Кметът на Поморие: На 1,5 км от брега на морето да цъфне асфалтова база!? Не одобрявам

3111
Кметът на Поморие: На 1,5 км от брега на морето да цъфне асфалтова база!? Не одобрявам
Снимка: Община Поморие

Жителите на град Ахелой скочиха срещу намерението на фирма „Лиан кънстакшън сървисис“ ООД – София, да изгради асфалтова база в местността „Герена” в гр. Ахелой. Хората са готови на протестни действия. Те се опасяват, че заради нея ще има отлив на туристи от крайморския град. В Ахелой вече събират подписка, която смятат да входират пред общинската администрация. Във вторник (на 13-ти март) предстои обществено обсъждане на проекта. По този повод Actualno.com потърси за коментар кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Г-н Алексиев, надига се напрежение в Ахелой заради постъпило в общината инвестиционно намерение за изграждане на асфалтова база, то очаквано ли е?

Напрежението е съвсем естествено. Ахелой е част от община Поморие и за нас е много важно мнението на хората, които живеят там. Ние във вторник ще имаме среща по този въпрос. Поканили сме инвеститорите да си представят проекта, защото желанието на жителите на Ахелой е да се развиват като туристически град, като туристически център. Не да станат промишлената зона на региона, и то точно с такива производства. Хората наистина се вълнуват какво ще се случи, защото е в самото начало. Все пак сега обявяваме инвестиционното намерение.

Може би е най-добре неодобрявана инвестиция да се спре в началото, а не когато процедурата е по средата, предприемачът е вложил средства и изведнъж да се окаже, че не може да продължи, така ли е?

Да. Точно поради тази причина така бързо реагирахме и ние като общинско ръководство - да предизвикаме такава среща. Поканили сме инвеститора. Ние не знаем кой е, но по посочения от него адрес днес му изпратих писмо, с което го каним с жителите на гр. Ахелой да се опита да ги убеди, че това е нещо хубаво за региона. И ако хората кажат: "Окей", продължаваме напред. Но ако хората кажат: "Не", да започнем по закон да отстояваме правата им.

От това дружество само две инвестиционни намерения ли са постъпили, защото през ноември месец 2017 г. са обявили, че искат да изградят депо за земни маси, а сега е за асфалтова база?

Да. Това за земните маси е нормално. Посочили сме къде да запръстяват. Но второто вече е сериозен проект.

Но в един и същ имот?

Да, теренът е голям. Това е бившата мина "Черно море". Имотът е техен и при първото им инвестиционно намерение не е имало проблем. По същия ред сме го обявили и хората не са реагирали, но сега вече се притесняват. Има една подробност. Навремето в Ахелой имаше асфалтова база. И хората знаят какво е да имаш такъв обект в населеното място.

Тоест, те не си въобразяват, че това производство близо до тях е вредно, а знаят!?

Точно така. Те знаят какво е да имат асфалтова база. Не реагират просто така, защото са против развитието на нечий бизнес. Те затова искат среща, за да им обяснят инвеститорите как ще работи тази асфалтова база, защото там има високи температури, топене на смоли и т.н.

"Зелени Балкани": Няма екологична катастрофа в Поморийско езеро

През месец май тази година, Национална Асоциация Българско Черноморие (НАБЧ) изпрати сигнал до МОСВ и разпространи информация за регист...

На Вас известно ли Ви е кога е бил продаден имотът?

Не.

А знаете ли кой е бил последният собственик на мината?

Не. И за инвеститора нищо не знаем. Затова ще ни е интересно да ни се представи. Това е сериозна инвестиция все пак. Това значи разкриване на работни места. Добре е да познаваме този инвеститор. Но е важно да се знае, че ако сега има възражения, има възможност да се спре инвестиционното намерение още в начален етап. Това, което Вие казахте - да не измине инвеститорът половината път и после да му се каже, че не може да продължи.

