Дилемата на президента Обама

6521
Дилемата на президента Обама

В Сирия са преминати всички „червени линии” – от законова, морална и човешка гледна точка. Червеното се превърна в тъмно пурпурно много преди използването на химическо оръжие, но изглежда, че 70 000 убити до момента не са достатъчно доказателство за най-ужасяващите събития, които се случват пред очите на света.

САЩ знаят. Знае и президентът Обама. Стотици сирийски имигранти всеки ден се обръщат към законодателите във Вашингтон и предоставят фотографии от мястото на събитията – хора загиват в пламъци, деца се избиват, хората се бомбардират. Изображенията от сателити и сирийските бежанци не оставят никакво място за съмнение – сирийският президент използва най-мрачните възможни методи.

Президентът Обама е шокиран. Но до момента неговият принос към сирийския народ предимно е ограничен до мили думи в допълнение към обичайните пратки от военно оборудване за силите на опозицията. Това, което президентът не е направил, е да постави ясни граници за Асад. Обама не постави ултиматум, нито нареди на армията да запали двигателите на бойните изтребители.

„Червената линия” на Барак Обама е удивително гъвкава. Всеки път той я отдалечава, мислейки, че Асад няма да посмее да я премине. Но Асад я преминава без да му трепне окото.

Дилемата на Обама е сложна. Никой в американската администрация не може да каже, че Асад е най-лошото, което може да се случи. Сирийската опозиция е съставена от екстремистки ислямистки групи, които са свързани с „Ал Кайда”, и които мечтаят за създаването на екстремистка ислямска държава, базирана на законите на шариата.

Не всички, които се противопоставят на Асад, са приятели на Запада. А последното, което иска Обама, е да свали диктатор на чието място ще застане терорист деспот. Дилемата се засилва от иранците, които следят развитието на ситуацията в Сирия и се опитват да оценят силата на заплахата на американския президент, за да знаят дали той ще посмее да действа и срещу тях.

Обама не иска армията му за пореден път да се окаже замесена в конфликт на другия край на света, особено в момент, когато е на път да сложи край на войната в Афганистан и да освободи американския бюджет от тежкия товар на две войни.

Той си спомня и какво се случи в Ирак, когато имаше разузнавателни данни за наличие на оръжия за масово поразяване, които така и не бяха открити. Именно затова Обама казва, че ще опита всяка дипломатическа маневра преди да „подпали” Дамаск.

Белият дом е проучил внимателно алтернативите в Сирия и това, което е сигурно е, че няма да има сухопътна инвазия. Въздушната атака също е проблематична – бомбардирането на складовете с химическо оръжие ще доведе до същата тази катастрофа, която се опитват да избегнат, а въздухът над Близкия изток ще бъде отровен.

Белият дом предпочита план, включващ смяна на режима, но днес този план изглежда все по-изискващ. За да свали режима в Дамаск, Обама ще се нуждае от широка коалиция, която включва Русия. Но Москва не бърза, а в американската столица очакват още доказателства за използването на химически оръжия, въпреки че доказателствата, които вече имат, са достатъчни.

Йедиот Ахронот

Обама предложи Антъни Фокс за транспортен министър

Барак Обама предложи кмета на град Шарлът Антъни Фокс за поста министър на транспорта. Фокс, който е кмет на града от 2009 година , е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com