По български - само моята паница е важна, но и тази на Зуека

8548
По български - само моята паница е важна, но и тази на Зуека
Снимка: iStock/Guliver

Извън явните политически простотии, които в последно време надминават богата ни история по материята, при това с много, вече има абсурдни достижения на българския егоизъм и в други сфери. Не бързам да кажа във всички сфери, макар че усещането ми е точно такова - но все пак нека вярваме на данни, които виждаме с очите си.

Като например днешния сутрешен блок на bTV! Излезли група земеделци от Ръжево Конаре и се оплакват, че градушка им съсипала реколтата. Има полигон там, където е паднала градушката, но не стрелял с ракети. Въпросът е защо? И има отговор, от Георги Михайлов, който е ръководител що се отнася до полигоните в района. Отговорът е - по това време е кацал граждански полет в Пловдив.

Явно обаче това не е достатъчно на земеделците и искат оставки заради решението да не се стреля! Значи тези хора не проумяват, че е имало риск да бъде застрашен самолет с хора вътре. Ясно е, че земеделците са понесли имуществени загуби, но дори един от тях не се замисли пред микрофона и камерата да каже: Ей, казват ни, че е имало риск за хора, много лошо ни се случи, но е оправдано. За тях не е оправдано ... А може би ако имаха някой приятел или роднина на борда на въпросния самолет, друго щеше да е? Не знам ...

Някой ще зададе въпроса ами тези земеделци защо не са се застраховали. И това обаче в България не е толкова лесно - който не вярва, да пробва. А не е лесно, защото така си го направихме.

И докато в този случай поне говорим за пострадали хора, които трудно възприемат, че е трябвало късата клечка да отиде при тях, дори и защото е могло иначе бодрите сутрешни репортери да трябва да търчат около мястото на някоя самолетна катастрофа и да вдигат градуса на напрежението "как може такова нещо", то в случая с решението на Васил Василев-Зуека да напусне България е съвсем различно.

Ей, намериха се - намериха се хора да обясняват защо бил избягал. О, чудо - единият е провален кандидат-кмет на БСП за София, баща на депутат от БСП! "Бяга от собственото си дело", пише Михаил Мирчев, за него става въпрос. Да, бяга, г-н Мирчев - но от делото на такива партии-майки-кърмилници като вашата. БСП ли управляваше, като фалираха десетки банки? Министърът на икономическото развитие от онези времена проф. Румен Гечев още ли е депутат? А преподавател ли е във висше учебно заведение? И на какво учи младежите проф. Гечев?

Като хора всички в България сме виновни докъде стигнахме. Но някои са доста по-виновни от други. И Зуека със сигурност изобщо, ама изобщо не е в челото на списъка. Далеч преди него са други хора - и такива, които ронят лицемерни сълзи, и такива, които обясняват каква звезда е тук и какъв ще е в чужбина. Какъвто ще да е - решението си е негово, а другите могат да си позатворят устата.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Депресия: Защо мъжете я преживяват с гняв и агресия вместо сълзи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com