Магат: Бием Аржентина, те не функционират като едно цяло

7341
Магат: Бием Аржентина, те не функционират като едно цяло
Снимка: Getty Images/Guliver

Треньорът на Фулъм Феликс Магат коментира представянето на сънародниците си от Германия на Мондиала. Според бившия треньор на Красимир Балъков в Щутгарт, "маншафта" ще спечели световната титла довечера.

- Хер Магат, завиждате ли на Йоахим Льов за неговия отбор?
- Не. Още преди световното, когато имаше неспокойствие и проблеми в отбора, аз казах, че имаме тим, който може да стане световен шампион. Успехът ще ни даде импулс за финала, така че съм убеден, че ще го спечелим. Сигурен съм, че Льов и играчите не са заслепени от резултата срещу Бразилия и ще подходят сериозно и с отговорност към финала.

- Но такъв резултат 7:1 още не е имало на 1/2-финал на световно първенство.
- Никой не очакваше такъв резултат. И аз в началото нямах думи. Това е един исторически и уникален резултат, няма да видим друг такъв в следващите няколко десетилетия. Нямам никакви съмнения, че Германия ще отнесе титлата у дома като първия европейски отбор, станал световен шампион в Южна Америка.

- Въпреки това виждате ли някакви слабости в немския отбор?

- Безсмислено е да се търсят такива, както е безсмислено и да се определя кой е допринесъл най-много за успеха. Отборът беше супер подреден и превъзхождаше съперника във всички области. С тактическите промени след мача с Алжир Льов стабилизира отбора и го превърна в едно цяло. Имаме един изключителен и несравним Мануел Нойер на вратата, пред него стабилна защита и стабилна халфова линия. Този определящ играта център е основата на успеха на Германия. Голямата сила на отбора е, че се подрежда и адаптира в зависимост от противника и ситуацията.

- Очаквахте ли такъв резултат срещу Бразилия?

- Съвсем не. Изненада ме това, за което не мога да намеря и обяснение, което се случи при първия гол. Най-добрият немски нападател и голмайстор беше оставен напълно сам в наказателното поле при ъглов удар. Такова нещо не бих очаквал от никой младежки отбор, камо ли от отбор на полуфинал на световно първенство. Нямам обяснение.

- Една победа на финала не би ли била добър момент за Льов да се оттегли като селекционер на отбора?

- Това зависи от неговите намерения. Льов за мен е идеалният треньор на Бундестима и трябва да остане. Не мисля, че доброволно трябва да се отказваш от нещо, което работи толкова добре. Разбира се, той може да избере да се откаже, когато е на върха, защото повече от световен шампион не можеш да станеш.

- Кой е най-открояващият се футболист в Бундестима?

- Мануел Нойер. Той дава решаваща стабилност на защитата. Той е основата на тима. Между играчите няма завист, а всички приемат своята роля и работят за отбора. Освен Мануел Нойер и Томас Мюлер е изключителен. А и Швайнщайгер има голям принос за стабилността на отбора.

- Сега на финала чака Аржентина. Опасен противник?

- Полуфиналът им срещу Холандия се характеризираше с повече тактика, отколкото нашия, защото нямаше голове. Никой не искаше да поема голям риск. Но се сблъскаха два равнопоставени отбора на едно високо ниво. В продълженията аржентинците натискаха повече, което говори, че са и инвестирали повече. Но те са по-добрият съперник за нас.

- Защо?
- Защото холандците са по-компактни, действат тактически много добре. Срещу Аржентина ще можем да се наложим по-добре. Очаквам да контролираме мача срещу Аржентина.

- Въпреки Лионел Меси?
- Разбира се, че трябва да обърнем внимание на отделните играчи, и особено на Меси, това не е тайна. Това е специалната сила на Аржентина, от това живее играта им. Техният отбор обаче не функционира като едно цяло, какъвто е нашият.

- С колко голям резултат може да спечели финала Германия?

- Та кой все още се осмелява да дава прогнози след мача срещу Бразилия (смее се)?

Прогноза: Германия - Аржентина

Време е за големия финал. Аржентина влиза в мача без да е допуснала гол в директните елиминации. Днес обаче предизвикателството е по-ра...

Гунар Майнхард
"Ди Велт"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю