Решението на съда за референдума на Слави вече няма значение

11961
Решението на съда за референдума на Слави вече няма значение
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Решенията от референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“, не са задължителни. Това постанови и петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Точно такова беше решението и на тричленен състав на ВАС.

Припомняме, че на проведения заедно с последните избори за президент референдум беше казано "Да" с много над 50% от гласувалите на всеки от трите въпроса - за мажоритарна избирателна система, за задължителното гласуване и за намаляване на субсидията на политическите партии. По-късно в писмо до медиите Слави Трифонов заяви, че е отвратен от решението на съда.

Референдумът се случи, близо 700 000 души се подписаха за неговото иницииране, над два милиона и половина гласуваха положително в допитването, а политическите партии заговориха за смисъла му след като народа си каза думата. Слави Трифонов изразяваше собствената си позиция една седмица на жълтите павета, а от ГЕРБ поддържат тезата си от предизборната кампания, че ще подкрепят точките за мажоритарния вот в два тура, намаляване на партийната субсидия на един лев за всеки действителен глас и задължителното гласуване за изборите и референдумите. От партията на Борисов внесоха и законопроект за мажоритарния вот.

Слави Трифонов за решението на съда: Отвратен съм

Решенията от референдума, инцииран от „Шоуто на Слави“, не са задължителни. Това постанови и петчленен състав на Върховния ...

С други думи, става безспорно ясно, че тече съвсем различен процес от този, свързан с неразбориите на Централната избирателна комисия с Темида. Спорът относно избирателната активност между прокуратурата и ЦИК се развиваше на следната база - държавното обвинение твърдеше, че и бюлетините без плик трябва да влязат при отчитането на активността, а позицията на ЦИК беше, че при наличие на още бюлетини без плик би трябвало да има и още подписи, ако е пропуснато бюлетината да се сложи в плик и затова не са броени бюлетини без пликове.

За да се превърнат отговорите на тези въпроси в закон, трябваше да бъдат изпълнени следните две условия. Първо - над 50% от отговорилите да са казали "да". Второ - да са гласували над 3 500 585 души т.е. по-висока избирателна активност от тази на последните парламентарни избори преди плебисцита. Всъщност по това дело инициаторите оспорваха броят на гласувалите. За да станат моментално решенията от референдума закон, не достигаха 12 027 гласа. ВАС постанови, че ЦИК е преборила 500 бюлетини по-малко, но това не е достатъчно, за да бъде прескочена границата на избирателната активност.

Ситуацията около референдума се разви така, че бъдещето на трите въпроса вече да зависи единствено и изцяло от народните представители. Тяхна воля ще бъде дали ще пуснат законопроекта за мажоритарен вот да се превърне в закон, дали ще намалят субсидията на партиите си, дали ще направят следващите гласувания в страната задължителни. Волята на над два милиона и половина граждани е в ръцете на 240 депутати, които очевидно нямат особено желание да повдигат темата за референдума в пленарна зала, тъй като тя се следи зорко в публичното пространство.

Полезните ходове са малко, а картите са раздадени. Никой обаче не започва играта, всеки заема неутрална позиция, изчаква и преценява противниковите стъпки. Бъдещето на референдума е в следващите нива на политическото заиграване, ето защо решението на съда няма значение за превръщането в закони или поставянето в чакалнята на въпросите от допитването.

Окончателно: Решенията от референдума на Слави Трифонов не са задължителни

Решенията от референдума, инцииран от „Шоуто на Слави“, не са задължителни. Това постанови и петчленен състав на Върховния ...

То е протоколно, защото беше ясно. Волята на суверена се крепи вече на други решения, а те са променливи - като времето в планината.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com