Турция разреши забрадките в религиозните училища

6729
Турция разреши забрадките в религиозните училища

Турция разреши на момичетата да носят забрадки в училищата, предлагащи религиозно образование.

Решението предизвика критики от страна на секуларистите, които смятат, че това е поредно доказателство за налагането на ислямски дневен ред от правителството, пише вестник „Айриш таймс”.

Жестоки наказания за гейовете в турската армия

Хомосексуализмът в турската армия ще бъде наказван най-сурово, съобщиха от военното ведомство на страната, предава онлайн изданието на...

Сферата на образованието е едно от основните бойни полета между религиозните консерватори, които формират основата на подкрепата за Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, и светските опоненти, които обвиняват министър-председателя в постепенно налагане на ислямистки ценности.

Съгласно последните правила ученичките в обикновените училища също ще могат да носят забрадки по време на уроците по Коран.

Съгласно новия правилник, чието прилагане ще започне през учебната 2013-2014 година,  от турските учениците вече няма да се изисква да носят специална униформа. Те ще могат да носят всекидневно облекло, като ще трябва да се съобразяват с някои ограничения. Забранява се носенето на прозрачни дрехи или много прилепнали към тялото дрехи, на дрехи без ръкави или такива с политически символи или надписи. Ученичките няма да могат да носят къси поли и да си слагат грим.

Вестник "Миллиет" цитира министъра на образованието Йомер Динчер, който уточнил, че новият правилник позволява също на момчетата да оставят по-дълги косите си. Министърът специално е подчертал, че новите разпоредби не трябва да се възприемат като даване на пълна свобода за носене на забрадки в училищата. Той е пояснил, че се допуска носене на забрадки само за ученичките от религиозните училища "имам-хатип". В останалите училища само ученичките, посещаващи свободноизбираеми часове по Коран, ще могат да носят забрадки в тези часове, ако желаят.

Ердоган критикува сериала за Сюлейман

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи критики към авторите на популярния телевизионен сериал „Великолепният век”...

"Тази стъпка се прави, защото има проблем. Прилаганата от години в страната униформа бе станала предмет на критики. В комунистическите страни /униформите/ бяха отменени, ясно е, че в демократична страна униформата е ненужна. Нека всеки да облича детето си, както иска", заявява от своя страна премиерът Ердоган, цитиран от вестник "Сабах". Той е уточнил, че мярката за отмяна на униформите е предприета въз основа на проучване на общественото мнение.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com