Рахой е в криза

6308
Рахой е в криза

Испанският премиер Мариано Рахой е изправен пред битката на живота си на фона на обвиненията за таен фонд, които са отправени срещу Народната партия и нейното консервативно правителство. Тази бомба едва ли можеше да избухне в по-неподходящо време – испанците са изправени пред рекордна безработица и безпрецедентни мерки за икономии и вече са разгневени от серия корупционни скандали.

Правителството трябва да разнищи докрай тези недоказани до момента твърдения, ако иска да оцелее.

След извънредната среща на ръководството на управляващата Народна партия в събота Рахой отрече да е получавал някакви нерегламентирани плащания от своята партия, като по този начин той публично даде своята дума и заложи личната си репутация. „Твърденията са неистинни. Никога не съм получавал, нито разпределял сиви пари”, настоя премиерът.

Това означава, че случаят не може да стане едно от поредните корупционни дела, в конкретния случай става дума за даване на пари от строителни компании, които събират прах в бавните испански съдилища. Няма да е достатъчно партията да обяви, че няма нищо нередно, както стана в събота след повърхностна вътрешна проверка.

Скандалът избухна, след като вестник „Ел Паис” публикува документи, за които твърди, че са тайните счетоводни книги на Луис Барсенас, бивш ковчежник на Народната партия, от които стаява ясно, че от 1997 година са били извършвани нелегални плащания на висши партийни членове, включително и на Рахой.

Барсенас вече е замесен в друг скандал за нелегално партийно финансиране, след като стана ясно, че притежава 22 милиона евро в недекларирана банкова сметка в Швейцария. Той отрича да е написал документите, публикувани от „Ел Паис”, въпреки че експерти, с които изданието се е консултирало, твърдят, че всички сметки лично са записани от Барсенас.

Има и косвено потвърждение за това, че се е водело двойно счетоводство. Някои представители на Народната партия потвърдиха, че наистина са получили сумите, записани срещу имената им в документите на Барсенас.

Рахой и неговите колеги сега планират да публикуват своите данъчни декларации за разглеждания период, въпреки че това едва ли ще може да обори твърденията, че е имало тайни плащания. Но трябва спешно да се отговори пред съда на общественото мнение, ако Народната партия иска да остави този скандал за гърба си.

Испания все още се опитва да излезе от най-тежката икономическа криза в своята демократична история в момент, когато всичките й институции, от монархията до съдебната система, показват признаци на гниене. Трябва да има пълно, прозрачно и независимо разследване на предполагаемите нелегални плащания. Нито правителството, нито страната може да си позволи нещо по-малко.

Файненшъл таймс

Рахой се закани да съди всички, които го определят за корумпиран

Управляващата в Испания народна партия съобщи днес, че ще предприеме съдебно преследване срещу всички онези, които "публикуваха или п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com