Андрей Чорбанов – в болница, човечността – в кома

31314
Андрей Чорбанов – в болница, човечността – в кома
Снимка: Личен архив/Facebook

"Андрей Чорбанов е приет на 19.03 (петък) в болница с ПСР позитивен тест за Ковид и двойна бронхопневмония". Така започва дълга публикация във Фейсбук на Петър Велков, педагог и експерт по управление на кризи съгласно своето образование.

Прочетох внимателно поста на г-н Велков и личното ми мнение е, че неговото желание чрез новината е да покаже колко е прав за всичко, което говори за коронавируса и го прави по един, по мое мнение, недостоен начин.

Да, прав е г-н Велков. Да, вирусът е опасен и не е грип, нещо далеч повече е. Да, заразата трябва да бъде управлявана, защото има най-малко два големи риска, ако не бъде. Първо, да се срине основополагаща за всяка държава система като здравната. Второ, вирусът да мутира до нов щам (сега нов щам няма, има варианти – щам ще има, ако нито едно от антителата срещу SARS-CoV-2, които се произвеждат след преболедуване или след ваксина, не действа – цитат проф. Радка Аргирова, един от най-добрите ни лекари-вирусолози). Ако има нов щам, почваме всичко от начало – нещата с имунитета ще са най-малкото спорни и най-вероятно огромна част от каралите и ваксинираните срещу COVID-19 няма да бъдат защитени от новия щам, а вече човечеството няма да е на нивото на благосъстояние, в което беше в началото на 2020 година. С други думи, даже няма да почнем от самото начало - ще почнем от позиция, в която ще сме по-близко до явните времена на "по-силният оцелява".

Нека обаче г-н Велков сам каже – педагогически метод ли е да убедиш някой в нещо, ако му го натякваш, ако сочиш с пръст на принципа "аз казах ли ти"? Той самият така ли прави като учител? Без самият аз да съм физик, се сещам за третия закон на Нютон – този, че всяко действие има равно по сила и противоположно като посока друго действие. Та като натякваш и буквално крещиш на някого твоето, какво става като реакция отсреща? Този урок мисля всеки го усвоява още от ранна детска възраст с родителите си, а умните го запомнят добре в зрелия си живот!

Проф. Андрей Чорбанов абсолютно безспорно за мен изговори много неща на тема COVID-19, които създадоха опасно обществено поведение, които навредиха изключително много и струваха човешки животи – трудно е дори да сметнем колко точно. Обаче точно случилото се ни дава ценен урок, който е крайно време да научим. В науката, а и в еволюцията, никога не стигаш до успех, ако всички мислят и действат еднакво! Когато това стане, е по-страшно от който и да е (корона)вирус – тогава изчезваш от Вселената като вид. Думите и действията против твоята теза и разбиране са единственото нещо, което те кара да ставаш по-добър, да еволюираш – отнася се за всеки. Всъщност същият пример ни дава и вирусът – той вече има хиляди и хиляди мутации, но оцеляват само няколко, за да стане по-лош за нас – другите, които се оказват грешки, тъй като не издържат проверката на живота и времето, умират. Но без тях няма да се появят и тези, които работят! Ето това трябва да разберем и ние - да си отваряме очите и ушите, за да разберем навреме като си ползваме мозъка кое не издържа проверката! И следващият път да не се ловим пак на същото - като разни политически мантри как е много хубаво да си последователен от самото начало за вирус, който още не сме опознали напълно! Да си променяш мнението и позицията за нещо, което опознаваш непрекъснато, всъщност е най-последователното нещо, особено в науката! Другото е глупост - т.е., грешна мутация!

В този ред на мисли това, което ни обединява, е чувството на съпричастност. Човечността. Да си подадем ръка, когато трябва. Някои не искат, някои не могат, но друг начин да ги убедим, освен да им подадем ръка, няма. Иначе става така, че дори един вирус, който няма собствено ДНК, е по-умен от нас, хората – "Венецът на природата"!

И за финал, отново към г-н Велков – гостувахте в Студио Actualno преди време, питахме Ви тогава, макар и не толкова изчистено ясно, колкото сега ще повторя: Вие какво предлагате да направим, за да можем в дългосрочен план хем да удържим вируса, хем да не стане така, че немотията да отчая милиони така, както ЕТО ТЕЗИ ДВЕ ЖЕНИ? По образование сте експерт по управление на кризи – моля, кажете?! Така, както споделихте в своя профил във Фейсбук нещо наистина стряскащо, което като нищо определя нашето бъдеще - какво обаче е решението и има ли такова, което няма да изисква немислими огромни жертви?: COVID ПРЕЗ 2021 Г. - КРАЙ ИЛИ САМО НАЧАЛОТО НА КРИЗАТА?

п.п. Колкото до това дали проф. Чорбанов е болен за втори път от коронавирус, нека направим и друго важно уточнение – не всеки, който е бил заразен за пръв път, образува антитела, които да са вируснеутрализиращи. Това беше демонстрирано още с проучване от Ухан – ЕТО ТУК! Затова и работещите ваксини са толкова важни – те осигуряват такива антитела! Интересно дали проф. Чорбанов най-после ще го признае, след като на собствен гръб изпитва COVID-19. А дали е бил наистина болен през 2020 година, може да каже само самият Чорбанов - както и да уточни дали тогава е правил PCR тест, какво е показал той и съответно защо още няма тестове, които да показват на 100% заразен ли си или не си. Интересно ще е и дали като учен той ще е успял да направи така, че да се съхранят проби от първото му заразяване и от сега, за да бъдат сравнени и да се види става ли въпрос за резаразяване или за неизчистен от организма вирус. Експертни въпроси, а проф. Чорбанов е експерт - въпросът е да не говори по експертизата си като политик! Защото сега с пълно право стана приказката за Лъжливото овчарче!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com