Бразилия - футбол, самба, кафе и президент с български корени

58017
Бразилия - футбол, самба, кафе и президент с български корени

Бразилия е най-голямата и най-населена страна в Латинска Америка. Заема територия от 8,51 милиона квадратни километра (47% от територията на континента). Тя е петата по големина държава в света. Разположена е в централните и източните части на Южна Америка. Граничи с 10 държави и има 7491 км брегова ивица с Атлантическия океан.

Бразилия е най-голямата и най-населена страна в Латинска Америка. Заема територия от 8,51 милиона квадратни километра (47% от територията на континента). Тя е петата по големина държава в света. Разположена е в централните и източните части на Южна Америка. Граничи с Венецуела, Френска Гвиана, Суринам, Гвиана, Колумбия, Перу, Боливия, Парагвай, Аржентина, Уругвай и има 7491 километра брегова ивица с Атлантическия океан.

Легендарната "Маракана" в Рио чака нов финал

Създаден през 1950-а година за тогавашното световно първенство по футбол в Бразилия стадион "Жорналиста Марио Фильо" е известен по цели...

Една трета от площта на Бразилия представлява част от Амазония - най-голямата низина на Земята. Там се намират най-обширните екваториални гори в света, които местните наричат "селвас". На много места там все още не е стъпвал човешки крак. След колонизирането на страната от Португалия през XVII век населението на Бразилия се съсредоточава по крайбрежието на Атлантическия океан, като днес то представлява повече от 90% от това в цялата страна.



За разлика от амазонската джунгла, където са останали да живеят само малобройни племена, в големите градове е съсредоточено цялото население на страната от около 190 000 000 души. Бразилия се нарежда на 5-о място в света по брой на населението след Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Най-населените градове в страната са едноименната столица Бразилия, Рио де Жанейро и най-големият Сау Паулу. Последният е населяван от близо 11 милиона жители. Все пак Рио де Жанейро е най-емблематичният град на Бразилия със статуята на Исус Христос и екзотичните си плажове.



ИМЕТО БРАЗИЛИЯ. Още в началото на колониалната епоха хронисти като Жуау ди Баруш, Висенти ду Салвадор и Перу ди Магаляиш Гандаву свързват произхода на името "Бразилия" с бразилското дърво (Caesalpinia echinata, на португалски: pau-brasil), от което се произвежда широко използван по това време червен оцветител за платове. По времето на Великите географски открития изследователите често се опитват да запазят в тайна своите открития, и в Европа първоначално се говори за Бразилия просто като за неизвестен остров в Атлантическия океан, откъдето се получава ценната суровина – Terra Brasilis.



Произходът на името на самото бразилско дърво е трудно да бъде проследен. Съвременни бразилски филолози го търсят в езика на келтите и дори на финикийците. Преди да се наложи днешното име "Бразилия", новооткритите земи са познати и като Монте Паскоал (когато португалците за пръв път достигат до тези земи), остров Вера Круш, Земи на Санта Круш, Нова Лузитания, Кабралия и други.



Сегашното официално име на страната "Федеративна република Бразилия", е въведено през 1967 година с първата конституция на военния режим, като името е запазено и след приемането на новата Конституция от 1988 година. Преди това държавата официално се нарича "Бразилска империя", а след установяването на републиканско управление – "Съединени бразилски щати".

Рио - "Чудесният град" на карнавала, безкрайните плажове и футбола

Пълното име на града е Сао Себастиао до Рио де Жанейро (São Sebastião do Rio de Janeiro). Рио де Жанейро в буквален прево...



Жителите на Бразилия се наричат бразилци, на португалски: brasileiros, като това е утвърдено с първата бразилска конституция от 1824 г. Brasileiro, съвременното наименование на жител на страната, е известно в португалския език още от 1706 година, но първоначално се използва само за търговците на бразилско дърво.



ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ. Бразилия е демократична президентска федерална република, формирана от три нива на управление - федерацията, щатите (с Федералния окръг) и общините. Конституцията се основава на пет основни принципа: суверенитета, гражданските права, достойнството на човешката личност, социалните ценности на труда и на свободното предприемачество и политическия плурализъм. Трите власти (изпълнителна, законодателна и съдебна) са самостоятелни и взаимно се контролират.



