Путин даде старт на "Южен поток"

11388
Путин даде старт на "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от газопровода "Южен поток", предадоха ИТАР-ТАСС и РИА "Новости", цитирани от БГНЕС.

"Това събитие е важно не само за руската енергетика, но е важно за цялата европейска енергетика", каза той на тържеството по случай началото на строителството. "Днес пристъпваме към практическото реализиране на един от най-големите инфраструктурни проекти – строителството на газопреносна система по дъното на Черно море", добави Путин.

Заедно със "Северен поток", който минава по дъното на Балтийско море, "Южен поток" създава условия за надеждно, безусловно снабдяване с руски газ на основните потребители в Южна Европа, отбеляза президентът. "Този проект без всякакво съмнение се превърна в международен. В него участват много европейски страни", припомни Путин. "Достатъчно е да се каже, че на първия етап ще бъдат снабдявани с газ най-малко шест страни – България, Сърбия, Словения, Унгария, Италия и Хърватия", каза той и добави, че в реализацията на "Южен поток" участват водещи компании от Западна Европа – Франция, Германия.

"Този проект получи пълна политическа подкрепа във всички страни партньори. Подписани са всички междуправителствени договори, взети са всички инвестиционни решения", подчерта руският държавен глава. Той обърна внимание, че 63 милиарда куб.м. газ са голям обем и за неговото транспортиране Русия ще увеличи и разшири възможностите на тръбопроводния си капацитет, който ще стигне до Черно море, разпростирайки се на територия от 2500 км.

Путин благодари на всички партньори за съвместната работа. "Убеден съм, че тя ще бъде успешна", заяви той при заваряването на първата тръба от гигантския проект.

Държавният глава подчерта, че строителството на "Южен поток" няма да нанесе вреди на екологията. "Не само, че не се съмняваме, че няма да има никакви щети за екологията, а напротив – с проучванията на Черно море ще помогнем за неговото съхраняване чисто и екологично безопасно", заяви Путин и поздрави всички с началото на строителството.

В церемонията също така участваха ръководителите на компаниите–участници в проекта – президентът на "Газпром" Алексей Милер, изпълнителният директор на ЕНИ Паоло Скарони, главният изпълнителен директор на "Електрисите дьо Франс" Анри Пролио, председателят на УС на "Винтерсхал" Райнер Зееле и изпълнителният директор на South Stream Transport B.V. Марсел Крамер.

На церемонията присъстваха и членове на правителствата и дипломатическите мисии на страните-участнички в "Южен поток" – Италия, Франция, Германия, Австрия, България, Сърбия, Унгария, Словения, Гърция, Хърватия, Турция и Македония.

На 15 ноември тази година България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода "Южен поток". Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Според предварителните разчети проектът у нас ще струва над 3 млрд. евро.

Всичкият газ, който ще бъде транспортиран по газопровода "Южен поток", вече е разпределен между клиентите. Това заяви президентът на "Газпром" Алексей Милер малко преди церемонията, на която бе даден старта на тръбата.

"Проектът е абсолютно нужен на пазара. Всичките обеми газ, които ще се транспортират по него, а това са 63 милиарда куб.м., вече са разпределени", каза Милер в интервю за "Россия 24".

Той подчерта, че докато са работили над проекта в "Газпром", не са мислили за конкуренцията с други газопроводи, а са решили своите задачи с доставката на "синьото гориво". Според него, основното преимущество на "Южен поток" е, че компанията има и газ, и потребители, за разлика от останалите проекти. Милер подчерта, че "главната печалба" са новите количества газ, които ще бъдат изнасяни, а също така, че проектът решава "транзитните рискове".

"Южен поток" /South Stream/ е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители. Той предвижда транспортирането на "синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб. м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015 - началото на 2016, а газопроводът ще заработи с пълна мощност /63 милиарда куб. м. газ/ през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

Акционери в подводната отсечка са: "Газпром" с 50%, италианската ЕНИ /Eni/ с 20%, немската "Винтерсхал" /Wintershall/ и френската "Електрисите дьо Франс" /EdF/ с по 15%.

За обезпечаване на газоподаването за "Южен поток" в необходимия обем на руска територия ще бъдат изградени допълнителни 2,5 хиляди километра тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата /MW/. Проектът се нарича "Южен коридор" и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 година.

Редактор: Десислава Ушатова

Строителството на "Южен поток" започва през 2014 г.

Операторът на морския участък на газопровода "Южен поток", компанията South Stream Transport, ще проведе през следващата година търго...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com