Папата абдикира по здравословни причини. Вижте кои други са се оттеглили сами

19163
Папата абдикира по здравословни причини. Вижте кои други са се оттеглили сами

Папа Бенедикт XVI, който стъписа света с решението си да се откаже от своя пост, обоснова решението си с липса на сили и възможности да управлява Римокатолическата църква.

Така той ще стане първият върховен свещеник в съвременната история на Римокатолическата църква, който се отказва доброволно от позицията си, съобщава БГНЕС.

Папата се оттегля

Папа Бенедикт XVI се оттегля. Очаква се това да стане на 28 февруари, предаде агенция АНСА. Папа Бенедикт XVI заяви, че няма сили да у...

През изминалите две хиляди години от Христовото рождение е имало едва няколко абдикации. Редица папи са били детронирани или изпращани в изгнание, 21 са ставали мъченици, а 9 са обмисляни да бъдат провъзгласени за такива.

Четирима първосвещеници са умирали в изгнание или зад решетките, шестима са били убивани, двама са умирали от раните си, а един е ставал жертва на рухнал покрив.

Изброените имена са примери за папи, отказали се от постовете си.

- През 1045 г. Бенедикт IX, известен като един от най-позорните папи, които църквата някога е виждала, продал правата си на своя кръстник – свещеника Йоан Грациан, тъй като възнамерявал да се ожени. Предполага се обаче, че въпросната жена не склонила да го приеме за свой мъж. По-късно се завърнал, за да превземе Рим отново.

- През 1046 г. Грациан, управлявал за кратко под името Григорий VI и считан за истински папа въпреки насилственото завръщане на Бенедикт IX, бил принуден да се оттегли по обвинения, че купил престола си с пари.

Ватикана отрече папата да идва у нас

Ватиканът отрече, че папа Бенедикт XVI смята да посети България през 2014 г., предаде Стандарт нюз. Радио "Ватикана" съобщи, че пре...

- През 1294 Целестин V – отшелник, избран да сложи край на безизходицата сред кардиналите, бил обявен за некомпетентен и склонил да се откаже, след като управлявал едва пет месеца. Издал указ, с който направил възможно папите да подават оставка, като по този начин проправил път за собственото си напускане.

- През 1415 Григорий XII слязъл от трона си, за да сложи край на "Западната схизма", докато двама съперничещи си свещеници застрашавали да разкъсат католицизма, като се обявявали за папи на съответно Рим и Авиньон.

- През 1804 г. Пий VII подписал абдикацията си, преди да замине за Париж, за да коронова Наполеон. Документът трябвало да влезе в сила, ако бъде затворен зад решетките във Франция.

- През Втората световна война Пий XII също подписал подобен текст. В него било записано, че папата се отказва от поста си в случай, че бъде заловен от нацистите.

Редица първосвещеници са се отказвали или са били убивани, докато Римската империя се разпадала – ограбвана или обезлюдявана от варварските орди. Но историческите подробности за начина, по който това се е случвало, са оставали в тайна или са били превръщани в легенди.

Ватикана собственик на тайна империя от имоти с пари от Мусолини

Малко туристи, минаващи през Лондон, биха си помислили, че сградата на луксозната марка Булгари на улица Ню Бонд има нещо общо с папа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com