Неофициално: Германия и Италия откриват сметки в рубли за руския газ

6823
Неофициално: Германия и Италия откриват сметки в рубли за руския газ
Снимка: iStock

Германия и Италия са казали, че техните енергийни компании могат да открият сметки в рубли в "Газпромбанк" за плащане на руски газ и това няма да представлява нарушение на европейските санкции срещу Русия. Това предаде Reuters, позовавайки се на свои източници, а не на официална информация.

По отношение на Германия, неофициалната информация е, че Берлин е казал на германските компании, че могат да открият сметки в рубли, но не могат да плащат за руския газ директно в рубли. Източниците на Reuters казват и, че Германия, която е най-големият вносител на руски газ в Европа, действа в синхрон с ЕК по въпроса.

Информация специално за италианския енергиен гигант Eni, че вече е предприел юридически стъпки и вече е отворил сметка в рубли в "Газпромбанк" се появи още в средата на седмицата. Сега информацията е, че италианското правителство действа съгласно указания на ЕК и че Eni действа за откриване на сметка в рубли. Италианският премиер Марио Драги вече заяви, че въпросът с плащането на руския газ е "сива зона", но сега отказва коментар за изясняване какво точно прави Италия.

ОЩЕ: "Газпром" спря кранчето за газ на Финландия

Реално ЕК така и не каза твърдо писмено, че откриването на сметка в рубли в "Газпромбанк" ще е нарушение на европейските санкции. Указанието е, че трябва да се плаща съгласно условията на действащия договор т.е. в твърда валута в повечето случаи на контракти между страни-членки на ЕС и Русия и да се декларира, че щом това плащане е извършено, купувачът е изпълнил задължението си по договора с "Газпром". Това прави нещата крайно неясни, макар че на срещи при затворени врати представители на ЕК са посъветвали европейския енергиен бизнес да не отваря сметки в рубли в руската банка. Но дипломатически представители на страните-членки коментират, че нарочно съветите са били двусмислени, за да може да се откриват сметки в рубли. Официално ЕК не коментира тези срещи и разговори.

Каква е схемата на плащане за руския газ, която руският президент Владимир Путин наложи след като страната му попадна под ударите на западните санкции? Всеки купувач от "неприятелска държава" си открива две сметки в "Газпромбанк" - едната е в твърда валута (евро или долари), а другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, след това парите се превалутират в рубли, като това става при сделка на Московската фондова борса. Няма срок кога ще бъде завършена сделката т.е. може да бъде платено в твърда валута и да изтече срока за получаване на доставка преди конвертирането в рубли, няма и гарантиран пазарен принцип на обмен, защото борсата е под пълния контрол на Русия. В първото десетдневние на май обаче Кремъл даде леко назад и "Газпром" предложи превалутирането да става през Националния клирингов център на Русия. По този начин има повече сигурност за купувача, тъй като в клиринговите къщи задължително има трета страна т.е. арбитър, който е неутрален спрямо купувача и продавача.

В момента Полша и Нидерландия настояват да има по-ясна и твърда насока от ЕК по въпроса с плащането на руския газ - какво може и какво не може.

ОЩЕ: Русия казва, че половин Европа има сметки в рубли за газа. Словакия обяви извършено плащане

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

В Европа са 4 от 5-те най-предпочитани от инвеститорите дестинации

Цената на петрола пак ще гони 100 долара за барел: Притеснителна прогноза от американска банка

Страната, която готви най-големите избори в света

ЕС е предвидил 7,7 млрд. евро за хуманитарни помощи през 2024 г.

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Наша съседка с действия срещу Meta заради обмена на данни между Instagram и Threads

Парадокс: Бизнесът в европейска страна недоволен от силната валута, иска мерки от централната банка

Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

Коя страна е новият любимец на инвеститорите в Азия?

Китайската икономика се възстановява в началото на годината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com