Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Номадите на 21 век

17 септември 2013, 09:49 часа • 18875 прочитания

Чужда страна, чужд език, чужди порядки: такъв е делникът на милиони хора по света. Става дума за всички онези, които напускат родината си, за да търсят другаде по-добър живот - номадите на 21 век.

Откъде си? - все повече хора по света се затрудняват да отговорят еднозначно на този въпрос. Никога досега не е имало толкова много мъже, жени и деца, напуснали родината си, за да живеят другаде. Според едно актуално проучване на ООН, цели 232 милиона души са напуснали страната, в която са родени и отраснали, за да търсят късмета си в чужбина. Това са 80 милиона повече, отколкото преди 20 години.

При това цифрите не са в състояние да обхванат невероятната динамика на преселението, което се случва днес по света, казват експертите. Защото в много от южните страни, където административните структури не работят ефективно, просто няма достоверни статистики. Йохен Олтмер от германския Институт за проучване на миграцията изтъква и нещо друго: статистическите данни на ООН не отразяват например броя на хората, които след като са живели десетилетия в чужбина, се завръщат обратно в родината си. За ООН тези хора вече не са мигранти.

Германското чудо

Според проучването на ООН, Германия е една от най-предпочитаните дестинации: с 10 милиона мигранти тя е на трето място след САЩ и Русия. Обяснението може да се търси в особеностите на германската миграционна политика. След края на войната Западна Германия приема над 12 милиона бежанци и прокудени, които тогава успяват да смекчат проблема с острия недостиг на квалифицирани кадри. В средата на 50-те години, когато започва германското "икономическо чудо", страната се нуждае от още повече работна ръка. Именно тогава Германия започва да набира гастарбайтери от Италия, а по-късно и от Турция, Мароко, Южна Корея и тогавашна Югославия.

Броят на чужденците в Германия нараства стремително - докато в началото на 60-те години те са 700 хиляди, в началото на 70-те броят им е 2,7 милиона. След нефтената криза през 70-те обаче евтината работна ръка от чужбина става изведнъж нежелана. За да се освободи от гастарбайтерите, Германия дори е готова да плати на всички онези, които се решат да се върнат в родината си. Въпреки тази финансова примамка, мнозина остават, като довеждат и семействата си. След падането на Желязната завеса към тях се присъединява още една голяма група - тази на преселниците от Полша и бившия Съветски съюз. През 1990 година чужденците в Германия са 5,6 милиона, а десет години по-късно - още 2 милиона отгоре.

Кой е добре дошъл?

През последните няколко години финансовата криза тласна към Германия огромен брой хора от закъсалите южноевропейски страни - Гърция, Испания, Италия и Португалия. Но за разлика от сънародниците им през 50-те и 60-те години на миналия век, тези мигранти няма да останат дълго в Германия, прогнозира Роберт Фукс от Музея на миграцията.

Филип Андерсон от университета в Регенсбург обръща внимание на един друг факт: Германия все още дели мигрантите на "лоши" и "добри". Бежанците например не винаги са добре дошли. Но точно чувството, че са нежелани, пречи на пришълците да се приобщят към обществото, в което са дошли. Един порочен кръг, който мултиплицира отчуждение. И изолация.

Източник: Дойче веле

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес