„Шах Дениз II“ взима до 50% от "Набуко"

13939
„Шах Дениз II“ взима до 50% от "Набуко"

Вчера в Австрия бе подписано споразумение между акционерите на „Набуко (OMV, Боташ, БЕХ, Transgaz, RWE, FGSZ) и "Шах Дениз", с което втора може да придобие до 50% от „Набуко“. На срещата присъства и Премиерът Бойко Борисов, който заяви: „Надявам се и следващите четири стъпки от този проект да бъдат изпълнени в посочените срокове”, съобщава БЛИЦ, цитирайки в-к „Монитор“. Газовото трасе е важно за диверсификацията на Европа и затова България стартира изграждането му първа -през лятото. По думите на премиера паралелно с „Южен поток” задължително трябва да бъде изграден и „Набуко”, за да има поне два източника на газ.

Официалната информация от икономическата среща, обявена от БГНЕС, гласи: "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" обяви, че акционерите на "Набуко" (OMV, Боташ, БЕХ, Transgaz, RWE, FGSZ, наричани по-нататък акционерите на "Набуко") подписаха споразумения във Виена, Австрия.

Турция може да се откаже от "Набуко"

Турция може да се оттегли от проекта за газопровод "Набуко", който само преди седмица беше определен като "тотален приоритет" от Росе...

То е относно: тясно сътрудничество, за синхронизиране на графика на проектите "Набуко Запад" и "Шах Дениз II"; съвместното финансиране на разходите за по-нататъшното развитие на "Набуко Запад" до избора на европейски тръбопровод от "Шах Дениз"; предоставяне на SOCAR, BP, Statoil и Total опции за придобиване на до 50% дял в проекта, както и да участват в нова акционерна структура на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" след положителния избор на тръбопровода "Набуко Запад" от консорциума "Шах Дениз".

Акционерите на "Набуко" приветстваха този важен етап в развитието на "Набуко Запад" и предвиждат успешно сътрудничество за завършване на проекта. Ръководителите на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" подчертаха подкрепата както за финансирането, така и за евентуални нови акционери:

Ханс-Петер Флорен, председател на Управляващия комитет на "Набуко", заяви: "Акционерите приветстват това споразумение и изцяло подкрепят продължаващото сътрудничество с "Шах Дениз II". "Набуко" е гъвкав проект с много източници на газ, който допълнително допринася за диверсификацията на доставките и преноса, като интегрира Южния коридор в европейската газопреносна мрежа. Проектите за добив и транспортиране са съставни части на веригата на стойността за азерския газ, и ние сме уверени, че "Набуко" осигурява взаимно изгоден сценарий за всички заинтересовани страни.

Райнхард Мичек, изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ", заяви: "Ние приветстваме сключването на споразуменията. "Набуко" е в тесни преговори с партньорите от "Шах Дениз", от както през юни 2012 г. те определиха "Набуко Запад" като потенциално трасе за пренос към Централна Европа. Това важно постижение днес е ясен показател за потенциала за успех на този процес, както и на търговската значимост и конкурентоспособност на "Набуко Запад" при предлагането на бизнес възможности в перспективен регион като Югоизточна и Централна Европа."

Борисов: Почваме Набуко през юни

През тази година България е готова да започне строителството на "Набуко" - в края на юни. Всеки, който иска да вземе участие в проекта,...

Франк Зиберт, финансов директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл", каза: "Тези споразумения са необходима стъпка напред. Подписването на споразумението за финансиране и опции за придобиване на дял е знак за доверието на производителите в проекта "Набуко Запад". Това допринася много за намаляването на риска за нашите инвеститори и ни позволява да продължим напред върху сигурна и стабилна финансова основа. Очакваме с нетърпение да работим с партньорите в "Шах Дениз", и сме уверени, че "Набуко Запад" е най-добрия вариант за всички заинтересовани страни."

Газопроводът "Набуко Запад" е планиран да транспортира газ от Каспийския регион от турско-българската граница през България, Румъния и Унгария, до Централноевропейския газоразпределителен център в Баумгартен. Като ключов компонент от Южния газов коридор, "Набуко Запад" е идеално позициониран, за да диверсифицира доставките на газ за над 500 милиона потенциални клиенти, както в развиващите се икономики в Югоизточна Европа, така и в страните от Западна Европа.

"Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" е учредена на 24 юни 2004 г. с цел проектиране, изграждане и експлоатация на газопровод "Набуко". Със седалище в гр. Виена, Австрия дружеството има предмет на дейност пренос и търговия на едро с природен газ съгласно законодателството на ЕС. Международната компания е собственост на акционерите в "Набуко" и отговаря за проектирането, изграждането, експлоатацията, търговията с капацитет и разпределението на капацитета на газопровода "Набуко". Компанията ще бъде единственото дружество, което ще осъществява пряк контакт с търговците и ще работи на принципа на комплексно обслужване, действайки като самостоятелна стопанска единица на пазара, независимо от своите учредители. Тръбопроводната система ще бъде изградена от Националните Набуко Компании (ННК), които са дъщерни дружества на международната компания. Акционерите в проект "Набуко" са: OMV (Австрия), FGSZ (Унгария), Transgaz (Румъния), "Български Енергиен Холдинг" (България), Botas (Турция) и RWE (Германия). Акционерите са отговорни за преговорите по договорните отношения при доставките на газ.

 

Борисов: Във Виена не си чистят снега

Българският премиер Бойко Борисов разкритикува властите в Австрия, които според него не са изчистили от снега улиците и тротоарите в ав...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com