Парейра: Страшен отбор сме, едната ни ръка държи купата

10615
Парейра: Страшен отбор сме, едната ни ръка държи купата

Легендарният Карлос Алберто Парейра (71 г.) е водил 5 различни национални отбора на световни първенства - Кувейт, Саудитска Арабия, ОАЕ, Бразилия и ЮАР. На Мондиал 1994 в САЩ "Селесао" взе четвъртата си световна титла под неговото ръководство, а сега, вече като технически координатор в щаба на селекционера Луис Фелипе Сколари, мисията е само една - рекордна шеста световна титла за Бразилия.

Сеньор Парейра, кое е най-важното нео по време на подготовката за Световното?

Бекенбауер: Само Германия може да спре Бразилия

Немската легенда Франц Бекенбауер изрази мнение, че само Бундестимът може да бъде конкурент на Бразилия на предстоящото Световно първен...

- На предишните 6 или 7 подобни турнира, на които съм бил, разбрах, че най-важното е да победиш извън терена. Става дума за организация, логистика, планиране, връзки с феновете, връзки с медиите и настроението по време на работа. Смятам, че всичко това вече го постигнахме. Така че едната ни ръка вече е на купата.

Добре ли е, че ви смятат за фаворити? Много често фаворитите се провалят...

- Факт е. През 2002 г. 90% от специалистите подкрепяха Аржентина и Франция, а те отпаднаха още в групите. Иначе ще го кажа ясно - да, фаворити сме. Не сме длъжни да спечелим, но сме фаворити. Вижте какви играчи имаме, как да не им вярваш? Страшен отбор сме! Разполагаме с най-скъпата защита в света. Имаме опитни играчи, уважвани по целия свят. Освен това играем вкъщи. Така ги усещам нещата.

Значи смятате, че е дошъл шампионският отбор?

- Дойде, дойде...

Сколари: Щях да повикам Диего Коща за Световното

Селекционерът на Бразилия Луис Фелипе Сколари заяви, че Диего Коща е бил в плановете му, въпреки че не го е викал за приятелските срещи...

Това Световно ли е шансът Бразилия да се отърве от спомена за "Мараканасото" през 1950 г.?

_ Това е спасението, от което трябва да се възползваме, Вече сме губили Световно вкъщи и не искаме да губим второ. "Селесао" трябва да се подкрепя, хората трябва да се гордеят с отбора и да са 12-ият ни играч, както беше по време на Купата на Конфедерациите. Иначе мога да ви кажа, че съм разговарял с Флавио Коста (селекционера на Бразилия на домашния Мондиал 1950, загубен от Уругвай на финала) и той ми е казвал, че извън терена са се случвали невероятни неща, политици са влизали в съблекалнята. Ситуацията извън терена не е помагала.

Искате подкрепа, но отборът беше посрещнат от демонстранти пред базата. Как ще коментирате това положение?

- Факт е, че 200 максимум човека ни се изпречиха на пътя, всеки може да го разбира както иска. Аз мога да кажа само, че "Селесао" е културно и историческо наследство за всички бразилци и никой не е срещу отбора.

В какво състояние са играчите след тежкия сезон по клубовете?

Парейра: През 2002 г. фаворити бяха Аржентина и Франция, а те не излязоха от групата

Карлос Алберто Парейра, техническият директор на Бразилия, изрази надежда, че "селесао" ще се справи с ролята на фаворит в предстоящото...

- Не мисля, че са изморени, защото изиграха по-малко мачове в сравнение със ситуацията преди последните две Световни. А даже и някой да не е в най-доброто си състояние, до началото на турнира ще бъде. За момента никой не ни притеснява. Но най-важното е, че футболистите са доволни. Всички имат блясък в очите и са щастливи, че са в отбора.

Следите ли конкуренцията?

- Вече разучихме напълно 16 отбора - начина им на игра, статичните положения, най-добрите им играчи. Не дебнем само съперниците си в началото. В групата с Италия, Англия и Уругвай например може да продължи всеки. А с оглед на 1/8-финалите трябва да гледаме Чили, Холандия и Испания. Вече работим по въпроса и няма да се оставим да ни изненадат.

Как ще подходите с феновете и журналистите? Ще има ли свободни тренировки?

- Ще гледаме да няма нито пълно закриване, нито пълна свобода. Все пак най-важното е отборът да се готви на спокойствие и при гарантирана сигурност. Вие, журналистите, също трябва да сте доволни от такъв подход. От съображения за сигурност не може да пуснем по 1000 души на ден в базата. Не можем да сме толкова открити. Но подчертавам, че не ние сме тези, които не искаме публика на тренировка. Даже мислим дали да не правим жребии и да пускаме вътре по 10-15 фенове.

Луис Ван Гаал: Фаворити? Разбира се, че Бразилия и Аржентина

Селекционерът на Холандия Луис ван Гаал смята, че домакините от Бразилия, както и Аржентина имат най-големи шансове да вземат за на Мон...

Бекът на Атлетико (Мадрид) Филипе Луис разкритикува щаба и каза, че играчите се избират по неясни критерии. Това вярно ли е?

- Критерият е да нямаме критерии, да не се подчиняваме на никакви догми, а да викаме играчи според интересите на селекционера. Филипе Луис е добър играч, бил е в отбора и има правото да мисли каквото си иска. Сколари пък има правото да си избира играчите и се е спрял на Максуел (ПСЖ). така че нито има защо да се чувстваме предизвикани, нито има защо да опровергаваме каквото и да било.

Как е Неймар? Променил ли се е, след като отиде в Барселона?

- Същият си е, но с много повече опит и вече признат на международно ниво. Може би един от тримата най-добри футболисти в света към момента. Този си статут той го спечели именно в Барселона. И сега се връща с опит, който ще добави към представянето му и ще го направи много по-постоянен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю