Не ни отнемайте почивката от хаоса в образованието

4268
Не ни отнемайте почивката от хаоса в образованието
Снимка: Getty images/Guliver

Поредното предложение на Министерството на образованието - да се удължи учебната година с повече междинни ваканции, за сметка на лятната - беше посрещнато предимно негативно от страна на обществото. Като оставим настрана чисто личните съображения на хората за късно море и възможност за работа през лятото на по-големите ученици, си струва да се замислим какво точно ще донесе този месец повече в училище.

Нищо. Нито повече качество, нито повече знания, нито помощ за учениците. Просто едно разтягане на времето с повече "дупки", които работещите родители да се чудят как да уплътнят. Всъщност знаем как – с проверка на знанията до момента, обясняване на неясното, наваксване на пропуснатото. Допълнителните частни уроци за децата вече започват все по-рано, ако родителят държи на това детето му да има адекватни знания. Какво ще ни предложи това разтегнато като лепкава дъвка учебно време? Повече качество на съдържанието? Адекватни учебници? По-подреден учебен процес? По-малко бумащина за учителите? Повече занимания по изкуства и спорт? По-дисциплинирани ученици? Отговорът на всички тези въпроси е: "Нищо".

Държава на бос крак и прострян потник

Нищо, че е лято и навън е като за нестинарски танци на жарава - умовете на традионните производители на скандали и клюки у нас очевидно...

Отново нещо е взето и просто се "лепва" без грам мисъл за истински важните въпроси за решаване. Вероятно са дадени пари за работата на "експертите", направили съответното предложение.

Ако има с какво да запълните това време, с удоволствие ще приема и ваканция и от един месец. Но единственото, което по-често ще виждаме, ще са порутените училища, салоните с течащ покрив, обраслите дворове, изнервените учители, отегчените деца. Да, може би тук-там има изключения, но общата картина е тази. Така че не ни отнемайте възможността да си починем от хаоса в образованието.

Преди да ми кажете, че съм груба, погледнете статистиката функционалната грамотност на българските ученици и вижте как и какво пишат в социалните мрежи. Защото когато числата говорят, и Бог мълчи!

Автор: Евгения Гигова

Илинден 1903 г. - идеалът за обединена България

Над 300 000 добре въоръжени редовни войници. Толкова изпраща Османската империя срещу въстаналото население в Македония и Одринско. Тур...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com