Внимание! Мондиалите смъртоносни, вредят и на секса

4729
Внимание! Мондиалите смъртоносни, вредят и на секса

Ако може да се вярва на рекламните клипчета за световното първенство, то да гледаш футболен мач е забавно, здравословно и социално занимание.Стройни мъже и жени скачат от дивана като газели, за да празнуват гол. Ако загубят, те просто мълчаливо вдигат рамене и, разбира се, консумират храна и алкохол в минимални количества.

Реалността, както се досещате, е много по-различна от тези реклами. За стотици милиони фенове Мондиалът ще е невероятна фиеста, но за останалите ще бъде нездравословно, болезнено и дори смъртоносно, казват експерти. Според статистиката срещите на големите футболни нации от Мондиала са съпровождани с инфаркти, самоубийства, депресии, нападения, пътни инциденти, прекомерна употреба на алкохол и вредни храни.

Посланикът в Русия: Идете в Пантанал, яжте в Байа, наричайте ни "негри"!

Кои градове в Бразилия си струва да бъдат посетени по време на световното първенство там, какви температури очакват европейците, как ще...

"Най-големият риск идва от емоционалния стрес, който се създава по време на мача", каза Жан-Франсоа Тусен, директор на френския институт по биомедицински изследвания и епидемиологии (IRMES). "Рискът категорично се увеличава, когато любимият отбор загуби, отколкото като спечели, защото натрупаният стрес е отрицателен".

Германски учени пък открили, че процентът на инфарктите и сърдечните проблеми се покачвал с 266 процента в дните, когато играе националния отбор на Мондиал 2006, който се проведе в Германия. Изследователи от Бирмингам дори препоръчали да се забранят дузпите заради "общественото здраве", след като открили, че в деня, в който Великобритания загуби от Аржентина след дузпи през 1998 година, инфарктите на Острова са се увеличили драстично.

Едни от най-големите фактори за всичко това са хормоните. Не само тостестеронът, който притежават и мъжете, и жените и предизвиква агресия. Испански специалисти отбелязват, че преди на мачове на националния отбор се освобождава кортизол, което е хормонът на стреса, след като са подложили на тестове 50 мъже и жени. Нивата на кортизола се покачват по време на двубоя най-вече в по-емоционалните запалянковци, които са мъже и по-млади фенове, но при победа спада. Кривата се покачва при страховете за срама от загубата, смятат учени. Комбинацията между хормони и емоционалната въртележка на футбола могат да повлияят много на настроението.

Освен това учените откриват, че феновете изяждат пет пъти повече калории, когато отборът им загуби, отколкото когато спечели. Повече от половината калории идват от мазнини и захарни продукти. Обективната причина е, че когато любимият отбор загуби, хората се чувстват предадени и храната им помага да върнат емоционалния си комфорт.

Джерард и Лампард се отказват след Световното

Двама играчи на Англия планират да се оттеглят от тима, съобщава „Daily Mail”. Става въпрос за Стивън Джерард и Франк Лампа...

Сексът също е една област, която може да бъде засегната много сериозно от футболната мания. Миналата година, лекарите в Каталуния отбелязаха, че ражданията са нараснали с 16%, девет месеца след като Андрес Иниеста отбеляза гол в последната минута срещу Челси в Шампионската лига през 2009 година. Испанската преса нарече децата "поколението на Иниеста". Отделно от това представите на пияния човек променят реалността. Възприятията стават други, губи се контрол и се допуска секс без предпазни мерки, което може да доведе до редица неприятни последици, включително ХИВ или други болести./БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com