Успя ли #MeToo да сложи край на сексуалния тормоз?

4986
Успя ли #MeToo да сложи край на сексуалния тормоз?
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато на пети октомври 2017-а година "Ню Йорк Таймс" публикува статията "Харви Уайнстийн е плащал с десетилетия на жени, за да мълчат за сексуалния тормоз, на който ги е подлагал", вестникът едва ли е могъл да предполага, че тя ще предизвика световен медиен феномен. В материала си журналистките Джоди Кантор и Меган Туохи разкриват, че холивудският магнат, продуцирал безброй хитове и спечелил "Оскар", е упражнявал сексуално насилие и тормоз над жени в продължение на десетилетия. Междувременно по целия свят избухват демонстрации срещу сексуалното насилие, а феминистките на Запад настояват за промяна на системата.

Движението #MeToo възниква именно от статиите за Харви Уайнстийн. След призива на американската актриса Алиса Милано жените започват да споделят сведения за сблъсъка си със сексуалното насилие в социалните мрежи под хаштага #MeToo (Аз също). Още в първия ден той е използван 200 000 пъти в Туитър. А на следващия ден - над половин милион пъти. #MeToo се превръща в тренд в повече от 85 държави и намира еквиваленти на много различни езици. Хаштагът е въведен за първи път в социалната мрежа My Space от правозащитничката Тарана Бърк през 2006-а година покрай работата ѝ с млади жертви на сексуално насилие.

Какво става оттам нататък?

Пет години по-късно Харви Уайнстийн е в затвора за изнасилване, осъден на 23 години. Други известни личности като американския актьор Бил Козби също получиха ефективни присъди. И френският фотограф Жан-Клод Арно беше осъден за изнасилване. Това създаде толкова големи проблеми на Шведската академия, връчваща Нобеловата награда за литература, на която съпругата му е член, че институцията замрази присъждането на наградата за една година.

Джоди Кантор и Меган Туохи заедно с журналиста от "Ню Йоркър" Ронан Фароу спечелиха наградата "Пулицър" за публицистика в служба на обществото. Техните разследвания залегнаха и в основата на филм на германската режисьорка Мария Шрадер под заглавието "Тя каза".

Правото на аборт също зае място в дебата, предизвикан от #MeToo. През 2022-а година Германия облекчи параграф 219а, т.нар. забрана за реклама на абортите, заради която лекарите дори не можеха да предоставят информация за интервенцията на своите сайтове.

Постижения, но и регрес

Успоредно с успехите се появи обаче и "обратно движение". През 2018-а година тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп назначи Брет Кавано за съдия във Върховния съд, въпреки че срещу него имаше обвинения в сексуално посегателство.

А през 2022-а година пък Върховният съд на САЩ отмени съдебно решение от 1973 г. (известно като делото "Роу срещу Уейд"), на което в продължение на десетилетия се базираха правата за аборт в страната. Унгария също затегна законодателството си за абортите. А съдебният процес срещу Амбър Хърд и бившия ѝ съпруг Джони Деп демонстрира пред световната общественост, че жените, които се осмеляват да разкажат публично за преживяното насилие, все още могат да бъдат посрещнати с презрение и подигравки.

Нужни са дела, а не думи

И ако пет години след #MeToo жените в Афганистан и Иран рискуват живота си, за да отстояват човешките си права, то британската феминистка Лора Бейтс призовава Запада да подкрепи думите си с конкретни действия. В книгата си "Да променим системата, а не жените", тя поиска спешни реформи в съдебната система, полицията, политиката, образованието и медиите.

Движението #MeToo разкри, че сексуализираното насилие срещу жени е системен проблем в световен мащаб. Лора Бейтс, която е основателка на проекта "Ежедневният сексизъм", призовава от това да се направят и съответните изводи: "Нищо няма да се промени, докато не признаем, че проблемът е в системата, а не в жените", написа тя в петата година от създаването на движението #MeToo.

 

Автор: Кристине Ленен, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Абортите в САЩ: една неудобна тема за Тръмп и републиканците

Борят се срещу "лошия" Запад, а пращат децата си там

Турция: последната битка на Ердоган

След атентата в Москва: най-разпространените митове и дезинформация

Написаното остава: прощални думи за Алек Попов

Ходорковски: Режимът на Путин ще се смени чрез революция

Чужди медии: Хаосът в София изглежда пълен

"И моето семейство беше депортирано в Сибир". Семейната история на Кая Калас, премиер на Естония

Защо в една от най-богатите страни - Великобритания, има толкова много бедни

Какво би казал дядо за нашите политици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com