Сърбия гласува за ново правителство

12688
Сърбия гласува за ново правителство

Депутатите в сръбската Скупщина ще гласуват новото правителство на страната оглавявано от новия стар министър-председател Ивица Дачич. 

Още в четвъртък народните представители одобриха промените в Закона за министрите, като откриха по този начин пътя за финализиране на реконструкцията на кабинета. На следващия ден започна същинския дебат в парламента, който беше открит от реч на премиера Дачич. 

Вдовицата на Тито е в тежко състояние в белградска болница

Вдовицата на бившия югопрезидент Йосип Броз Тито се намира в тежко състояние в реанимацията на белградска болница. Лекарите са й постав...

Девет министри от неговото предишно правителство си отиват. Това са: Жарко Обрадович /образование/, Александър Вучич /като министър на отбраната, но остава вицепремиер в новия кабинет/, Милутин Мърконич /транспорт/, Младжан Динкич /икономика и финанси/, Верица Каланович /регионално развитие/, Сузана Грубешич /вицепремиер за евроинтеграцията/, Братислав Петкович /култура/, Горан Кнеживич /земеделие/ и Алиса Марич /спорт/.

Предложенията за промени в кабинета са направени от министър-председателя и внесени в Скупщината от него и заместника му и коалиционен партньор Александър Вучич. 

В изложението си преди гласуването на новия състав премиерът Дачич подчерта, че поради важните задачи, които стоят за решаване пред страната, 11 от новите министри са непартийни личности. Като припомня през какви трудности е минала Сърбия през годините, Дачич уточни, че в момента БВП на страната представлява едва 65% от нивото, което е било през 1989 г. Според премиера Сърбия вече няма време да стои и да чака, да бъде страна на изнервени очаквания. 

"Намираме се действително на кръстопът. И ни трябват големи, не дребни крачки, ако не искаме да се окажем в положението на ампутиран апендикс на модерния свят", цитира Б92 изложението на Дачич. Министър-председателят припомни успехите на досегашния кабинет през изминалата година и отбеляза, че постигнатата дата за начало на преговори с ЕС за присъединяване - благодарение на споразумението с Прищина – е реализация на мечта от десетилетия. Най-обстойно Дачич се спря на тежкото икономическо положение в страната. 

Строс-Кан с пост в правителството на Сърбия?

Бившият изпълнителен директор на МВФ Доминик Строс-Кан може да заеме пост в правителството на Сърбия, твърдят сръбските медии.Наскоро п...

Ако бъде гласувано днес новото правителство на страната, то ще изглежда по следния начин: 

Ивици Дачич - премиер и вътрешен министър, Александър Вучич - вицепремиер, Расим Ляич - вицепремиер и министър на външната търговия и телекомуникациите, Йован Къркобарич - вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Иван Мъркич - външен министър, Небойша Родич - на отбраната, Никола Селакович - на правосъдието, Лазар Кръстич - на финансите, Саша Радулович - икономика, Драган Гламочич - земеделие, Зоран Михайлович - на енергетиката и околната среда, Милан Бачевич - министерство на мините, планирането и природните богатства, Велимир Илич - на строителството и благоустройството, Александър Антич - на транспорта, Славица Джукич-Деянович - на здравеопазването, Игор Мирович - на регионалното развитие и местното самоуправление, Томислав Йованович - на образованието и науката, Иван Тасович - на култура, Ваня Удовичич - младежта и спорта, Бранко Ружич - министър без портфейл, отговарящ за евроинтеграцията, Александър Вулин - министър за Косово, Сюлейман Углянин - министър без портфейл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com