Извънредна сесия на румънския парламент заради демонстрациите

3825
Извънредна сесия на румънския парламент заради демонстрациите

Румънският премиер Емил Бок обяви след среща между управляващата коалиция и опозицията, че следващата седмица ще бъде свикана извънредна сесия на парламента, предаде Аджерпрес.

На срещата, която Бок определи като "успех", беше обсъдена кризисната ситуация в страната, в която вече шести ден има масови протестни демонстрации с искания за оставка на президента Траян Бъсеску, правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Бок заяви, че от гледна точка на управляващата коалиция е изключително важно за Румъния през 2012 г. да има икономическа и политическа стабилност.

Румънците излязоха на улиците

Серията масови протести трябва да послужи като предупреждение, че търпението на румънците към управляващата класа е на ръба две десетил...

"Същината на демокрацията са диалогът и дебатите, а не насилието или други недемократични средства", отбеляза премиерът, като подчерта важността на съществуването на диалог между властта и опозицията. Румънската опозиция вини за ескалацията на напрежението президента и правителството и иска те да подадат оставка и да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори.

В демонстрациите в Румъния вчера са участвали 9700 души на национално ниво, от които около 1000 души са протестирали в столицата, съобщи говорителят на румънската жандармерия Флорин Хуля, цитиран от Медиафакс. В петия пореден ден на протести в Румъния са били задържани шестима души - петима за притежание на хладно оръжие, и един за притежание на наркотици. Над 3700 жандармеристи са се грижили за опазването на реда.

Повод за избухването на антиправителствените протести в страната бе предложена от президента Бъсеску реформа в здравеопазването. Въпреки че спорният законопроект беше оттеглен по-късно, демонстрантите не се успокоиха и продължиха да изразяват недоволство от спадането на жизнения стандарт, намаляването на заплатите и замразяването на пенсиите. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com