Мината „Черно море“ въглищна ли е била?

Поморие се запозна по-отблизо с Европейския съюз

Област Бургас е сред първенците по усвоени средства от оперативните програми на Европейския съюз за изминалия програмен период 2007-201...

Въглищна и мисля, че е била открита. Но тя много отдавна е затворена, около 90-та година.

Как ли са понасяли това замърсяване хората тогава?

Е, тогава нещата са били по друг начин. Законите са били други. Никой не ги е питал тях какво искат. Посочвало се е - тук ще има мина, тук асфалтова база. А асфалтовата база е била на границата на тогавашното село Ахелой. И след 90-та година хората скачат срещу нея и срещу мината. Мисля, че тогава ги закриват, но не съм точен в годините. В един момент сега естествено настръхват, защото отново искат да им построят асфалтова база.

Ако на срещата във вторник хората, дори при достатъчно информация за бъдещото вложение, не одобрят проекта, какво ще последва?

Това, което ни позволява законът. Ние ще водим протокол от тази среща. Ако хората не са съгласни, следва възражение. Има срок до 15 март да се възрази срещу това инвестиционно намерение. Затова срещата е на 13 март от 18 часа в гр. Ахелой, в салона на читалището. И дали ще дойдат инвеститорите или не, няма значение. Ние ги каним. Но ако хората не са съгласни, на база протокола, който се води от срещата, ние ще възразим пред съответния компетентен орган. И тогава ще се прецени дали общината е в правото си да защити интереса на хората или инвеститорът е прав.

Болницата в Поморие възобнови дейността си

Служителите на МБЛА-Поморие са възобновили работата си. Това е станало благодарение на факта, че част от напусналите лекари са се върна...

Туризмът ли е структуроопределящ за региона ви?

Да. За района на Ахелой туризмът през последните години се развива много добре. И то точно в това землище. Там вече има 4-5 големи хотелски комплекси. Една винарска изба, която също много добре се развива. И сега се изгражда един изключително голям комплекс, който е може би на отстояние 1000-1200 метра от бъдещата асфалтова база. Това е затворен комплекс, който догодина до това време трябва да е отворен и да посреща своите гости. Така че специално за този район, тъй като граничи с Поморийското езеро и с морето, много добре се случват нещата откъм развитие на туризма. И не знам с появата на една асфалтова база дали няма да се спре.

Вашето мнение като кмет за този проект?

Този проект не е добър за развитието не само за Ахелой, но и за община Поморие като цяло. Ние сме туристическа дестинация. В общината няма такива замърсяващи производства. Но в един момент на 1500-1600 метра от брега на морето да цъфне асфалтова база! Плюс това Поморие скочиха първи срещу Бургас-Александруполис. Значи ние скочихме срещу това, което ще се изгражда на хиляда метра в морето. Сега на хиляда метра от брега на морето да имаме такова производство не го одобрявам. Така че моето мнение е категорично против изграждането на такава база. Но ако хората на Ахелой я поискат, по-важно е тяхното мнение и желание.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Кметът на Приморско: Водата по нашето крайбрежие е кристално чиста

Искал ли е председателят на БТС хижа "Христо Смирненски" за себе си? (ВИДЕО)

Какво ще бъде времето по Гергьовден? Говори синоптикът Петър Янков (ВИДЕО)

Мария Касимова-Моасе: Какъвто народът, такъв и Народният (театър)

Кметът на Карнобат: В общините имаме над 800 необезпечени задължения - държавата ни тупа като брашнен чувал

Габриела Руменова: Засега няма мярка, която реално да намали цените в магазините (ВИДЕО)

Науката за земетресенията: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

"Отговорите": С Любомир Аламанов и проф. Николай Радулов (ВИДЕО)

Идва ли затопляне и край на "ледената епоха"? Прогнозата на Петър Янков (ВИДЕО)

"Отговорите": С Татяна Буруджиева, Любомир Кючуков и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю