Япония: по-добре куче, отколкото дете

10177
Япония: по-добре куче, отколкото дете
Снимка: pixabay

Мини роклички, диспенсъри за вода, здравословни закуски, всякакъв вид каишки - и зайци, които можете да галите в скута си. Генки и Канако са особено развълнувани от последното и вземат на ръце пухкави зайчета, за да ги галят със зареяни в далечината погледи.

Животните са сладки, а преживяването е приятно, казват двамата в един глас. Двойката, на 40 и 35 години, има котка вкъщи, но няма дете: "Не беше съзнателно решение - това, че имаме домашен любимец, не означава, че не искаме деца", уверяват те. Във всеки случай Канако смята, че да обичаш домашен любимец е същото като да обичаш дете.

100 евро на месец за куче

В случая с Мина това наистина изглежда така. Нейното кученце ши-тцу вече е добре екипирано: "То има нашийник, шапка, дрешка с пришита кучешка каишка върху нея и рефлектор.”

То лежи удобно на няколко възглавници в кучешката си количка, покрито с пухкаво одеяло. Ако кученцето е жадно, Мина натиска пластмасовата бутилка на количката и интегрираната купа започва да се пълни с вода. "Месечно харча около 10 000 йени за кучето си", казва Мина. Това е около 70 евро, с което Мина остава под сумата от 100 евро, колкото собствениците на кучета в Япония харчат средно на месец за домашния си любимец

На самотните родители им е по-трудно

Тази японка гледа куче от 14 години. 36-годишната жена няма партньор и въпросът с децата не стои пред нея. "Не съм омъжена и затова нямам деца. Разбира се, че едно дете отнема повече време, отколкото един домашен любимец”, казва тя.

Да си самотен родител не е опция за повечето японци. В консервативната държава самотните родители срещат огромни трудности - не само финансово, но и в социално отношение. Но и много жени не са склонни да напускат работа след раждането, както все още се очаква от тях.

Хироюки и Аяко имат домашно прасе - и дете. Те смятат, че семействата се нуждаят от повече финансова подкрепа: "Изкуственото оплождане трябва да се разшири още повече в Япония и да стане напълно безплатно", си пожелават те.

Япония вече е постигнала напредък в това отношение, но все още има пречки. Един от проблемите е, че процедурите често не са успешни заради напредналата възраст на жените.

Първо куче, после може би и дете

На 30 и 27 години Хана и Тацуя са в най-подходящата възраст за деца. Но засега двамата са избрали забавна двойка кучета, които возят в количка в една изложбена зала: "По-вероятно е да си вземеш куче, отколкото дете. Това малко прилича на отглеждането на дете", уверяват те. Въпреки това двойката също би искала да има потомство в някакъв момент.

Такуму и Нозоми все още не са стигнали дотам. Двамата са на 28 и на 25 години и са двойка, но все още живеят отделно. Нозоми вече има куче и казва, че то се отглежда много по-лесно от дете: "Специално търсех апартамент, в който да се настаня с куче. Същото е и с моите приятели, има много хора, които живеят сами с куче.”

Правителството на Япония иска да увеличи раждаемостта

И двамата казват, че за да могат да раждат деца първо трябва да се увеличат заплатите. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида също смята така. В действителност обаче в миналото заплатите по-скоро са се понижавали, отколкото повишавали.

До юни правителството иска да представи нов план за увеличаване на раждаемостта и се надява, че тогава повече японци ще решат да имат дете, а не домашен любимец.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com