Марсоходът Curiosity отбеляза първата си марсианска година престой

6331
Марсоходът Curiosity отбеляза първата си марсианска година престой

Известният марсоход Curiosity отбеляза преди два дни своята първа годишнина от престоя си на повърхността на Червената планета. Тук обаче не става дума за земна година, а за марсианска, която се равнява на 687 земни денонощия.

За този период марсоходът успешно се е справил с изпълнението на своята основна задача – търсенето на отговор, дали в миналото са съществували на повърхността на Марс условия, благоприятни за зараждането и съществуването на прости видове микробиологичен живот.

Марсианските каньони са изсечени от лава, а не от вода

Каньоните, които насичат повърхността на Марс според мнозина са доказателство, че на планетата някога е текла вода. Проф. Джовани Леоне...

Едно от основните изследвания, извършени от марсохода от момента на неговото кацане през август 2012, е проучването на древна река, разположена в район, наречен Yellowknife Bay. Според резултатите от образците, мястото в миналото е било достатъчно влажно и в почвата са се съдържали всички основни химически вещества и съединения, явяващи се компоненти на прости микроорганизми. Едновременно с това там е имало и достатъчно източници на енергия за протичане на процесите за поддържане на тяхната жизнеспособност. Ако на Марс по това време е съществувал микробиологичен живот, то областта на залива Yellowknife Bay е било идеалното място за това, смятат учените.

Освен това, Curiosity е извършил още няколко важни открития и изследвания. Това са оценка на нивото на естествен радиационен фон на Марс, измерване на съотношението на тежки и леки химически елементи в марсианската атмосфера, определяне възрастта на скалните образувания.

Към момента Curiosity се намира по пътя към своята основна цел – подножието на планината Шарп, разположена почти в средата на кратера Хейл. В средата на май марсоходът напусна местността Windjana, където извършваше сондажи и анализи на различни проби от мястото, и се отправи на 23-дневен преход. Придвижвайки се напред още 1.5-километра, апаратът увеличи общото разстояние, изминато на марсианската повърхност, на 7.9 километра. За целия престой на Марс за апарата е избран не само най-краткия, но и най-безопасен маршрут, коментират специалистите.

Редактор: Анна Маринова

Кюриосити пак копае

Почти година след като "Кюриосити" за последен път използва бормашината си на Марс, ровърът направи нова дупка с нея, съобщи Би Би Си. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com