Докато затваря руското посолство, Митрофанова газ пикае - за България

21427
Докато затваря руското посолство, Митрофанова газ пикае - за България
Снимка: БГНЕС

Чудна новина долетя вчера привечер (28 юли). Другарката Митрофанова, която явно още затваря руското посолство, кове шперплат по прозорците и проверява да не е останало нещо секретно за горене в мазето, докато опакова бурканите, се загрижи за нас! "Доставките на газ ще бъдат възобновени по всяко време, ако българската страна плати за тях по схема, която отговаря на изискванията на "Газпром", каза тя и моментално стопли мръзнещите пред идващата зима български души.

Много чудно е как така тя стана толкова милостива точно когато се разбра, че България има договорка за втечнен газ, с който ще изкара спокойно зимата? Случайност е сигурно - както е случайно, че другарката още не е затворила руското посолство, пък се канеше ехе, преди колко време ... Обича ни черните очи, това е то, не може да има друго обяснение!

Извън лакърдиите обаче, за можещите да мислят поне малко е ясно - на Путин сме му достатъчно важни. Защото е много лош имидж, когато умилкващата се българска овчарка също намери начин да го прати на ... Авторитетът отива на кино. Гракналите до небесата путинороби, които не знаят кога се казва газ в мъжки род и кога в женски, са сигурно доказателство за това. Ревовете и плачът в телевизионен ефир за ужасната енергийна криза на разни деклариращи се за евроатлантици политически субекти, някои от които дълги години с възможност да решават проблеми на енергийната ни сигурност, защото бяха във властта, също са показателни.

За куп десетилетия много българи не разбраха, че в този живот трябва да можеш и сам да се пребориш, за да не те ползват. Не разбраха, че светът е широк и интересите са много, често доста различни, което дава възможност да се възползваш. Не разбраха, че светът е голям и спасение дебне отвсякъде, но трябва да го потърсиш - Господ дава, обаче в кошара не вкарва. България е най-малкият потребител на природен газ в ЕС - точно затова да намерим други доставчици на газ извън "Газпром" е задача, която е изпълнима. Защото тя дава и политически бонус - да се помогне на тези, на които Путин първи им спря синьото гориво. На малкия, на когото мнозинството симпатизира в големите сблъсъци - психология в най-чист вид.

И да напомня - тези, които откриха сметки в рубли, не им се размина намаляване на доставките на газ. Италия и Eni, някои германски компании го направиха, но още в средата на юни Путин врътна кранчето за Апенините, сега играе игрички и със "Северен поток". Друго не може да се очаква от лъжец и военнопрестъпник - все пак колко време обясняваше как само прави военни учения до украинската граница? Колко време му трябваше да бомбардира пристанището в Одеса, след като сключи споразумение да може да се изнася украинско зърно през Черно море и да няма бомбардировки на украински пристанища? Колко мозък трябва да имаш, че да вярваш, че този човек ще уважи какъвто и да е договор?

А любителите на Орбан да прочетат, че той промени защитените цени за потребление на енергийни суровини. От 1 август в Унгария си на по-ниска цена, но само ако потребяваш по-малко от определена граница - например, домакинство с потребление над 2523 киловатчаса годишно не е защитено. И Унгария търси да купи газ от Азербайджан, макар че има 15-годишен договор с "Газпром" - защо ли?

В крайна сметка, може и руски газ. Първо да си платят неустойките за спряното за България синьо гориво от 27 април насам, а после да предложат по-ниска цена и обещание да си унищожат ядреното оръжие - и може да си помислим! И Румен Радев да внимава - клякане пред "Газпром" ще означава смъртоносен политически удар за него, най-малкото защото точно ГЕРБ и ДПС вече усилено подготвят почвата за това!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com