Най-ироничната глоба в България

4552
Най-ироничната глоба в България
Снимка: Gettyimages

Пловдивският административен съд наложи 1 млн. лева глоба на ЕВН защото неправомерно е прихванало 25 млн. лв. от сметките на Националната електрическа компания (НЕК).

Коментар на редактора

Хак да ви е Григор, братушки

Не е наш човек Шарапова, дала си е сърцето на българин. Тази сентенция беше лепната на световната номер две от руското издание "Собесед...

Зад тази на пръв поглед обикновена история се крие потресаваща ирония. Защото глобата става факт заради неспазване на простичка процедура.

Какво се е случило - ЕВН дължи 50 млн. лева на НЕК за купено електричество, а НЕК дължи 25 млн. лева на ЕВН за зелена енергия. Системата е следната - ЕРП-тата изкупуват тока от НЕК и го разпределят към крайните потребители. По Закона за ВЕИ обаче НЕК е задължена да изкупува зелената енергия от ЕРП-тата. И точно заради задължението на НЕК, ЕВН се позовава на Закона за задълженията и договорите у нас и на установена в цял свят практика, включитлено и у нас - когато има дълг от една страна към друга и първата не плаща на втората, то втората може "да си вземе своето" като на свой ред не плати дължимото на първата по друго отношение - ако има такова.

В случая с НЕК и ЕВН обаче има нещо съвсем простичко, което е пропуснато от ЕРП-то - то е трябвало да поиска разрешение от ДКЕВР, за да използва тази практика. Защото НЕК и ЕВН са лицензирани компании и става въпрос за прихващания на регулирания енергиен пазар, т.е. като лицензианти и ЕВН, и НЕК са подопечни на ДКЕВР. Затова и ЕВН е трябвало да получи разрешение от ДКЕВР за действията си. Дали дружеството е поискало такова или защо не е поискало - има вече 1 млн. причини да си каже. И 1 млн. причини да помисли как чете нормите.

А най-веселото е, че дела по същата причина вървят и срещу "Енерго про", и срещу ЧЕЗ. И най-вероятно завършекът ще е същият.

Цветанов може и да стане добър пример

Новината на деня, а може би и на годината, се пооформи вчера – 9 февруари. България е на път да стане свидетел на първия значим б...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com