Искал ли е председателят на БТС хижа "Христо Смирненски" за себе си? (ВИДЕО)

14079

Темата с хижа "Христо Смирненски" се оказа многопластова. След като дългогодишните домакини бяха скандално изхвърлени от нея по техни твърдения, последва и позицията на Българския туристически съюз (БТС), която твърди, че те не си плащат наема и не искат да работят по определен договор. Последва декларация на голяма част УС на БТС, която се разграничава от действията на ръководството и изхвърлянето на домакините от хижата, както и призив за оставка на председателя и ръководството. Председателят Венцислав Венев и ръководството дадоха пресконференция с основни твърдения, че УС са били подведени от проф. Румен Драганов - директор на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма и член на УС на БТС. Той ни гостува в Студио Actualno.

"С тази декларация УС казва на г-н Венев - "не се прави така"... Г-н Венев се е объркал. Той мисли, че БТС е еднолична фирма, на която е назначен за директор и която може да управлява. УС е някакъв фон отстрани", заяви Румен Драганов. 

Според него всички членове на УС на БТС полагат гигантски усилия, така че да сложат на релси българския планински туризъм, така че той да буде полезен за хората.

"Това е интригантство и нагаждачество... Г-н Венев не е коректен...", каза още той и обясни:

"Аз се запознах с г-н Венев, когато той дойде в Туристическия съюз заедно с проф. Атанас Георгиев и каза "Искам хижа "Христо Смирненски" за неговата фирма. И тогава реагирах, че там са направени редица инвестиции. Действително се оказа, че от 2023 година майката на г-н Венев, която е била председател на Федерацията по ориентиране, той е бил неин съветник, написал е едно писмо от името на неговата фирма, която сега участва също в тази игра".

По думите му, когато се запознали, Венев бил енергичен и млад човек, който искал да развие туристическото ориентиране, това в което е най-силен:

"...Искаше да го развие и в хижа "Христо Смирненски". Но не влезе директно с тази своя идея, а с някакви светли идеи как да направим туризма по-добър, сякаш ние сме някакви врагове и сме против това хижите да станат привлекателни и хубави обекти. Всички го подкрепяхме, само че УС не може да подкрепя всичко. Ние му казахме да не прави така, да казва на УС и той да гласува".

Относно твърденията на председателя на БТС, че хижа "Христо Смирненски" не е платила и не е спазила договора, Румен Драганов коментира:

"Само че има една подробност, че договорът е между фирма "Турист Експрес Трейдинг" и хижата, не е между БТС, който е собственик, а между "Турист Експрес Трейдинг", която няма никаква собственост върху хижата, няма и никакви права. И представете си сега тези хора от хижата, които гледат един договор, на който пише "Турист Експерс Трейдинг", а те имат договор с ТД "Юндола", но този договор не е прекратен, не са изчистени всички спорове. Ако има такива се стига до съд, тогава идва съдебен изпълнител, а не просто някой да дойде и да смени ключалката".

"Трябвало е БТС да упълномощи "Експрес Турист Трейдинг" да прекрати договора с "Юндола", които дават за ползване хижата на хижарите", обяснете това на г-н Венев, каза още директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма.

Цялото интервю вижте във ВИДЕОТО:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Кметът на Приморско: Водата по нашето крайбрежие е кристално чиста

Какво ще бъде времето по Гергьовден? Говори синоптикът Петър Янков (ВИДЕО)

Мария Касимова-Моасе: Какъвто народът, такъв и Народният (театър)

Кметът на Карнобат: В общините имаме над 800 необезпечени задължения - държавата ни тупа като брашнен чувал

Габриела Руменова: Засега няма мярка, която реално да намали цените в магазините (ВИДЕО)

Науката за земетресенията: Какво трябва да знаем? (ВИДЕО)

"Отговорите": С Любомир Аламанов и проф. Николай Радулов (ВИДЕО)

Идва ли затопляне и край на "ледената епоха"? Прогнозата на Петър Янков (ВИДЕО)

"Отговорите": С Татяна Буруджиева, Любомир Кючуков и Любомир Аламанов (ВИДЕО)

Симеон Славчев: С машинното гласуване партиите на статуквото оправдават лошите си резултати (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю