Сър Боби Чарлтън: Не вярвам в титла за Англия или Бразилия

9995
Сър Боби Чарлтън: Не вярвам в титла за Англия или Бразилия

Сър Боби Чарлтън - култовият английски футболист, световен шампион от 1966 г. и притежател на Златната топка през 1966 г., сподели своите очаквания за предстоящия турнир в Бразилия.

Какъв е най-прекрасният ви спомен от световни първенства?

- През 1962 г. все още не мечтаехме за победа на мондиал. Но тъкмо тогава започна да се събира вълшебният състав, чийто играчи 4 г. по-късно вдигнаха над главите си заветния трофей. Помня как в отбора дойде Боби Мур и как започнахме да демонстрираме красив футбол. Тогава възкликнах: "По дяволите, никога не съм виждал по-силен тим от този".

Тоест, вярвахте в победата?

- Бих се изразил така: не го обсъждахме. Турнирът беше много силен - имаше много качествени отбори и завидна конкуренция. Още през 1963 г. обаче изградихме отбор с голям потенциал.

Използвахме схемата 4-3-3, като Алф Рамзи вярваше, че именно тази тактика най-много ни пасва, понеже разкрива най-добрите качества на футболиста. Така си беше - към Ноби Стайлс например никой клуб в Англия не проявяваше интерес, но Рамзи повярва в него и му намери място в системата. Стайлс не беше зрелищен играч, затова пък се биеше до последен дъх.

Брат ми Джек можеше цял ден да печели въздушни двубои.

Джордж Коен не подхождаше на флангови защитник и въпреки това не пусна и птиче в зоната си. За Боби Мур сякаш беше раничко за капитанска лента, но в крайна сметка именно той ни поведе през 1966 г.

Един голям турнир никога не може да бъде спечелен без футболисти с железни нерви и закалени характери. Когато съперникът излизаше срещу нас, той веднага разбираше, че предстои тежка битка. Тежка и безпощадна.

Впрочем, още в началото на турнира Рамзи се пошегува, че ще се класираме на първо място. Естествено, всички се посмяха - журналисти, фенове, ние самите. Колко остроумно, писа пресата! След което ни заля с жлъч след нулевото равенство с Уругвай в първия мач.

Бекъм: Името на Рууни на фланелката още стряска противниците

Бившият капитан на Англия Дейвид Бекъм се изказа доста ласкаво за нападателя на "Трите лъва" Уейн Рууни, който напоследък е често крити...

Спечелихте Световното в своята родина - това облекчаваше или усложняваше задачата ви?

- Напрежението беше непоносимо. Но се справихме.

Днес Бразилия също играе между родни стени.

- Естествено, всички очакват от възпитаниците на Сколари само победи. Всъщност това е вечната задача пред бразилците, но в предишните шампионати подборът на футболистите у южноамериканците сякаш беше по-добър. Според мен днес на бразилците ще бъде невероятно трудно да спечелят купата.

Англия докара в Бразилия доста млад състав. Не е ли прекалено голям подобен риск?

- Не мисля. Обратното, младите момчета преливат от ентусиазъм да играят в такъв турнир. Това ще е от полза и за резултата! Всеки от тях добре разбира, че други мондиали в кариерата му може и да няма.

Ягиелка знае как да спре Балотели

Защитникът на Англия Фил Ягиелка сподели, че знае как да спре опасния нападател на Италия Марио Балотели. Както е известно, Англия запо...

Но мен ме вълнуват повече звездните играчи на "Трите лъва". Помня как Капело се жалваше от недостига на квалифицирани футболисти в Англия. Шокиращо е толкова велика нация да не може да събере 23-ма топ играчи. Това ме огорчава, но съм съгласен с дон Фабио, че такъв проблем наистина съществува. И то до ден-днешен. Да, момчетата са талантливи, но се съмнявам, че Англия е готова за победа. Не съм против чужденците във Висшата лига, но е очевидно, че те ограничават броя на домораслите футболисти.

Кой трябва да поведе отбора?

- Уейн Руни, разбира се. Той е единственият играч от световно ниво в сегашната селекция. И е длъжен да се покаже в целия си блясък. На младоците им трябва водач. Аз имам съмнения към всеки пост. Освен към Руни, макар че не мога да разбера къде ще го използва Ходжсън - като острие на атаката или в дълбочина. А в самия Рой съм уверен 100% - умен, интелигентен треньор и прави всичко възможно Англия да покаже най-добрия си футбол.

Разговаряхте ли с Руни за Световното?

- Казах му, че ако някой счупи рекорда ми по голове за националния отбор (49 гола), това ще бъде той. Ако избегне травмите, Руни ще стане звезда в турнира.

Какво означава да играеш в Бразилия?

Вещер помага с мъртва риба на Рууни да бележи

Вещер ще се опита да помогне на Уейн Рууни да бележи редовно на световното първенство. Доктор Дади Гуаранта използва мъртва риба и свещ...

- Веднъж играхме пред 150 000 зрители - беше един безумен, адски шумен мач!

Такава щура подкрепа ще помогне ли на Неймар и компания, или ще ги скове?

- Първият вариант. Не виждам нищо лошо в любовта на феновете. Бразилия вероятно ще играе по-силно от обичайното. Това е още една причина да не вярвам в победата на Англия.

Още повече че групата на Англия е трудна - Италия, Уругвай със Суарес, Коста Рика...

- Суарес е вълшебен играч, брилянтен вкарвач и невероятно искрен, страстен човек. Отдавна следя Уругвай - един изключително силен тим, който познава своята сила и се гордее с постиженията си. Не искам да обидя и европейските отбори - Испания, Германия, Франция, Италия и, надявам се, Англия са също отлично подбрани екипи.

Значи Европа също има шанс за купата?

Рууни: Ще играя там, където трябва

Нападателят на английския национален отбор по футбол Уейн Рууни заяви, че е готов да играе на всяка позиция на предстоящото Световно пъ...

- Да, но в Бразилия мотивацията на южноамериканските отбори ще бъде страхотна. Домакина, Аржентина, Чили...

Кои футболисти ще станат главни звезди в турнира?

- Роналдо е сензационен талант. Липсват ми неговите спектакли по английските терени. Именно неговата игра е най-приятна за окото. В Манчестър Юнайтед той беше една магия. Велик футболист, който вкарва голове от нищото, работи нереално бързо с топката и твори история. Мечтая някога да се завърне в Юнайтед. Всичко се случва. Колкото до Меси, той е повече отборен играч, не е такава ярка индивидуалност. Но не се съмнявам, че на световното Лионел ще докаже на всички, че и с националната фланелка може да играе феноменален футбол.

Ако Испания пак спечели, ще стане ли най-великия отбор в историята на футбола?

- Да. Но не смятам, че е най-силният отбор на турнира. По-големи са шансовете на Бразилия, Аржентина и Уругвай. Именно те са главните фаворити.

В състава на Червената фурия е и Хуан Мата, най-добрият трансфер на Манчестър Юнайтед миналия сезон.

Киелини: Всички са уплашени от Манаус, интересно как се играе там

Защитникът на Италия Джорджо Киелини призна, че очаква мачът, с който "адзурите" стартират участието си на мондиала в Бразилия - срещу ...

- Той е мозък, не играч. Притежава култура на паса на най-високо ниво. Няма случай, при който Мата да борави безсмислено с топката. Всяко негово движение носи полза. В това отново ще се убедим в Бразилия.

Два въпроса за клуба: ще бъде ли и следващият сезон за Манчестър Юнайтед толкова кошмарен, колкото миналият?

- Нямаме друг избор освен да се коригираме. Юнайтед не може да си позволи провал втори сезон подред. Сега отборът ще има нов треньор, нов стил и нови, позитивни резултати. Ще станем свидетели на раждането на един нов Ман Юнайтед!

Смятате ли, че проблемите след напускането на сър Алекс бяха неизбежни?

- Фъргюсън означаваше прекалено много за Манчестър Юнайтед. Загубвайки него, ние загубихме и курса на развитие. Надявам се днес всичко да си дойде на мястото. Според мен Манчестър Юнайтед е на прав път.

Laureus.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю