Неймар: Голът е моментът на истинското щастие

36773
Неймар: Голът е моментът на истинското щастие

Руското издание "Чемпионат" проведе интервю с една от големите звезди на предстоящото световно първенство - Неймар. Бразилецът говори откровено за модата, за детството си, за предпочитанията си и за това, което дава смисъл на всеки негов ден - футбола.

Преди началото на световното първенство остават по-малко от 50 дни. Как се чувстваш?

Мисля, че да носиш фланелката на Бразилия е голяма чест. Приятно ми е да зная, че съм сбъднал детската си мечта. Независимо от факта, че има още време до началото на турнира, аз вече чувствам тревожност отвътре.

Как се подготвяш за турнира?

Действаме на максимум. Именно така планирам да подхождаме към всеки мач и съм уверен, че останалите играчи в отбора са готови да дадат всичко на терена, за да получи Бразилия титлата шампион.

Каква е атмосферата в националния отбор на Бразилия в момента? Готова ли е тимът да се бори?

Атмосферата на тренировка и по време на мачове е страхотна. По-добра не може и да бъде. Всеки от нас мечтае да носи тази фланелка и във всички наши разговори чувствам общото щастие. Всички ние оценяваме възможността да представляваме Бразилия.

Бразилия ще се изправи срещу сериозни опоненти на сцената на Световното. Бихте ли предпочели първо да срещнете по-слабите отбори или по-добре първо да се изправите срещу фаворитите на турнира?

По време на Световното противниците на Бразилия не са леки. Поради тежката история на бразилския футбол нашите опоненти са винаги готови да печелят и да играят с пълните си възможности. Нямаме предпочитания, защото знаем, че всички мачове ще бъдат трудни.

Срещу кого бихте искали да играете финалния мач?

Да стигнем до финалите – това е мечта. Аз нямам предпочитания за противника, който и да бъде, ще е силен съперник. Мечтата ми е да играя в класически за Световната купа мачове. И на финала в моите мечти винаги сме ние, бразилците.

От дълго време в света на футбола те смятат за изключителен играч, а бразилците искаха да те видят в отбора още за световното първенство през 2010 г. За съжаление, тогава не стигнахте до нищо. Сега всичко се развива по различен сценарий. Може с увереност да се каже, че ти дебютираш за националния отбор в мача с Хърватия на 12 юни. Каква е разликата между Неймар през 2010 и през 2014 г.?

– Мисля, че за всеки човек си идва неговото време, а през 2010 г. не беше мой ред да играя за националния отбор на Световно. Винаги съм работил усилено за това и, за щастие, един ден получих предложение да облека фланелката на Бразилия. Мисля, че разликата между Неймар преди и сега е, че съм станал по-зрял и опитен на терена, въпреки че страстта към футбола си остава същата.

Какво значи елегантността за теб?

- Мисля, че, за да си елегантен, трябва да носиш дрехи, подходящи за дадена ситуация и да имаш свой собствен стил.

На кого подражаваш, когато си извън терена?

Няма конкретен човек, който да ме вдъхновява. Ако ми харесват дрехите, аз ги нося. Ако видя някого и ми харесва начинът, по който този човек е облечен, това ме вдъхновява. Независимо дали е известен, или не.

Кое за теб е приоритет – комфортът или стилът?

Комфортът.

Какво според теб Бразилия може да привнесе към световната мода?

Бразилия има много какво да предложи. Ние имаме много модели в националните цветове и много дизайнери. Моята работа е да играя с топката (смее се) , но аз съм сигурен, че в модата Бразилия има не по-малко талантливи хора, отколкото във футбола.

Измених стила си, когато премина в Барселона. Защо?

Старая се да следвам своя стил. Той ми харесва, с него се чувствам комфортно. Тук е малко по-студено, така че трябваше да похарча малко пари за зимни дрехи. По отношение на облеклото аз започвам да се превръщам в европеец. (Смее се).

Без коя дреха не можеш да си представиш гардероба си?

Без бермуди, тренировъчни панталони и шапка.

А шкафчето си в съблекалнята?

- Екип и бутонки.

Колекционираш ли някакви дрехи?

Обичам гумени обувки и шапки.

