Електронното гласуване - дебатът трябва да е IT, не политически

4552
Електронното гласуване - дебатът трябва да е IT, не политически
Снимка: Thinkstock

Електронно гласуване в България ще има все някога. За това се съгласиха депутатите вчера (21 януари), приемайки и някои срокове за действие по въпроса.

Коментар на редактора

Янааки и съдебната реформа в Стрелча

"Изглежда трудните години на преход са дали своето отражение. Малцина са устояли на това нещо. Трябва да оценяваме както хората, които ...

Дотук добре. Но дебатът в парламента, който протече преди гласуването, в определени параметри ме потресе до дъното на душата ми.

Разговорът много IT стана, оплака се по едно време председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Да, стана, защото по недопустим начин се смесиха елементи от електронния и обикновения вот.

За да е ясно - електронният вот не трае само един ден, ами няколко. В Естония е предвидена седмица, като може да си променяш многократно вота до посочения краен срок. Това не означава, че можеш да гласуваш безброй пъти. Гласуваш само веднъж като брой гласове, просто можеш единствено да се поправиш в позицията си. И е предвидено да е така, за да е по-трудно някой да те изконтролира как да гласуваш. Защото за да са сигурни например в Бобов дол, че се гласува "правилно", ще трябва да отворят поне една интернет зала, да назначат на всеки работник по един шеф да го следи как точно в 23:59 в последния разрешен ден ще гласува "правилно" - иначе няма пречка след като гласуваш "правилно", да се поправиш както искаш по съвест от друг компютър, не от този под контрола на шефа/циганския барон.

Освен това - IP адресът няма нищо общо с електронното гласуване, както внушиха от БСП. Електронната самоличност се прави на базата на далеч по-сигурен идентификатор от IP-то - например специален електронен чип към личните документи. Ето и как е предложено официално да стане в България - вижте тук!

SMS - SOS!

Никой от ВСС не бил казвал на Бойко Борисов какво предлагал Лозан Панов относно скандала "Двете каки". Това казаха вчера (18 януари) на...

За финал - системата не трябва да е изцяло в Интернет, каквото отново внушиха някои депутати, предимно около и над половинвековна възраст. Има си начини, включително с изграждане на инфраструктура, с които броенето на гласовете въобще да не е свързано с Интернет - ето тук е обяснено как.

Безспорно електронното гласуване има как да бъде пробито - зависи от ресурса и способностите на злосторниците. Същото важи обаче и за гласуването сега - примери бол. Въпросът е как да стане по-трудно за злоупотребяващите, които са от абсолютно всички партии и политически цветове - хич и да не се правят, че са невинни агънца. Затова и трябва да се търси вариант - машинното и електронното гласуване са възможности. И за да не бъдат опропастени, необходимо е внимание и постоянен граждански натиск в решителните моменти, за да не се допускат явни машинации. Защото няма какво да се лъжем - дори при машинното гласуване, което е считано за много по-сигурно, има как - просто вижте долното видео! Но ако не търсим мирни варианти как да променим към по-добро нещата, остава само пушката и който оцелее, той да налага виждането си за нещата - с купуване на избори, с честни избори или въобще без избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com