X
 
 
 

15-годишните у нас стават по-амбициозни, но в училище има повече тормоз

575 0
photo of 15-годишните у нас стават по-амбициозни, но в училище има повече тормоз
Снимка: БГНЕС

Още по темата

Учениците в България, влизащи в гимназия, не са по-стресирани от връстниците си по света и проявяват все повече амбиция да постигнат нещо в живота. Освен това те показват и повече удовлетворение от случващото им се в живота - в това отношение вече сме на 13-то място от 70 страни, влезли в нов доклад от международното изследване на 15-годишните ученици PISA 2015, огласен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Висока степен на удовлетворение от живота декларират 42.8% от децата у нас при 34,1% средно за ОИСР. Средно недоволните в класацията на ОИСР обаче са 11,8%, то у нас са 13,9%.

МОН призна провала си с приема за първи клас

На фона на връстниците си в другите страни нашите деветокласници изпъкват с амбиции - 67,2% от тях казват, че искат да са от най-добрите ученици в класа си при 59,2% средно за ОИСР. 93,9% от българчетата казват, че искат да могат да избират от най-добрите възможности, като завършат (92,7% за ОИСР).

За пръв път изследването, което измерва знанията и уменията на деветокласниците по математика, литература и природни науки, огласява данни за физическото и емоционално състояние на децата. Те са изготвени на базата на анкети за удовлетвореността от живота, очакванията за бъдещата реализация и техните притеснения, пише в. "Сега".

За съжаление тормозът в българското училище е на по-високо ниво от средното в ОИСР. По физическо насилие сме номер две в класация, в която влизат 54 държави. У нас 9,1% от децата казват, че са били бити или блъскани от други ученици поне няколко пъти в месеца. Само Хонконг ни изпреварва по дял на учениците в тази група - 9.5%. Сравнително висок процент деца докладват същото в Япония (8.9%), Катар (8.8%), Тунис (8.6%), Латвия (8.4%). Делът на децата с това оплакване у нас е двойно по-висок от средното за ОИСР - 4.3%.

Родителите у нас се проявяват в различна светлина - от една страна, се интересуват по-малко от училищните дела на детето си, но пък от друга - по-често помагат при проблеми. 84,1% от българчетата казват, че говорят с родителите си след училище (86,1% за ОИСР), а 83,8% казват, че семейството се интересува какво става в училище (93,5% средно за изследването). 93,7% от нашите деветокласници обаче получават родителска подкрепа, когато имат трудности в училище, докато с това могат да се похвалят 90,6% от връстниците им в другите страни.

Училището, от което започва вторият шанс

По начин на прекарване на времето извън училище децата у нас не се различават съществено от връстниците си и даже в някои отношения стоят по-добре. У нас например 78,3% от 15-годишните спортуват преди или след училище при 69,8% средно за ОИСР. По "висене" в интернет губят повече време спрямо средното за всички страни, но пък по това си приличат с другите европейчета. През седмицата децата у нас "прахосват" 187 минути дневно в интернет при 146 минути средно за ОИСР. Изглежда много, но толкова са в мрежата и 15-годишните в Швеция. Каквото е изпуснато през седмицата, се наваксва през уикенда - тогава дневният престой във виртуалното пространство се покачва на 211 минути, но толкова е и в Испания, Великобритания и др. Горе-долу по средата сме и по дял на децата, които закусват преди училище - 74,7% у нас, 78% за ОИСР.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 27 юни

Овен През този ден не очаквайте чудеса от другите. Ако искате нещо да се случи по най-добрия начин участвайте активно и нека инициати...

Ева Илуз: Храбри сме, когато показваме чувствата си!

Ева Илуз е културолог, изучаващ темите, свързани с историята...