Украинците в Полша бързо започват работа. Защо е така.

9849
Украинците в Полша бързо започват работа. Защо е така.
Снимка: Getty Images

Историята на Ирина Лисовска не е необикновена за украинските бежанци, приети в Полша. Украинката е лекар-педиатър, а мъжът ѝ – програмист. През август 2022 година те напускат Украйна. Мъжът ѝ продължава да работи дистанционно от Варшава за украинска фирма, но Ирина не успява да си намери работа в Полша като медик, тъй като признаването на дипломата ѝ отнема твърде много време, разказва АРД.

Жената обаче не може да стои без работа, защото наемът на жилището им във Варшава е висок, а държавните помощи не покриват всички разходи на семейството. За всяко от двете си деца - на 13 и 15 години - Ирина получава надбавки по 185 евро месечно – общо 370 евро. Освен това тя има право да получи еднократна помощ от 66 евро. Украинците в Полша имат и безплатен достъп до здравни услуги в страната, но извън тях няма почти никакви други помощи, припомня АРД.

Държавните помощи в Полша не са достатъчни

Още: Зеленска отказала да е до Навалная в Конгреса на САЩ заради думи на Навални за Крим?

Ниската финансова помощ от страна на държавата е основната причина, поради която преобладаващата част (65%) от украинските бежанци в Полша имат работа, обяснява пред АРД Лукаш Блашчак от Полския икономически институт. За сравнение – в Германия работят едва 20% от украинците. А това е огромна разлика. „Те са просто принудени да работят“, казва Блашчак и пояснява, че наемите в големите градове са се увеличили драстично, включително и заради повишеното търсене от украински бежанци. А държавните помощи по никакъв начин не могат да покрият разходите им, пише АРД.

Според икономиста Блашчак има и друга причина толкова голяма част от украинците в Полша да работят. Полша е най-близкият съсед на Украйна, много украинци работеха в Полша и преди началото на войната. “Много от новопристигналите ползваха свои контакти, които им помогнаха по-бързо да се ориентират на трудовия пазар”, казва икономистът пред АРД. Освен това украинският и полският език са близки, така че езиковата бариера за украинците в Полша е далеч по-лесна за преодоляване, отколкото тази в Германия.. Изследвания показват, че сред украинците, които говорят полски език, 80 процента са намерили работа, а сред тези, които не говорят езика - 50 на сто.

Полската икономика расте

За разлика от германската икономика, полската расте в последните месеци. Търсят се работници в много сектори. Факт е обаче и това, че едва 35% от бежанците от Украйна в Полша работят нещо, което да отговаря на добрата им квалификация. От бежанците, пристигнали след началото на руската война срещу Украйна, едва 23 процента са си намерили работа, която отговаря на подготовката им.

Още: Украйна: Пазар на военнопленници и жестоки уроци с FPV дронове (ВИДЕО)

Ирина Лисовска също чака да започне работа като лекар. Но докато признаят дипломата ѝ – а процедурата е дълга и тежка - тя работи като таксиметров шофьор и не се срамува от това. Иска само да е в състояние да издържа семейството си - без значение дали кара такси или лекува деца.

 

Източник: Дойче веле

Слабото място на НАТО, което Путин ще пробие: Анализ на бивш съветник на Зеленски (ВИДЕО)

Ще спре ли Путин, ако победи в Украйна? Едва ли

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com