В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

8060
В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"
Снимка: Pixabay

Из полските градове тези дни човек може да чуе необикновени разговори, отбелязва авторът на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Герхард Гнаук и цитира жена, която казва, че поради опасната ситуация и заплахата от война е решила заедно с мъжа и децата си да се установи временно в Германия. Даже вече си била намерила работа в съседната страна. "Тук стана опасно. Не вярвам руснаците да спрат само до Киев", казва тя.

Друга полякиня вече се била уговорила с приятели във Франция да ѝ дадат подслон, ако настъпи бедствено положение. А трети си бил набавил пистолет, защото се боял от насилията, грабежите и мародерствата, които се развихрят във военни времена.

"Нима е изключено руснаците да предприемат нова агресия"

Още: Отбраната на Харков: Как украинците копаят с лопати под непрекъснатите обстрели (ВИДЕО)

За подобни страхове информира и германската агенция ДПА, която цитира и оценката на полския министър-председател Доналд Туск, че руското нахлуване в Украйна е начало на нова епоха на войни в Европа. „Не искам да плаша никого, но войната вече не е понятие от миналото. Тя е реална и започна преди повече от две години. Не преувеличавам - това става ясно всеки ден", заяви Туск пред „Ди Велт“.

Преди местните избори в Полша, които се провеждат тази неделя, подготовката на хората за евентуална война неизбежно влиза в политическия дневен ред, пише и „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Герхард Гнаук цитира кандидатите за кметския пост в Краков, които в отговор на въпрос от граждани заявили, че ще предприемат необходимите мерки за модернизиране на наличните противобомбени убежища в града.

Според Александър Мишалски, кандидат за кмет на управляващата партия, в Краков има 700 такива убежища, но те покривали нуждите на едва 10% от хората. А сегашният кмет Лукаш Гибала казва: „Всички се питаме какво ще стане, ако руснаците – да не чуе дяволът! – напреднат в Украйна. Но дори да не напреднат, нима е изключено да предприемат нова агресия срещу друга държава?“.

Нови програми за ранно предупреждение

Още: Украйна контролира петролните платформи в Черно море и подкопава разузнаването на Русия: Оценка

В германската медия четем и за новата програма, стартирана във Варшава от кмета Рафал Тшасковски под надслов „Варшава пази“, в която градът вече е вложил 27 милиона евро. В рамките на тази програма столицата се готви за евентуални опасности: инвестира се в инфраструктура, във водоснабдяването и енергийната мрежа, в системите за оповестяване и предупреждаване.

Всяка година ще се провежда и „Седмица на сигурността“, по време на която хората ще се обучават как да помагат на пострадали съграждани. Въпреки всичко кметът е оптимист и окуражава хората с едно изявление в платформата Х (бивша Туитър): „Никой не желае да плаши когото и да било в Полша. Полша е сигурна страна - най-малкото като член на силните съюзи НАТО и ЕС“. Кметът добавя, че независимо от това страната му се нуждае от силна армия и гражданска защита, а в столицата вече са подсигурени бомбоубежища за 3,5 милиона души.

Според ФАЦ Полша ще вложи 630 милиона евро за обновяване на бомбоубежищата си, а министърът на отбраната Владислав Кошиняк-Камеш настоява цялото население да мине през курсове за оказване на първа помощ. Неговият колега, министърът на вътрешните работи Марчин Киервински вече оповести, че се готви и „Корпус за гражданска отбрана“. В края на миналия месец двамата министри положиха основите на един бъдещ „Закон за закрила на населението и за гражданска отбрана“.

Абсурдни обвинения и заплахи срещу Полша

Още: Лагерът на Тръмп нарече "фейк" разпространения в медиите план за край на войната в Украйна

„В своите изявления министрите балансират между желанието си да пробудят и подготвят хората, от една страна, но и да не всяват страхове, от друга“, пише Герхард Гнаук във ФАЦ. Към края на репортажа авторът анализира корените на въпросните страхове: „Многократно в в своята история Полша е трупала мъчителен опит с Русия. След един период на относително добросъседство през 1990-те години, след края на диктатурите в Източния блок, руските политици вече от години засипват Полша с вербални ругатни и заплахи.

Гнаук споменава и агресивните изяви на бившия руски президент Дмитрий Медведев, един от най-гръмогласните рупори на своя политически ментор Владимир Путин, който през ноември описа някаква предполагаема полска заплаха в дълга статия за „Росийская газета“. Там се издигат абсурдни твърдения от сорта на това, че Полша само чакала сгодния момент, за да потопи отново Източна Европа в кървава баня и да постигне собствените си цели. Във Варшава подклаждали „териториален реваншизъм“, а Полша мечтаела да стане хегемон в региона. След което Медведев отправя и една скрита заплаха: полското високомерие още в най-близко бъдеще можело да бъде наказано на широк фронт. В края на статията си Медведев попита: „Ще тъгуваме ли, ако сегашната полска държавност се провали? Разбира се, че не!“ – е цитиран бившият руски президент.

Поляците купуват имоти в Испания

В статията си Герхард Гнаук отбелязва в заключение, че тези страхове от руско нападение са увеличили интереса на поляците към имоти в Испания и други чужди страни: само през миналата година полски граждани са закупили над 3000 имота в южноевропейската страна. Докато едно време от имоти в Испания се интересували само най-заможните поляци, сега идвали все повече хора със средни доходи, които търсели евтин имот, който да ги подслони в случай на война, разказва испански брокер.

Още: Взривове и дронове в АЕЦ Запорожие: МААЕ редактира оценката си за ситуацията

 

Източник: Дойче веле

Осъдена "министърка на Крим" отива да се бие в Украйна, за да се спаси от 10 г. затвор (СНИМКА)

Десетки гръцки F-16 "почти сигурно" отиват в Украйна, може и гръцки Mirage 2000

Китай може доста лесно да определи кой ще спечели в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Близък Изток: ще промени ли Катар отношението си към Хамас?

Турция и ислямистите: какво свързва Ердоган и Хамас

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com