Египетските ислямисти критикуват ЕС

7824
Египетските ислямисти критикуват ЕС

Египетските Мюсюлмански братя отправиха остра критика към ЕС, че организацията не е осъдила военния преврат, с който от власт беше свален президентът-ислямист Мохамед Морси, предаде БГНЕС.

Това стана по време на среща в Кайро на Катрин Аштън с привърженици на бившия държавен глава, сред които бяха бившият премиер Хишам Кандил и представители на Партията на свободата и справедливостта (ПСС), която е политическо крило на Мюсюлманските братя. Аштън е апелирала по време на разговора Морси да бъде освободен.

"Делегацията на ПСС изрази изненадата си и разочарованието си от официалната позиция на ЕС, в която не беше осъден военният преврат, който отне на египетския народ правата му да избира своя президент, парламент и да определя конституцията на страната", се казва в комюнике на партията за медиите.

В Египет Аштън се срещна също така с представители на новата власт и на Тамарод – движението, протестите на чиито привърженици доведоха до намесата на армията и свалянето на Морси от власт. Представителката на Брюксел изрази желанието на ЕС Египет да поеме по пътя на бърза и неотклонна демократизация с участието на всички политически сили.

Новата власт беше заклеймена от Мюсюлманското братство като незаконна, а основната салафистка партия Ал Нур се отказа от участие в новото управление на страната.

Аштън изрази съжалението си, че не може да се срещне лично със сваления на 3 юли Морси и се присъедини към призивите, вкл. от страна на САЩ и Германия, той да бъде освободен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com