Обама: Забрана на нападателните оръжия има смисъл

6631
Обама: Забрана на нападателните оръжия има смисъл

Американският президент Барак Обама заяви, че забрана на нападателните оръжия има смисъл, след като приел "разумен" списък от планове за намаляване на въоръженото насилие от вицепрезидента Джо Байдън, предаде БГНЕС.

На пресконференция в Белия дом месец след масовото убийство в Нютаун Обама подкрепи ограничаването на оръжията с висок капацитет и по-добрата проверка на миналото на купувачите на оръжие, но призна, че някои предложения може да не минат в Конгреса.

"Ако можем да предприемем стъпка, която би спасила дори едно дете от случилото се в Нютаун, трябва да предприемем тази стъпка", заяви Обама, имайки предвид масовото убийство в начално училище, при което загинаха 26 души. "Смятам, че идеите да имаме по-сериозни проверки на миналото на купувачите, да вършим по-добра работа в предотвратяването на достъпа до оръжия с висок капацитет на хора, които не трябва да ги притежават, да забраним нападателните оръжия, е смислена", посочи Обама.

"Дали всички те ще минат в Конгреса? Не знам. Но най-важното за мен е да гарантирам, че съм честен с американския народ и с членовете на Конгреса относно това, което според мен ще проработи", допълни президентът.

Той каза още, че членовете на кабинета, оглавен от Байдън, са му представили списък с разумни стъпки, които могат да се предприемат, за да се гарантира, че насилие като това в Нютаун няма да се повтори. Обама, който ще встъпи в длъжност за втори мандат идния понеделник, посочи, че ще представи подробности за оръжията по-късно тази седмица.

Министър на мира

Отдавна се знаеше, че Барак Обама би искал Чък Хейгъл да е новият министър на отбраната на САЩ. Според свидетели на събитията през ми...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com