Всеки трети йордански младеж оправдава убийствата на честта

10389
Всеки трети йордански младеж оправдава убийствата на честта

Всеки трети йордански юноша /33.4%/ счита, че "престъпленията на честта" да оправдани, сочи проучване на британския университет "Кембридж", предаде БГНЕС.

Всяка година в Йордания между 15 и 20 жени са убити от членове на семейството им заради "честта". Най-честите причини за това са сексуални отношения а момичето преди сватбата. В йорданското кралство убийството се наказва със смъртна присъда, но при т. нар. престъпления на честта съдилищата често са по-милостиви към убийците.

Почти половината момчета и всяко пето момиче считат, че да се убие момиче, сестра или съпруга, която е "опозорила" или е посрамила семейството си, е оправдано. Това сочи проучването, проведено сред 856 15-годишни йордански ученици в столицата Аман. "Една трета от запитаните юноши защитават убийството при престъпления за честта. Момчетата са два пъти по-склонни да защитят убийство в такава ситуация /46,1% от момчетата и 22,1% от момичетата/.

Има разлика, идваща от нивото на образованост - 61% от юношите от по-необразовани семейства оправдават тези престъпления. При момчета от по-образовани семейства, в които поне един от родителите има диплома за висше образование, този процент е 21.1. Учените подчертават, че резултатите не били свързани с вероизповеданието и религиозната практика.

Момчета от семейства на традиционалисти с ниска образованост по-често подкрепят такива престъпления, но има и момичета от по-образовани семейства, често светски, които считат, че престъпленията на частта са морално правилно действие, отбелязва авторът на това изследване Мануел Айснър. Според него това показва продължаваща силна свързаност с традицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com