Фулеко - потайният броненосец се влюби във футбола

56992
Фулеко - потайният броненосец се влюби във футбола

Трипоясният броненосец Фулеко е талисманът на Мондиал 2014 в Бразилия. Този маскот беше предпочетен между 47 различни предложения, представени от 6 бразилски рекламни агенции. По настояване на ФИФА и на организаторите за избора на любимеца гласува най-безпристрастната част от населението - децата на възраст от 5 до 12 години.

Трипоясният броненосец Фулеко е талисманът на Мондиал 2014 в Бразилия. Този маскот беше предпочетен между 47 различни предложения, представени от шест бразилски рекламни агенции. По настояване на ФИФА и на организационния комитет на Мондиала за избора на любимеца гласува най-безпристрастната част от населението - децата на възраст от 5 до 12 години.

"Бразука" - начин на живот през лято 2014

Бразилският начин на живот господства през лято 2014! "Бразука" ще бъде истинска базука за нападателите в отборите-финалисти на свето...

Името му стана ясно преди малко повече от две години, когато в Страната на кафето беше организирано всенародно допитване. В него се включиха 1,7 милиона бразилци. За Фулеко гласуваха над 48% от запитаните и така той изпревари значително подгласника си Зузеко (31%) и Амижуби (21%).

Броненосецът е в цветовете на бразилското знаме и държи футболна топка, а на фланелката му пише "Бразилия 2014". Името му пък е комбинация от думите "футбол" и "екология", а целта беше талисманът да бъде международен посланик на двете понятия. Причината за това е фактът, че броненосците обитават Южна и Централна Америка, както и част от Северна Америка, но се причисляват към изчезващите видове заради поголовната сеч на обитаваните от тях гори. Инициативата за това официалният маскот на Мондиал 2014 да бъде броненосец пък беше подета от природозащитната организация "Caatinga Association". В Бразилия живее изчезващият вид трипоясен броненосец, а местните го наричат "тату бола", защото са мънички и когато усетят опасност, се свиват на топка, а отвън остава коравата им броня.

Легендарната "Маракана" в Рио чака нов финал

Създаден през 1950-а година за тогавашното световно първенство по футбол в Бразилия стадион "Жорналиста Марио Фильо" е известен по цели...

Талисманът си има и песничка "Tatu Bom de Bola", изпълнена от бразилския музикант Арлиндо Круз. Освен това броненосецът си има още уебсайт и профил в Twitter.

Официалното представяне на броненосеца беше направено на специална церемония, на която присъства и суперзвездата Роналдо. "Една от основните цели на световното първенство по футбол е събитието да се използва като платформа за обсъждане значението на околната среда и екологията. Радваме се, че ще имаме възможността да направим това с помощта на точно този талисман", каза тогава Роналдо.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ДОБРИЯ ПЛУВЕЦ - БРОНЕНОСЕЦА:

Бразилия - столицата с форма на самолет

През 1891 година управниците на Бразилия взимат решение да бъде построена нова столица на страната. Две години по-късно е определена и ...

Той е от семейството на бозайниците и може да се похвали с много видове. Делят се според броя на поясите, свързващи двете брони, опашките, вида на тялото, четината или козината и размера. Те са обли създания с къси крачета и с размерите горе-долу на малко куче. Имат много твърди, закръглени нокти, а теата им наистина са покрити с броня. Тя е направена от твърди плочки или вкостенени кожни щитчета, свързани помежду си с еластични пояси. Ако поясите не се разтягаха, на броненосеца щеше да му е много трудно да се придвижва. Бронята помага на броненосеца да се предпазва от враговете си, но според учените главното й предназначение е да го пази от тръните и кактусите, които го заобикалят в естествената му среда.

През по-голямата част от деня броненосците спят. Сгушват се в дупки, в шубраци от листа, а понякога си правят дупки под някои растения и ядат по-меките им корени. Правят си хралупи в пустинята в Бразилия, а понякога спят на открито. През нощта се събуждат и тръгват на лов. Броненосците не виждат много добре и почти нямат зъби. Ловуват най-вече през нощта и се хранят с насекоми и червеи, меки корени и плодове, а понякога и с мъртви животни. Тъй като умеят да плуват, някои броненосци от време на време ловят и малки рибки в близък воден басейн. Гигантския броненосец напада (макар и много рядко) себеподобни, когато храната в региона е оскъдна. По принцип тези животни живеят сами, но през сезона за размножаване често се събират на групи и си избират партньор. Раждат малките си, кърмят ги и ги отглеждат до някое време, обикновено няколко седмици, и след това ги гонят от дупката или хралупата. Женската ражда 4 малки.

Богатият Сао Пауло - финансовото и търговско сърце на Бразилия

Сао Пауло е град в Югоизточна Бразилия, център на щат Сао Пауло. Разположен е на 400 км от Рио де Жанейро и на 1030 от столицата Бразил...

При опасност броненосецът обикновено се заравя в земята, където хищникът не може да го последва. Понякога скача високо във въздуха, за да уплаши врага. Като крайна защитна мярка се свива на кълбо.

Броненосците са много добри плувци. Те се задържат на повърхността на водата, като поемат голямо количество въздух. Така те се предпазват и от някои животни, които не могат да плуват.

Доказано е, че броненосците са много интересни същества с неочаквани действия. Те са много потайни същества и изследванията за тях са доста и интересни. Някои учени смятат, че броненосците са живели още по време на динозаврите, а други казват, че са сравнително нови създания, появили се приблизително, когато са се появили първите човешки същества.

Рио - "Чудесният град" на карнавала, безкрайните плажове и футбола

Пълното име на града е Сао Себастиао до Рио де Жанейро (São Sebastião do Rio de Janeiro). Рио де Жанейро в буквален прево...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com