Ще има ли "Маракана" своя нов легендарен №10, но в синьо-бяло?

18339
Ще има ли "Маракана" своя нов легендарен №10, но в синьо-бяло?

Ако Бразилия смята, че раните й от мондиала ще спрат да кървят, чувството й за национална катастрофа не би могло да бъде по-болезнено. Ревящите тълпи от аржентински ултраси на „Арена де Сао Пауло” скандираха предупреждения, че най-лошото предстои. Когато дъждът най-сетне спря и Аржентина се поздрави с победата над Холандия, празненствата и еуфорията избухнаха със страшна сила, като всички фенове мислено бяха вече на „Маракана” за неделния сблъсък с Германия. Привържениците на южноамериканския отбор скандираха оглушително в постепенно увеличаваща се сила на звука числата от 1 до 7 - числа, превърнали се в синоним на най-унизителния провал на Бразилия със 7:1 от Германия в Бело Оризонте. Набързо сглобени банери в аржентинския сектор нагледно и публично илюстрираха срамната обида в Сао Пауло. Никой няма намерение да остави най-свирепия си враг да забрави този ден, а евентуално спечелване на световната купа на „Маракана” пък ще бъде последният пирон в ковчега на домакините.

Определено удоволствието за „братята”, както наричат в Бразилия досадните съседи, ще бъде божествено, ако техният капитан Лионел Меси успее да вдигне купата на култовата за Бразилия арена. Една демонстрация на спортна мощ на собствената територия на врага ще му държи влага поколения напред. За острието на Барселона и талисман на Аржентина пък евентуален световен триумф за синьо-белите след онзи на стадион „Ацтека” в Мексико през 1986 г. срещу Германия ще бъде също изпълнен с тежка символика предвид племенната война с любимия син на Бразилия Неймар.
Нито едно поколение фенове няма да забрави никога, ако Меси вдигне купата над главата си на арената с най-богата история на бразилски №10 - Пеле, Зико и сега Неймар

Тази сцена се очертава също толкова перфектна, но и ужасяваща, колкото и победата на стадиона на Ривър Плейт в Буенос Айрес срещу холандците през 1978 г.

Mигел Анхел Висенте от в. "Кларин", Буенос Айрес, заяви пред Би Би Си: "Разбира се, че да спечелиш световната купа е специално чувство, но да я спечелиш на територията на съперник като Бразилия е супер специално усещане. В Аржентина феновете изпитваха удоволствие от прогреса на тима. Нашият не е велик отбор, дори смятаме, че Германия е най-добра на световното, но става дума за един-единствен мач. Мечтата продължава да живее и ако спечелим световната титла в Бразилия, нашата нация ще се пръсне от гордост". Висенте добавя: "Феновете на гаучосите ще бъдат неизмеримо щастливи да гледат световен финал в Бразилия без Бразилия
Мондиалът наближава своя край и адският шум на аржентинските фенове, докато техните любимци дават интервюта, подсказва че нямат търпение да се завърнат в Рио.

Специално за Меси това е шансът да бетонира своя статут на най-велик футболист в света. Мнозина все още спорят, че той никога не се откроява в решаващ турнир. Но спечели ли този турнир, дебатите приключват. Пъзелът е вече подреден за финала, който това световно заслужава, но около Бразилия все още се прокрадва страх, че нейната болка още не е свършила.

Фил Макнълти
Би Би Си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com