Митрофанова: Москва е готова да поднови доставките на газ за България, ако София изпълни условията на "Газпром"

15028
Митрофанова: Москва е готова да поднови доставките на газ за България, ако София изпълни условията на "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Москва е готова да възобнови доставките на газ за България, ако София плати по нужната схема, договорът е валиден. Това заяви руският посланик в България Елеонора Митрофанова.

„Доставките на газ ще бъдат възобновени по всяко време, ако българската страна плати за тях по схема, която отговаря на изискванията на "Газпром". Това заяви руският посланик в България Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал "Россия 24", който е под санкции от ЕС.

Руски анализ тип хем сърби, хем боли: Можем да затворим посолството, но чакаме смяна на българските управляващи

"Американците използват България като жертвен агнец. Премиерът е много странен персонаж, който изначално не разчиташе на дълга политиче...

"Очакваме, че прагматизмът в София ще надделее по газовия въпрос, но засега няма положителни сигнали", каза Митрофанова. "Много експерти призовават за прагматизъм и за връщане към договора с "Газпром", който все пак е валиден до края на тази година. Така че щом българската страна реши да плати по схемата, изисквана от "Газпром", доставките ще бъдат възобновени", добави посланикът.

ОЩЕ: Нова мярка от правителството "Петков" за по-евтин бензин в България, идва още втечен газ от САЩ за зимата

Доставките на природен газ от "Газпром Експорт" бяха спрени на 27 април заради отказа на страната ни да плаща по новите условия на Москва. От Министерството на енергетиката тогава съобщиха, че България е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи. Оттам уточниха, че след извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българския енергиен холдинг е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който нареди всички т.нар. "неприятелски страни", сред които е поставена и България, да плащат за руския газ в рубли. Схемата обаче е следната - в "Газпромбанк" се откриват две сметки, едната от които в твърда валута (евро, долари), а другата - в рубли. Плащането се прави в твърда валута, а след това "Газпромбанк" конвертира в рубли по курс, определен от Руската централна банка т.е. от Путин. Дни по-късно министърът на финансите Асен Василев обяви, че до края на годината страната ни има подписан договор за доставка на синьо гориво, като в него изрично е записано, че плащането се извършва в щатски долари и България ще продължи да го изпълнява.

Коректен партньор на България ли е "Газпром"? Председателят на АИКБ говори как това е дълга тема

Можем ли да разчитаме на "Газпром" като надежден партньор за доставки на природен газ за България? На този въпрос, поставен от Българск...

Припомняме, че по-рано днес премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за седем карго кораба с втечнен газ. По думите му, става въпрос за периода октомври 2022 - април 2023 година, като танкерът за октомври вече е договорено и къде ще разтовари, а отделно има опция след доставката на първите три танкера да има предоговаряне за следващите четири, като сега цената без разходите за терминал е с 30 долара по-ниска на мегаватчас от тези в Европа. Това ще подобри енергийната сигурност на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com