Златните чужденци

8051
Златните чужденци

Днес чужденците в Германия имат по-големи шансове за успех от когато и да било, стига да говорят немски и да са образовани. Страната не би могла да си представи бъдещето без тях и мечтае за "златното поколение мигранти".

В германския отбор, който тази година спечели Шампионската лига на УЕФА, германците бяха малцинство. Шестима от общо 11-те футболисти на "Байерн Мюнхен", излезли на терена на лондонския "Уембли", бяха чужденци: холандец, французин, испанец, хърватин, бразилец и австриец от смесен нигерийско-филипински брак. В "Байрен Мюнхен" освен това играха и германци с такива фамилни имена като Боатенг, Гюндоган, Гомес. Всички те показаха, че са усвоили отлично германските качества като целеустременост и дисциплина. Накратко: тук говорим за хора, които са се интегрирали напълно.

Ако и в останалите сфери на живота нещата с интеграцията стояха по същия начин, тогава на канцлерката Меркел въобще нямаше да ѝ се налага да свиква срещи на върха, посветени на интеграцията. Или пък може би гледаме твърде черно на нещата? Няма как да не признаем, че засега Германия не е изправена пред такива сериозони проблеми със своите имигранти, каквито наблюдаваме напоследък в Швеция, Франция и Великобритания.

Сърбия: Лъжите на църквата

Изопачаване на историята, националистическа пропаганда, откровени лъжи - такъв се оказва стилът на Сръбската православна църква. Две с...

Деца или индийци?

Германското общество отдавна се е разделило с една илюзии - че Германия не е страна на имигранти. Дълго време се смяташе, че Германия може да се справи с всички настоящи и бъдещи предизвикателства със собствени сили - т.е. като се инвестира в подрастващите германци. Най-известният лозунг от онзи период беше "Деца вместо индийци", призоваващ страната да прави повече за децата вместо да внася индийски (компютърни) специалисти.

Днес почти всички са на мнение, че Германия не само има нужда от нови попълнения чужденци, ами тя разчита сериозно на тях, за да не допусне срив в стандарта на живот. Междувременно германците са най-възрастната нация в Европа и същевременно страната с най-ниска раждаемост в Евросъюза. Произтичащите от тук проблеми са ясни на всички: остра липса на работна ръка, сътресения в пенсионната система и здравеопазването. Както знаем, днес Германия има 82 млн жители. През 2030-та обаче те ще са 78 млн, а през 2050-та - едва 68 млн, ако в страната не започне да привлича повече чужденци.

Иде ли "златното поколение"?

В какво не вярват гърците

Гърция най-после е поела по правилния път, казват някои. Самите гърци обаче не вярват, че ще се оправят. Че и как да вярват? Нали всек...

А в това отношение Германия може да научи много от класически имигрантски нации като американците, канадците или австралийците. Включително по въпроса за това как се привличат най-добрите умове в света.

Ако преди двайсет години германците твърдяха, че "лодката е пълна", то сега демографският срив ги накара да осъзнаят, че "в лодката има много място" - експертите говорят за по 120.000 новодошли квалифицирани кадри на година.

Правилото, че младите хора с чужди корени нямат никакви перспективи в Германия, отдавна не важи. Днес който е образован, мотивиран и говори добре немски език има по-добри шансове за успех от когато и да било. И ако те бъдат използвани, след време можем да говорим за "златното поколение имигранти" в Германия.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com