X
 
 
 

15-годишните у нас стават по-амбициозни, но в училище има повече тормоз

875 0
photo of 15-годишните у нас стават по-амбициозни, но в училище има повече тормоз
Снимка: БГНЕС
Учениците в България, влизащи в гимназия, не са по-стресирани от връстниците си по света и проявяват все повече амбиция да постигнат нещо в живота. Освен това те показват и повече удовлетворение от случващото им се в живота - в това отношение вече сме на 13-то място от 70 страни, влезли в нов доклад от международното изследване на 15-годишните ученици PISA 2015, огласен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Висока степен на удовлетворение от живота декларират 42.8% от децата у нас при 34,1% средно за ОИСР. Средно недоволните в класацията на ОИСР обаче са 11,8%, то у нас са 13,9%.

ВИЕ функционално грамотни ли сте? Решете теста на PISA

Преди дни бяха представени резултатите на българските ученици в международното изследване PISA по природни науки и технологии. Изследва...

На фона на връстниците си в другите страни нашите деветокласници изпъкват с амбиции - 67,2% от тях казват, че искат да са от най-добрите ученици в класа си при 59,2% средно за ОИСР. 93,9% от българчетата казват, че искат да могат да избират от най-добрите възможности, като завършат (92,7% за ОИСР).

За пръв път изследването, което измерва знанията и уменията на деветокласниците по математика, литература и природни науки, огласява данни за физическото и емоционално състояние на децата. Те са изготвени на базата на анкети за удовлетвореността от живота, очакванията за бъдещата реализация и техните притеснения, пише в. "Сега".

За съжаление тормозът в българското училище е на по-високо ниво от средното в ОИСР. По физическо насилие сме номер две в класация, в която влизат 54 държави. У нас 9,1% от децата казват, че са били бити или блъскани от други ученици поне няколко пъти в месеца. Само Хонконг ни изпреварва по дял на учениците в тази група - 9.5%. Сравнително висок процент деца докладват същото в Япония (8.9%), Катар (8.8%), Тунис (8.6%), Латвия (8.4%). Делът на децата с това оплакване у нас е двойно по-висок от средното за ОИСР - 4.3%.

​Учениците ни са толкова грамотни, колкото са родителите им

37.9% от деветокласниците са функционално неграмотни по природни науки. За сравнение, процентът във Виетнам е само 6. По четене функц...

Родителите у нас се проявяват в различна светлина - от една страна, се интересуват по-малко от училищните дела на детето си, но пък от друга - по-често помагат при проблеми. 84,1% от българчетата казват, че говорят с родителите си след училище (86,1% за ОИСР), а 83,8% казват, че семейството се интересува какво става в училище (93,5% средно за изследването). 93,7% от нашите деветокласници обаче получават родителска подкрепа, когато имат трудности в училище, докато с това могат да се похвалят 90,6% от връстниците им в другите страни.

По начин на прекарване на времето извън училище децата у нас не се различават съществено от връстниците си и даже в някои отношения стоят по-добре. У нас например 78,3% от 15-годишните спортуват преди или след училище при 69,8% средно за ОИСР. По "висене" в интернет губят повече време спрямо средното за всички страни, но пък по това си приличат с другите европейчета. През седмицата децата у нас "прахосват" 187 минути дневно в интернет при 146 минути средно за ОИСР. Изглежда много, но толкова са в мрежата и 15-годишните в Швеция. Каквото е изпуснато през седмицата, се наваксва през уикенда - тогава дневният престой във виртуалното пространство се покачва на 211 минути, но толкова е и в Испания, Великобритания и др. Горе-долу по средата сме и по дял на децата, които закусват преди училище - 74,7% у нас, 78% за ОИСР.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 18 март

Овен Това е много добър ден да съберете мислите си и да решите, какво ще правите през новата седмица. Сега трябва да планирате всичко,...

missing image
Вятърът събаря дървета в София

Получили сме около 8 сигнала за паднали дървета вследствие на силния вятър, няма пострадали хора. Това съобщи пред "Фокус" директорът н...