Органите на изпълнителната и законодателната власт се избират, а съдиите и другите съдебни служители се назначават след преминаване на приемни изпити. Гласуването е задължително за всички грамотни лица между 18 и 70 години и по желание за неграмотните и тези на възраст между 16 и 18 или над 70 годишните.

Изпълнителната власт на федерално ниво се осъществява от президента, който е държавен глава и ръководител на правителството и се избира за срок от четири години, с възможност за преизбиране за втори пореден мандат. Той назначава министрите, които ръководят и координират определени ресори от държавното управление.

Бразилия - столицата с форма на самолет

През 1891 година управниците на Бразилия взимат решение да бъде построена нова столица на страната. Две години по-късно е определена и ...

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БРАЗИЛИЯ. Дилма Вана Русев е първата жена-президент на Бразилия. Тя е 36-ият пореден държавен глава в страната. По професия е икономист. Нейният баща Петър Русев от Габрово е бил близък приятел на Елисавета Багряна. Като активен член на БКП през 20-те години на миналия век е принуден да емигрира от България през 1929-а във Франция, където започва да изписва фамилията си с Rousseff. Вече овдовял, със син Любен, пристига в Бразилия през 30-те години. Преселва се в Буенос Айрес, Аржентина, за няколко години. Завръща се и се установява в Бразилия, където постига успехи като юрист и строителен предприемач. В Бразилия се жени за Дилма Жане Силва, от която има 3 деца: Дилма Русев, Игор (юрист) и Жана (1951 - 1977). В България Дилма Русев има заварен брат - инженер Любен Русев (починал в София през 2007 г.), с когото никога не се е срещала.



СПОРТЪТ В БРАЗИЛИЯ. Футболът е най-популярният спорт в Бразилия. Националният отбор е петкратен световен шампион (1958, 1962, 1970, 1994 и 2002) и е единственият отбор с такъв брой титли. Сред най-известните бразилски футболисти са определяният като най-добър футболист на всички времена Пеле, Зико, Ромарио и Роналдо.



Баскетболът, футзалът, волейболът, автомобилните спортове и бойните изкуства също се радват на голяма популярност в страната. Макар и по-малко практикувани, тенисът, хандбалът, плуването и гимнастиката намират много последователи в Бразилия през последните десетилетия. Някои варианти на известни спортни дисциплини произхождат от Бразилия - плажният футбол, футзалът и футволеят произлизат от изменения във футбола. В бойните изкуства, бразилците развиват капоейра, вале тудо и бразилското джиу джицу. В автомобилизма бразилски пилоти печелят световната титла във Формула 1 осем пъти: Емерсон Фитипалди през 1972 и 1974, Нелсън Пикет през 1981, 1983 и 1987 и Аертон Сена през 1988, 1990 и 1991.



Бразилия има традиция в провеждането на мащабни международни спортни събития. Страната е била домакин на Световното първенство по футбол през 1950, преди това лято отново да приеме най-висшия форум на планетата в този спорт. След две години Бразилия и по-точно Рио де Жанейро ще бъде домакин и на Летните олимпийски игри. Пистата за автомобилни и мотоциклетни състезания "Интерлагос" в Сао Пауло е домакин всяка година на автомобилно състезание за Голямата награда на Бразилия. Сао Пауло е домакин на Панамериканските игри от 1963 година, а Рио де Жанейро организира Панамериканските игри през 2007-а.

Богатият Сао Пауло - финансовото и търговско сърце на Бразилия

Сао Пауло е град в Югоизточна Бразилия, център на щат Сао Пауло. Разположен е на 400 км от Рио де Жанейро и на 1030 от столицата Бразил...



КУХНЯТА НА БРАЗИЛИЯ. Бразилската кухня е много разнообразна и отразява съчетанието на местната и различните имигрантски култури. Това сливане е създало национална кухня, белязана от запазването на значителни регионални различия. Така в северната част на Бразилия ястията са повлияни от местните продукти, като алигаторско месо или рибата пираруко, докато на юг във вътрешността е доста силно германското влияние, а по крайбрежието – португалското с широкото използване на морски риби, скариди и стриди.



За национално ястие на Бразилия обикновено се определя фейжоадата. Известни регионални ястия са също ватапа, мокека, полента и афробразилското акараже.



Националните напитки са кафето и типичната бразилска кашаса (силно спиртно питие). Тя се дестилира от захарна тръстика и е главната съставка на националния коктейл, кайпириня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com