Защо бразилци стискат палци за провал на селесао

9229
Защо бразилци стискат палци за провал на селесао

Мондиал 2014 вече чука на вратата, а в Бразилия настроението е под нулата. Това се дължи най-вече на ширещата се корупция и прекомерните разходи, които буквално съсипаха турнира още преди да е започнал. А вместо да помогне, ФИФА влошава още повече ситуацията.

Мондиал 2014 в Бразилия наближава със страшна сила, а настроеното в страната домакин е, меко казано, призрачно. Ако поиска, човек спокойно може да се огледа дали флагът на домакините се вее някъде по улиците, но усилията му ще бъдат напразни – никъде няма да го види. Никъде не могат да се видят и стени или тротоари, които да са боядисани в цветовете на Бразилия. Единственото раздвижване в тази посока бе преди дни, когато шефовете на верига супермаркети бяха накарали служителите си да се заровят в кашони с гирлянди в цветовете на националния флаг. Общо взето картинката в Бразилия е всякаква друга, но не и празнична!

Как да кажеш с графити "Мондиалът да върви по дяволите" (ГАЛЕРИЯ)

Бразилският народ в продължение на цяла година влиза в конфронтации с властта, за да изрази протеста си срещу провеждането на световнот...

Никой не можеше да прогнозира, че нещата ще се развият така през 2007 г., когато рекордьорът по световни титли (5) Бразилия, с възможно най-лудите футболни фенове, получи официално домакинството на турнира. Хората бяха подготвени за новините, че стадионите се доизпипват в последния момент, а цените по хотелите ще експлодират. Но никой не е вярвал, че настроението ще падне толкова много

Това наистина е голяма изненада! Изненадани са не само чужденците, независимо дали са дошли да работят в Бразилия, или са просто туристи. Изненадани са и местните. „Тук нищо не се случва. И на теб ли ти прави впечатление”, коментират помежду си свои и чужди. Официално никой не е призовал хората за някакво по-специално поведение по време на турнира, но на практика положението изглежда точно такова. А странното настроение, което е обзело народа, навежда на посланието на един от основните лозунги на демонстрантите по улиците на Бразилия: „Световно няма да има!”

Докато туристите се чудят, местните знаят много добре защо не се вижда никаква еуфория. Просто чашата на търпението е преляла. На хората им писна от корупцията, заради която вече не могат да се справят даже с проблемите в ежедневието си. По време на първоначалната подготовка за мондиала в Бразилия често се говореше за „Стандарт на ФИФА”.

Тази фраза се свързваше с подобрения, модернизация, лукс и шикозна обстановка. Нещо, което струва много скъпо и е най-доброто сред най-доброто. Например изграждане на аварийни изходи и голям брой тоалетни по стадионите, както и седящи места по трибуните, въпреки че местните по традиция стоят прави по време на мачове.

Бунтове и протести заплашват провеждането на Мондиала

Провеждането на Световното първенство по футбол в Бразилия е под заплаха. Изглежда, че две седмици преди старта, там където футболът е ...

И така вече няколко години все се говори за „Стандарт на ФИФА”. Даже по време на барбекю в махалата се чуват реплики от рода на: „Щеше да е хубаво, ако имахме няколко болници по „Стандарта на ФИФА”. Или пък училища...” А ако някой си купи нови мебели за хола, за тях веднага се казва: „Ауу, истински ФИФА стандарт”! Подобна реплика се смята за голяма похвала. Отскоро обаче се говори за демонстрации по „Стандарт на ФИФА”. Иначе казано – големи и шумни митинги, които правят впечатление.

Преди 4 г. по време на мондиала в ЮАР положението изобщо не беше такова. Тогава повечето къщи бяха боядисани в жълто и зелено, а хората мечтаеха за рекордната шеста световна титла. Сега обаче даже има хора, които стискат палци селесао да се провали, за да не се окаже така, че покрай доброто настроение покрай титлата властите забравят за всички проблеми на народа!

Солвейг Фьорке

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com