Харесва ти да се грижиш за себе си и да изглеждаш добре?

Да, грижа се за себе си, но не прекалено. Използвам тоалетна вода и овлажняващ крем при нужда, особено тук, в Барселона, където от време на време е студено. Нищо повече.

Имаш ли ритуал, преди да излезеш на терена? Вярваш ли в някое суеверие?

- Нямам никакъв специален ритуал. Просто се готвя за мача и винаги се моля, преди да изляза на терена.

Неймар, ти си много ярък, пълен с жизненост човек. Винаги ли си бил такъв?

От детството ми. Винаги съм бил жизнерадостен и съм си играл с всяко дете. Харесва ми да се забавлявам.

Разказвал си, че си възпитаван много скромно. Детството ти беше ли щастливо?

Правех същите неща като моите връстници и имам много прекрасни спомени. Да, имах скромно детство, но имах приятели и се забавлявах. Играех с топка на улицата и на плажа, пусках хвърчила, карах колело, играех на криеница. Чудесни времена бяха!

Като изключим футбола, какви други интереси си имал като дете? Например обичаш музиката и танците. Винаги ли си обичал да танцуваш?

Моите чичо и леля свиреха на малка китара кавакино, самба, пагода, госпъл и други ритми постоянно звучеха в нашия дом. Винаги съм обичал да танцувам.

Баща ти е бил футболист. Можем ли да предположим, че футболът е с теб от люлката?

Мисля, че да. Разбира се, той имаше огромно влияние върху развитието ми като футболист. Когато имах възможност, винаги ходех на тренировките на татко, така че съм израснал в тази среда. Той е човекът, който ме научи на футбол и ми даваше съвети от детството ми.

Какъв играч бе баща ти? Какво ти предаде по отношение стила на игра?

Винаги е казвал, че е бил играч, който много се е стараел. Добре си спомням само края на кариерата му, защото преди това съм бил прекалено малък. Наскоро гледахме мача, в който той вкара гол с глава. Попадението той отпразнува с танци и салта. Мисля, че когато празнувам мой гол, аз съм вдъхновен от баща ми, но танцувам по-добре от него (Смее се).

Може ли да се каже, че си щастлив, когато тичаш след топката?

Безусловно!

Разкажи ни за футбола, който играеше докато растеше. Мисля, че си играл често футзал. Какво научи за по-малката версия на играта?

Играх много по улиците, по плажа, мини-футболът бе част от живота ми, от моето детство. Това бе областта, в която започнах да се обучавам. Мисля, че тази игра е основа за всеки футболист, кара го да мисли бързо, бързо да води топката, да подава и да стреля. Мини-футболът много ми помогна, защото преди всичко аз съм нападател.

Спомняш ли си времето, в което те осени идеята, че футболът не е просто забавление, а нещо, което обичаш, сериозно е и си добър в него?

От самото начало!

Футболът ли ти даде увереност или винаги си бил такъв?

- Мисля, че увереността идва от вътре, но с времето просто прогресираш. Не само във футбола, но и във всички останали професии трябва да сте сигурни в това, което правите. Ако ти сам нямаш доверие в себе си, кой ще ти повярва?

Когато играеш големите мачове, чувстваш ли същото вълнение както когато бе дете?

Да, разбира се! Все още съм нервен преди финала на първенството, както и преди всеки важен мач.

Беше ли важно за теб да се превърнеш в изключителен играч и да демонстрираш майсторството си?

Неймар отрече да е в конфликт с Меси

Нападателят на Барселона Неймар отрече слуховете, разпространени от испанската преса, че е в обтегнати отношения със съотборника си Лео...

- Футболът е отборна игра и аз съм на терена винаги първо, за да помогна на тима си. Разбира се, индивидуалният талант помага на работата в екип, но в края на краищата печели отборът, не играчът.

Ти, като професионалист, смяташ ли, че има още какво да доизграждаш в уменията си?

- Един футболист винаги трябва да опитва да се усъвършенства.Когато бях малък, баща ми ми казваше да завърша тренировката, когато съм се изчерпал. Така правя и до днес. Винаги можете да се научите как да играете по-добре с левия крак, как да задържате топката, да стреляте или да заобиколите вратаря на съперника. Аз непрекъснато работя за подобряването на моите умения и не мога да спра.

Играеш отлично с глава. Дълго време ли ти отне, за да постигнеш това?

- Аз не съм висок играч, така че прекарвам много време в това да се науча да скоча в точното време и да отправя удар. Въпрос е на тренировка и стремеж. Много важна роля играе и това накъде ще насочиш топката -настрани или направо. Не на последно място е важно как топката ти се подава от фланга - ефективно или не.

Бананов флашмоб в подкрепа на Дани Алвеш

Звезди на световния футбол направиха бананов флашмоб в подкрепа на колегата си от Барселона и бразилския национал Дани Алвеш. Балотели ...

Ти забавляваш и публиката. Млад, красив играч си, който има хиляди фенове на стадиона. Как те кара да се чувстваш това?

- Отне ми известно време докато свикна с това. В началото ми бе малко странно, но сега, когато изляза и видя реакциите на хората, това даже вече ми доставя удоволствие.

Значи ти работиш и по това да забавляваш феновете. Това е част от личността ти, която не е свързана с футбола?

- Аз съм винаги един и същ и щастието за мен е най-важното. Чувствам се щастлив в своето ежедневие.

Какъв си с приятелите си? Харесва ли ти да си в центъра на вниманието? Какво те забавлява, какво те разсмива?

- Обичам да си бъда у дома, да не правя нищо, да чатя, да играя карти, видеоигри, да слушам музика. Никой не трябва да бъде в центъра на вниманието. Всички хора са еднакво важни.

Оттеглиха обвиненията към Барса по трансфера на Неймар

Испанската футболна федерация сне обвиненията към Барселона по трансфера на Неймар. След направеното разследване не бяха открити нередн...

Каква е другата ти страст освен футбола?

- Харесва ми да бъда със семейството си и приятелите, да си устройвам барбекю, да играя на видеоигри, на карти... Харесват ми един куп неща!

Ако включиш твоя айпад сега, какво ще зазвучи от там?

- Слушам всичко: самба, пагода, кънтри, госпъл, фънк, чужда музика...

Клубът и страната, за които играеш, са най-известните в света. Това е голямо напрежение. Как разпускаш?

Неймар: Ние всички сме маймуни

Звездата на Барселона и Бразилия Неймар защити своя съотборник Дани Алвеш, който стана жертва на расистка обида. По време на мача на ка...

- Със семейството и приятелите ми.

Да попитам за рутината. На футболистите им остава достатъчно свободно време след тренировки. Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Когато не тренирам и не играя, прекарвам времето си у дома или се разхождам, за да опозная Барселона по-добре.

Опиши как се чувстваш, когато водиш топката, около теб крещи тълпа от фенове, а срещу теб са един, двама или трима защитници на противника.

- Това е най-хубавото чувство на света. Много е приятно да чуваш феновете да крещят твоето име и да те подкрепят. В такива моменти да изпълниш отличен дрибъл, да дадеш чудесен пас или да забиеш гол е невероятно усещане.

Неймар: В Бразилия празнуваме с боб яхния

“По отношение на футбола испанците и бразилците си приличат, но не и по начина на празнуване”. Това заяви звездата на Барсе...

Имаш много индивидуален стил и усет за мода. Важно ли е за теб да се открояваш?

- Аз не се обличам, за да привлека внимание. Харесва ми да се чувствам комфортно и да нося това, което ми допада.

Спомням си дебюта ти в мача срещу САЩ през 2010 г., когато се разписа. Можеш ли да опишеш емоциите, които изпита в този момент?

- Мечтата на всеки спортист е да представлява страната си. Да нося националната фланелка, която преди мен са носили футболни легенди, беше за мен момент на голямо щастие и чест. Мигът, в който получих първа повиквателна за Бразилия, е момент на радост, символ на една детска мечта.

Изглежда, че винаги споделяш щастието със семейството си и приятелите. Какво означават те за теб?

- Те са всичко за мен. Излизам на терена и винаги гледам да им дам най-доброто от себе си, най-вече на моето семейство, което винаги ме е подкрепяло. Всичко, което съм постигнал, всичко, което имам в личния и професионалния си живот, е благодарение на тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю