X
 
 

Младите търтеи на България

87060 28
photo of Младите търтеи на България
Снимка: Pixabay
Миналата седмица две новини, наглед различни, обрисуваха парадокса на един социален проблем у нас. Първо нашумя случаят с кравеферма в пловдивско село, която обяви, че дава 3000 лв. заплата на животновъд без опит. И въпреки че голяма част от работата в стопанството се върши от машини, кандидати няма.

На фона на това отбелязахме поредната статистика, според която България изпреварва сериозно Европа по млади хора, които нито учат, нито работят. У нас неработещите млади хора са 22%, докато в Европа те са средно 12%.

Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят такава

Около 330 000 българи са без постоянна работа, но и не търсят, и не учат. Това показват данни за последната година от проучване на фонд...

Трудно е да не се направи паралел между двете информации. Вицепремиерът Томислав Дончев е прав, че ако през 70-те един млад човек не работи, би умрял от глад, но днес сравнително безоблачното му съществуване на търтей е абсолютно възможно.

Факт е, че основният проблем с безработицата е в по-малките населени места. Ето защо буди недоумение липсата на желание на младите и способни хора от тези региони да се възползват от възможностите, които им се предлагат. Като случая с кравефермата.

Това обаче се оказва напълно възможно поради особения манталитет на неучащите, тоест, не особено образовани млади хора, които в същото време са и безработни. Много от тях считат за непрестижно да работят в кравеферма, дори за 3000 лв. Те като цяло считат за непрестижно да работят, а претенциите им да започнат някъде са абсурдно високи.

Тези хора са нискоквалифицирани и като такива могат да полагат само нискоквалифициран труд. В нашата държава, а и навсякъде, той е по-нископлатен. Те обаче очакват да взимат като бармани / шофьори/ общи работници толкова, колкото взима един програмист, инженер или енергитик. Срещу тези свои претенции те нямат какво да предложат, но въпреки това не виждат в позицията си нищо нелогично или смущаващо. Сами са избрали да бъдат нискоквалифицирани, но настояват, че държавата им е длъжна да им осигури стандарт като на хората, инвестирали в себе си години усилия.

Бизнесът у нас се оплаква от липсата на професионални умения в младите хора

Работодателите в България оценяват негативно знанията на младежите у нас, които са завършили висше образование. Това става ясно от анк...

Допълнителен стимул за философията "няма да им работя за 600 лв." е фактът, че те продължават да бъдат издържани от родителите си. Много са случаите на емигрирали майки и бащи, които пращат пари на своите 25- - 30-годишни "деца" и в това "децата" отново не виждат нищо смущаващо.

Младата армия от търтеи ощетява сериозно икономиката. Вероятно и като народ бъркаме някъде във възпитанието на новите поколения. При всички положения този феномен вреди на всички замесени.

Автор: Десислава Любомирова

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

28 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 19 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А знаете ли, че на висшисти, които напълно разбираемо нямат практически опит, защото образователната ни система не предоставя възможност за придобиване на такъв, се предлага минимална работна заплата? И че има много млади квалифицирани хора, които работят "непрестижна" работа, просто защото за да се реализират в сферата на специалността си трябва да работят едва ли не за каузата... Не е виж още ›› лошо да се поставят и двете страни на един проблем преди да се съди и оценява.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  ААА АВТОРКАТА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЪРТЕЙКА, ЩОМ ИМА ВРЕМЕ ДА ОБСЪЖДА ДРУГИТЕ ТЪРТЕИ ХАХАХАХХАХАХАХ
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Хахаха 17 Хахаха преди 7 месеца Профил на трол?
  Хахаха и аз съм в тази категория на нито учещ нито работещ и така си ми е кеф. Какво другари ще пратите кварталния милиционер да ме пита защо не работя ли?? Сори това е капитализма и ако искам ще и ако искам няма. Първо ставаме овчаретини след това кравари.Колкото по малко мозък имат управляващите толкова повече им личи :D Искам заплата 12,000 евро стартова, като в Швейцария и почвам :D В България виж още ›› има над 2000 милионера защо не напишете една статия колко трудоваци са те и как са направили първия си милион 90 години когато бяха родени така наречените от вас търтеи. Просто смешна работа...
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Прав си - нашето поколение ви оплеска. Проблемът ще ви дойде на главата, като останат да ви гледат децата. Тогава да не ревете ? "Га ядохте кифтетата не ривахте а, сега що ривете?"
  : 4 !
 • Анонимен 17.2 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Основния виновник за това положение е , противоконституционната (партия) ДПС !Права и свободи , без никакви задължения към държавата в името на измисления от тях междуетни4ески мир . Преди да се появи този тумор , ДПС , такъв проблем не съществуваше !Живеехме и РАБОТЕХМЕ ЗАЕДНО !Така 4е , ВРЕМЕ Е ДА ПРЕОСМИСЛИМ ИЗКАЗВАНЕТО НА г-жа ДОН4ЕВА, ЗА МОРКОВА И ТОЯГАТА !ЗАЩОТО , НИЩО ДОБРО НЕ НИ 4АКА !МОРК виж още ›› ОВИТЕ СВЪРШИХА !
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • PPP 16 PPP преди 7 месеца Профил на трол?
  Този проблем ще се реши, макар и бавно. Хората, за които се говори в статията (неработещите) са поколението на хрантутниците или поколение '90-те". За жалост точно този черен период за България неимоверно увреди психиката на родителите им и това повлия съответно и на възпитанието. Масово тогава и малко след това въпросните родители изпозаминаха на гурбет, виждайки в това единствената опц виж още ›› ия за оцеляване (което тогава си беше до голяма степен вярно) и останаха твърдо с вярата на сляпо, че тук бъдеще няма и ако не осигуряват децата си, последните ще умрат от глад. За съжаление това рефлектира в/у децата и те погрешно се научиха, че държавата, която им е длъжна до небесата, задето не се е погрижила за родителите им, няма да се погрижи и за тях. Поради последното, те от своя страна не се считат за длъжни да допринасят по какъвто и да е начин за просперитета на държавата и текущата схема ги устройва. Като разпалка в огнището се прибавя и факта, че с такъв живот се свиква и почва да се харесва. ------------------------------------------------ Всичко това постепенно ще отмине. Гореспоменатите родители ще измрат, а децата им - неуки и без занаят, масово ще свършат по кофите ровейки за бутилки или по затворите. Пенсия няма да доживеят, а дори и да го направят - такава няма да получат поради липса на стаж. END OF STORY. Поколение '2000 съвсем не се очертава да е така. От началото на 21-ви век започна някакво развитие на икономиката все пак - появиха се длъжности с високи заплати, навлезе и чуждият пазар. Сега тези които завършват гимназия или им предстои да завършат, са наясно, че възможности за работа има, както и възможности да се реализираш и да печелиш добре с опита и познанията си. Разбира се хрантутниците ще останат - навсякъде ги има. Но много вероятно е значително да намалеят. ------------------------------------------------- Повечето от коментиращите директно под статията сами се издават, засягайки се лично. За съжаление много трудно българският манталитет ще придобие чертата на креативноста и амбицията. За достойнство изобщо няма място да се говори. Статията е хубава, вярна и за съжаление адски неудобна за болшинството от тези, които се разпознаха в нея. Късмет на ВСИЧКИ! :)
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Ааа, не не. Помня хубаво - "ДЕМОКРАЦИЯЯЯЯ" Така трябва. Морала бил фалшив / сега просто го няма - по добре ли стана?
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Авторът е много тъп. Сега ще обясня защо: 1. Това е феномен, забелязващ се в целия западен свят, поради автоматизацията и глобалната икономика. 2. Входните работи, не плащат достатъчно за живеене и в много пъти социалните помощи са повече. 3. Висшето образование е прекалено достъпоно, затова се бълват специалисти без налични работни места. 4. Достъп на секс - младите не се женят и не подобряват виж още ›› себе си за да получат секс, а изпозлват apps като Тиндер. Липсата на деца, още повече обезсмисля къртския труд на който са способни. Младите избират да изкарват малко, но да ги харчат за себе си. 5. Липса на религия, нация: младите не са религиозни и не са патриоти, което още повече деморализира и намаля смисъла в живота. Затова се избира най-лесното и най-елементарно съществуване. Благодарете на феминизма, миграцията, курвентията, глобализма. Разрешете тези 5 точки, вместо да врякате безпомощно.
 • бай к0р 15.1 бай к0р преди 7 месеца Профил на трол?
  ..."5. Липса на религия, нация: младите не са религиозни и не са патриоти, което още повече деморализира и намаля смисъла в живота."... определено религията е най-гоУемият проблем ше знаеш. Аз съм "прост" атеист който вазима европейска заплата в БГ с пълни осигуровки - има няма 25% прибирате "Вие" Нямам висше с което не се гордея ама не се чувствам преебан. Като се виж още ›› научите да си превръщате интересите и хобитата в работа ще разберете къде е "пътя и истината и живота"
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  В днешно време, магазинерки/бармани/шофьори/общаци/сервитьорки взимат по-високи заплати от доста инженери и други степени. Това се търси това се предлага, може да сте петима дето го владеете в БГ, като има само 1 място където да го бачката, работодателя ще ви се подиграва с има-няма 1000 лева и ще ти казва, като не ти изнася врата, и хората бягат в лидъл за 1260 лева и работодателя реве, че нямал виж още ›› кадри.
 • ДуПеСе да се закрие 14.1 ДуПеСе да се закрие преди 7 месеца Профил на трол?
  Аз съм инженер и като видях, че студентка в магазин за книги взима колкото мен, направо ми се щеше да си изгоря дипломата...
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 7 месеца Профил на трол?
  Десо ма, вместо да пишеш глупости, изсмукани да не казвам от къде що не се пробваш барем за месец във въпросната кравеферма? После пак пиши.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 12 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  F*C* OFF 10111989/eu*nato F*C* OFF
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 11 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  Тук наистина е една от най странните държави в Света . Ето сега един Комунист трябва да ПРИПОМНЯ на евро/Атлантическите тролове/ки и подобните иМ 100% от сайта actualno , че Капитализма е /АНТИ/Обществен строй в който ако искаш РАБОТИШ ако ИСКАШ НЕ РАБОТИШ. И няма какво да се коментира , любомирова жали ЗАЩО Е ТАКА. И аз ЖАЛЯ , но любомирова ЗАЩИТАВА от мен този /АНТИ/ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ. КОЙ Е НОРМА виж още ›› ЛНИЯТ И КОЙ НЕ Е ?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 10 Македонецъ преди 7 месеца Профил на трол?
  АУУУУУУУУУУ кой ЗАЖАЛИЛ ЗА УРОДЛИВОТО ЯВЛЕНИЕ СТАНАЛО ВЪЗМОЖНО ДА ИЗБУЯВА И ДА ЦЪФТИ ИМЕННО СЛЕД 10111989 КАТО НАБИРАЩЕ СКОРОСТ И ПРЕДИ , НО ДЕГЕНЕРАТИТЕ/КИТЕ ЗА ТОВА СА И ДЕГЕНЕРАТИ/КИ ТОЕСТ КЛИКАТА 10111989 НА КОИТО ПЪК ТЕХНИ СЛУГИ СА ТОЧНО любомирова/ actualno/ ТОЧНО ТЕЗИ ДЕТО ЖАЛЯТ ЗА ТОВА И тука някакви да се морят с някакви статистики незабелязвайки ИМЕННО ТОВА/ НАЙ ВАЖНОТО В СЛУЧЕЯ/
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Седмична прогноза за времето за 18-24 фе...

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб северозападен вятър. Минималните температури ще са най-често около нулата, дневнит...

Последно в Актуално