Нова мярка от правителството "Петков" за по-евтин бензин в България, идва още втечен газ от САЩ за зимата

11987
Нова мярка от правителството "Петков" за по-евтин бензин в България, идва още втечен газ от САЩ за зимата
Снимка: iStock

Още 150 млн. лв. ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво. Освен това - има дерогация от ЕС за България - идващият руски петрол в България да се преработва само за вътрешния ни пазар. Това следва да доведе до намаление на цената на бензина, защото няма да има износ на произведен от руски нефт бензин в българската рафинерия (Лукойл Нефтохим). Думите са на премиера Кирил Петков след последното редовно заседание на правителството му.

Петков говори и за осигуреността с газ, като съобщи новина за договорка за още 7 танкера. Реално, 1 танкер на месец удовлетворява българските нужди, като се сметне и азербайджанският газ.

Димитров: Трябва да искаме компенсация от "Газпром" за спрените доставки

Ние трябва да се подготвим за зимата и да имаме алтернативни доставчици на природен газ. Трябва да напълним „Чирен“ на 90%,...

По думите на енергийния министър Александър Николов, 7-те танкера с втечнен газ идват от САЩ, но той не каза името на доставчика, защото говорим за търговска тайна. Освен това, цената се формира по американски индекс, а не спрямо европейските борси, които са много по-волатилни и непредвидими заради войната с Русия. Договорката е следната - при изпълнение на доставката на първите три танкера (за октомври, ноември и декември), ще може да се договорят нови условия за следващите четири танкера - т.е. по-добра цена. Сега цената на първите три танкера е с 30 долара по-ниска на мегаватчас, но реално като се добавят допълнителни разходи стават 20 долара.

Първият танкер ще идва от гръцкия терминал в Ревитуса. Той е договорен, има резериран капацитет, увери Николов. И обясни, че проблемът сега е, че не са договорени навреме слотове на терминали с втечнен газ и те са закупени, като сега биват препродавани на по-високи цени, отколкото е могло да бъдат договорени, когато е било време. Но енергийният министър не уточни чий е бил пропускът и кой е отговорен да не участваме на съответните търгове, когато е било време да си подсигурим по-добра съдба. За сметка на това той се оплака, че ЕК е действала бавно и не е имало общоевропейски подход за осигуряване на доставчици и места за разтоварване на втеченен газ.

"Природният газ се превърна в политически инструмент" - това обобщи Николов на база множество разговори с доставчици на газ. Но той не изрази притеснение относно нагнетяването на газохранилището в Чирен. "Опитите за създаване на страх и паника са чисто предизборна спекулация", каза Николов.

Припомняме, че от "Булгаргаз" искат поскъпването на природния газ от месец август да е с 54,07%. Според публикувания сега документ, "Булгаргаз" иска цена на природния газ за август от 286,84 лв. за мегаватчас. За юли официалната цена беше 186,17 лв. за мегаватчас. От писмото става ясно, че тъй като все още интерконекторът с Гърция не е въведен в експлоатация и това ще стане вероятно чак от октомври, "Булгаргаз" е подписал споразумение за доставка на азерски газ през временна точка Неа Месемврия и това оскъпява доставката, защото се плаща допълнително на Азербайджан.

Бензиностанции въведоха по-големи отстъпки и за премиум горивата

Държавната компенсация от 25 ст. за всеки литър бензин А95 и обикновен дизел принуди веригите бензиностанции да въведат за своя сметка ...

Петков: Ще предложим сключване на договор за седем кораба с втечнен газ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика