ООН прие международна конвенция за живака

16708
ООН прие международна конвенция за живака

Конвенцията за живака бе приета от близо 140 държави,съобщи БГНЕС. Тя ще ще позволи да се намалят емисиите на живак, които са много токсични за човешкото здраве и за околната среда. Продължителното излагане на въздействието на живака, който е тежък метал, вреди на имунната система и може да причини психически и храносмилателни смущения, загуба на зъби, сърдечно-съдови и респираторни проблеми.

Целта на новата конвенция е да се намали производството и използването на живак, особено в производството на стоки и по време на индустриални процеси. Тя урежда също така въпроса за складирането и обработката на отпадъците.

ООН подкрепи френската военна интервенция в Мали

Съветът за сигурност на ООН единодушно подкрепи военна интервенция на Франция в Мали срещу ислямистките бунтовници. Генералният секре...

Конвенцията ще е отворена за подписване от държавите от октомври 2013 г. в Минамата, Япония, в памет на жителите на този град, подложени в продължение на години на отравяне с живак.

Според Швейцария, която заедно с Норвегия инициира преди десет години преговорния процес за живака, приемането на конвенцията показва жизнеността на международната политика на опазване на околната среда и волята на държавите заедно да намерят решения на световните проблеми.

В проучване, представено от Програмата на ООН за околната среда на конференцията в Женева, състояла се от 13 до 19 януари, са изложени данни за съдържанието на живак в езерата и реките.

Обезлесяването в световен мащаб е довело до отлагане по дъното на езерата и реките на 260 тона живак, който преди това е бил задържан в почвата. За последните 100 години количествата на живак в първите 100 м дълбочина на океаните, идващи от емисии, свързани с човешката дейност, са се увеличили двойно. Концентрациите в дълбоките води пък са нараснали с 25%, се посочва в изследването, което припомня рисковете от заразяване на рибите, предназначени за консумация.

ООН иска международни африкански войски в Мали

Съветът за сигурност на ООН, разтревожен от настъплението на екстремистите в Мали, призова за скорошно разполагане на международни афри...

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com