-15 октомври ще направи едно мероприятие в Истанбул и ще намеря начин най-вероятно да отида”, зарече се той. 

Запитан защо казва за 10 млн. имигранти, след като Турция има 2 млн. бежанци, Борисов отвърна, че е така, защото в Сирия все повече хора се уверявали, че няма какво да правят там и, опасно е за живота им, и няма какво да работят. 

Относно това, че България попадна сред страните, в които има неуредици за бежанците и може ли да се стигне до глоба заради наказателната процедура на ЕК, премиерът заяви, че не вярва да се стигне дотам. Той обясни, че условията за бежанците у нас не са от тези, които ни се искат най-много, но имало и хиляди български граждани, които живеят в не по-добри условия. „Имаме и много стотин хиляди роми, за които полагаме огромни грижи, милиарди от социалните фондове всяка година ни отиват, за да ги задържаме на територията на България. Те също са дошли отнякъде през времето”, заключи премиерът. 

На заседанието на Европейския съвет Борисов заяви, че ще предложи да се направи незабавно среща със САЩ, Русия, ЕС, която да реши глобално въпроса за източниците на напрежението. „Зоната за сигурност в Сирия трябва да се изгради незабавно, за да може тези хора, които няма да намерят подслон в Европа, не могат и в България да го намерят, да има къде да им се направят лагери и човешки условия. С финансите, които Европа харчи и в момента, да им се създадат временни добри условия за живот, за да могат след това да се върнат да си живеят в Сирия", каза премиерът.

ЕК представи краткосрочните приоритети за борба с бежанския проблем

Преди днешния Европейски съвет, на който лидерите на страните-членки на ЕС окончателно трябва да приемат т.нар. квотен механизъм за рел...

"Не съм съгласен, че е задължително с военна операция, заяви обаче той. "Военна операция ще има с тези, които не се разбират от добро”, посочи Борисов.

Все пак попитан, че зоната за сигурност ще трябва да се пази от военни, той заяви, че и без това има толкова контингенти, къде ли не по света - Афганистан, Ирак. 

"Трябва да се концентрираме върху бързата реакция спрямо залегналите в основата причини на проблема с бежанската вълна, а не просто върху последиците на тази продължаваща хуманитарна трагедия". Това се посочва в писмо на премиера на Турция Ахмед Давутоглу до министър-председателя на България Бойко Борисов, предаде "Фокус". Масовото преселение на бежанци и мигранти, пред което сме изправени днес е глобална катастрофа, каквато не сме виждали от Втората световна война насам.

Сложността на проблема и неговият трансграничен характер изискват международни решения, а за тях се нуждаем от ефективно сътрудничество и истинска солидарност, отбелязва турският министър-председател. Според Давутоглу след почти 5 години на конфликти и битки сирийската криза сега е най-страшната хуманитарна трагедия, като почти половината от населението на страната, което е близо 12 милиона – мъже, жени и деца – са прогонени.

Разбираме необходимостта от координиране на усилията с турската страна в духа на добросъседските, съюзнически в НАТО и приятелски двустранни отношения, за преодоляване на миграционната вълна. Това посочва от своя страна Бойко Борисов в писмо до турския си колега Ахмет Давутоглу като отговор на призива на ръководителя на турското правителство към всички лидери на държавите членки на ЕС за полагане на общи усилия за справяне с бежанската криза.

3 наказателни процедури срещу България открива ЕК заради мигрантите

ЕК открива 40 наказателни процедури срещу държави-членки на ЕС заради това, че не са приложили съответното общностно законодателство, с...

Споделяме разбирането за необходимост от значително увеличаване на финансирането за Турция, което да подпомогне усилията на Анкара. България се ангажира да поставя въпроса във формат ЕС, посочва Борисов. Премиерът каза и, че споделя виждането, че създаването на оптимални условия, които биха спомогнали за справяне с бежанската криза и биха позволили завръщане на имигрантите в Сирия след урегулирането на политическата ситуация там, не биха могли да бъдат реализирани без прилагане на всеобхватен подход на ЕС в тясно сътрудничество с Турция и заслужават засилено внимание и анализ.

В писмото си до турския премиер Борисов изразява високата си оценка за усилията, които Турция полага за справяне с огромната бежанска вълна и му благодари за доброто сътрудничеството на страната ни с Република Турция при посрещане на миграционния поток и свързаните с него рискове за сигурността, включително сътрудничеството по управление на границата.

*Статията е обновена в 21.30 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com