Буркините показаха, че християнството е същата стока като исляма

25723
Буркините показаха, че християнството е същата стока като исляма
Снимка: Getty Images/Guliver

Европа, която като че ли си няма достатъчно проблеми и която като че не направи достатъчно грешки, се впусна в един абсурден дебат - за буркините.

Абсурден, защото първо, буркините и бурките не са едно и също нещо. Бурките действително могат да представляват опасност за обществения ред. При тях лицето е скрито и идентификацията е невъзможна, което в днешното ненормално време, в което тероризмът доминира обществените страхове, е недопустимо. Буркините, от друга страна, не носят този проблем. Те са бански костюм, при който лицето е открито. Те не представляват заплаха, но нечии комплексирани умове ги считат за провокация и символ на репресия.

А се оказа, че в Европа има много комплексирани умове. Най-много - във Франция.

Европейците наистина ли не разбират, че колкото повече нагнетяват сами междуетническо и междурелигиозно напрежение, толкова повече трагедии ще има? Наистина ли не разбират, че мирните мюсюлмани са актив, който не можем да си позволим да пилеем? И наистина ли не разбират, че буркините са форма на интеграция, а не на разделение?

Плажът е обществено място. Място на комуникация, на взаимодействие, на обща културна среда. И най-тъпото нещо, което Европа може да направи, е да изолира мюсюлманите от това място. Защото интеграцията им минава именно през приобщаването им да правят свободно всичко онова, което правим ние, останалите - белите, християните, европейците. Буркините са ключът към това приобщаване. Те не разделят двете общности, а ги събират.

По-полезно ли би било мюсюлманите да са изолирани от обществените места като плажа? И как мислите, че биха се чувствали, поставени в такова положение?

Отделен е и въпросът за свободния избор на всяка жена. Мюсюлманките ДОБРОВОЛНО не искат да се разголват. Дали го разбираме или не и дали го одобряваме или не, е абсолютно без значение. Каквато и да е по етнос и религия, всяка жена има правото да се облича както си иска. Да постановяваш, че на едно определено място всички трябва да изглеждат по калъп, иначе - полиция и глоби, е закостенялост, в която обикновено обвиняваме исляма. Там има практика за подобни малоумни и репресивни правила. Християнството гледа на себе си като на по-възвишено, по-развито и по-свободно. Оказва се обаче, че е същата репресивна и комплексирана доктрина.

Искане: Щом няма буркини във Франция, да не може и дебели мъже да носят тесни бански

Днес (26 август) Държавният съвет на Франция ще обяви своето решение относно законността на забраната за носене на мюсюлмански бански к...

Откъде-накъде група самозабравили се болни мозъци ще разпорежда как е "приемливо" да се ходи на плаж? Ами ако аз, християнката, им наруша дрес кода и отида с дълъг ръкав, а не по бански, както явно изискват, и мен ли ще ме заградят полицаи?

А сравнението, че когато западни жени отиват в арабските страни, трябва да се обличат и покриват, за да се съобразят с тамошните правила, е напълно несъстоятелно. Ами като не искате, не се покривайте! Да ви счупят от бой!

Тук, в нашия свят обаче, не бием, защото някой е с други дрехи. Защото имаме самочувствието, че нашият свят е по-добър. И щом сме уж по-добри, да се държим като такива.

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Разглобка: "Турски поток" пресъхва за пред хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com