Световните цени на храните по-ниски със 7% през 2012 г.

5820
Световните цени на храните по-ниски със 7% през 2012 г.

Цените на хранителните стоки в света са намалели със 7% през 2012 г. спрямо предходната година, сочи индексът на ФАО. Той отчита свиване на цените през декември за трети пореден месец, предаде БГНЕС.

За 2012 г. индексът се установява на 212 точки или със 7% по-малко спрямо 2011 г., уточнява ФАО, изразявайки задоволство, че по този начин е предотвратен всякакъв риск от продоволствена криза. Според организацията на ООН спадът през миналата година се дължи главно на намаляването на цените на захарта, млечните продукти и маслата.

Индексът на цените на хранителните стоки, изчисляван въз основа на средната потребителска кошница от основни продукти, е продължил да намалява през декември за трети пореден месец. Той е регистрирал спад от 1,1% до 209 точки в последния месец от годината спрямо 263 точки през август заради рязкото повишаване на цените на зърнените храни.

На годишна основа най-голямо намаление е регистрирано при цените на захарта (17,1%), млечните продукти (14,5%) и маслата (10,7%), докато спадът при зърнените храни и месото е бил много по-скромен - съответно 2,4% и 1,1%, заради цената на суровините.

"Резултатите показват промяна в ситуацията от юли миналата година, когато рязкото повишаване на цените предизвика опасение от нова продоволствена криза", заяви Жомо Съндарам, представител на отдела за икономическо и социално развитие към ФАО, цитиран в комюнике.

Редактор: Десислава Ушатова

Започва раздаването на храни от втория транш на програмата на ЕС

От днес 5 ноември започва раздаването на продуктите по втория транш на програмата "Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com