"Отговорите": С Любомир Аламанов и проф. Николай Радулов (ВИДЕО)

10494

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова":

1. Какви са последствията от втория санкционен списък "Магнитски"? 

2. Може ли МВР да зщити гражданите от заплаха за убийство?

Първата тема е за новия списък по закона "Магнитски", където са имената на Владислав Горанов, Румен Овчаров, Николай Малинов, Иван Генов и Александър Николов, а втората – подценява ли МВР жалбите на граждани за заплаха от насилие и убийство. Поводът е убийството на психолога Иван Владимиров от негов съсед – бивш полицай.

Ключови въпроси по двете знакови теми от изминалата седмица задаваме на Любомир Аламанов, експерт по комуникации и съосновател на Центъра за анализ и кризисни комуникации и проф. Николай Радулов, експерт и преподавател по национална сигурност в НБУ, депутат от ИТН и главен секретар на МВР по времето на Иван Костов.

Вторият списък "Магнитски" е огромен шамар за всички нас. Това каза в седмичното обзорно предаване "Отговорите със Спасиана Кирилова" Любомир Аламанов, експерт по комуникации и съосновател на Центъра за анализ и кризисни комуникации. "Първо да кажа как той действа. Значи това не е обвинение. И това, че някои политически функционери се опитват да изкарат нещата на съдебна фаза, т. е. да кажат: "Ми то няма доказателства, ми то сега ще се защитаваме, ще обжалваме" и някакви други такива, българските закони не са нарушени... Това въобще не е вярно. Това е за пореден път дим, пушек в обществото, за да се замаже истинският проблем. Истинският проблем е следният: САЩ като демократична държава казва следното нещо: "Има там едни партийни функционери на много високо ниво, които са направили някакви проблеми и тъй като вашата правосъдна система, правораздаванелна система и изобщо, органите, които имате, нищо не са направили по темата, затова ние, за да се предпазим, казваме, че тези хора и всички там близки около тях, ги санкционираме. Не ги допускаме до нашата територия, молим финансовите институции, които искат да работят с нас да им отрежат банкови преводи, карти и всичко друго, защото вие просто не сте си свършили работата. И затова ние ви откъсваме".

Ето какво каза проф. Радулов по първата тема: "Единият (първият списък "Магнитски" - бел. ред.) е продължение на другия и нещата плавно се движат към това американците да ни кажат, че царят е гол, защото постепенно нещата отиват към един партиен лидер, за който всички чуваме разни неща но..(за Борисов говорите, нали – въпрос на водещата). Да, но смислено опровержение от него не сме чули, освен че това е фалшификация, че това е снето с дрона на президента, някакви такива глупости безумни... Най-накрая може би ще се наложи той да се разграничи от самия себе си, защото това е логичната връзка и последствията. Вие знаете колко дълго време обществото се опитваше да изкара в центъра на политическия интерес и на специалните служби, и на МВР тази безумна история, в която очевидно има много истина, свързана с 68 милиона (лева, бел.ред.), които е теглил Васил Божков, твърдейки, че ги дава на Влади Горанов, който пък ги дава на Борисов. Изкараха стенограми, изкараха записи от камери и т.н.

Прокуратурата досега, всичко, което е свързано със закона "Магнитски", когато го проверява, излиза със заключение, че тя не е намерила никакви следи дори от нарушение на българското законодателство. Аз си мисля, че българското законодателство е много добро, противно на общото впечатление, че трябва законите да се оправят, преправят и т.н. Просто никой не го спазва в тая държава".

Според проф. Радулов и от втория списък "Магнитски" в България няма да произтече нищо, както от първия през 2021 г.

По темата за реакцията на МВР на жалби на граждани за заплахи от насилие или убийство, той подчерта, че в течение на повече от 20 години патрулните полицаи и хората в униформа, които трябва да работят на улицата, все повече и повече намаляват, за сметка на хората, които работят на бюро в МВР. По отношение на служба КОС (Контрол на общоопасните средства), проф. Радулов каза, че проверката на лицата, които искат да притежават оръжие е доста формална.

ЕТО И ЦЯЛОТО ПРЕДАВАНЕ "ОТГОВОРИТЕ":

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Искал ли е председателят на БТС хижа "Христо Смирненски" за себе си? (ВИДЕО)

Какво ще бъде времето по Гергьовден? Говори синоптикът Петър Янков (ВИДЕО)

Мария Касимова-Моасе: Какъвто народът, такъв и Народният (театър)

Кметът на Карнобат: В общините имаме над 800 необезпечени задължения - държавата ни тупа като брашнен чувал

Габриела Руменова: Засега няма мярка, която реално да намали цените в магазините (ВИДЕО)

Науката за земетресенията: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

Идва ли затопляне и край на "ледената епоха"? Прогнозата на Петър Янков (ВИДЕО)

"Отговорите": С Татяна Буруджиева, Любомир Кючуков и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

Симеон Славчев: С машинното гласуване партиите на статуквото оправдават лошите си резултати (ВИДЕО)

От Столична община се сетиха за пътната безопасност, за да се "изперат" преди изборите: Говори Богдан Милчев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю