X
 
 

Нека първо вкараме учениците в клас, а?

7481 5
photo of Нека първо вкараме учениците в клас, а?
Снимка: Pixabay
МОН няма да удължава учебната година през юли и да скъсява лятната ваканция на учениците. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Идеята беше учениците да учат и през юли. От ведомството признаха, че температурите през този месец наистина са високи, а училищата не са климатизирани.

Янка Такева: Лятната ваканция не трябва да се намалява, тя изобщо не е голяма

"Лятната ваканция не трябва да се намалява, тя изобщо не е голяма. Има летни училища за децата с образователни дефицити, тогава децата...

Коментар на редактора

В последните дни темата с ваканциите на учениците отново стана актуална, докато тях ги няма в клас, за да бъдат питани, докато учителите се занимават с избор на учебници и мнозина не са в отпуска през лятото, както половината държава си мисли. Наред със заплатите на преподавателите в средното образование, темата с почивките през учебната година е невралгична и винаги става повод за разнопосочни мнения. А няма смисъл. Ако ваканцията беше най-големият проблем на българското школо, да се хабим и да се упражняваме в словесно-практически занятия. Но не е!

Хайде да вкараме първо учениците в клас, а?! Какво ще кажете? Хайде да търсим ефективни механизми да задържаме вниманието им, а не да броим купища извинителни фалшиви бележки. Хайде учителят да се фокусира повече върху преподавателската си дейност, а не върху канцеларската.

МОН се отказа да скъсява лятната ваканция на учениците

МОН няма да удължава учебната година през юли и да скъсява лятната ваканция на учениците. Това каза на пресконференция министърът на об...

Агресията в клас, учебните програми, непрекъснато променящите се буквари по различните предмети, провокирането на вниманието на ученика, стимулиране на интересите му, търсенето на подходи към проблемните деца, осигуряването на по-здравословна среда за работа на учителите - очевидно е, че има далеч-далеч по-съществени въпроси върху които от МОН е добре да се концентрират, ако искат наистина да превърнат образованието в национален приоритет. Да, промяната в подхода на делегирания бюджет е стъпка в правилната посока, ала той е част от по-мащабен процес, който върви с множество компоненти зад гърба си.

И без това дни преди и след всяка ваканция учениците намират всевъзможни начини да си я удължат, а в клас я има, я няма 10 души - не е необходимо това да става официално. В българското средно образование има много работа за вършене и тя не бива да се замита с почивки по никое време. Мисля, че всички добре разбираме това.

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Защо учебната година не започва на 1-ви септември, а се завършва на 31 май или 15 юни?? В горещините не е за учене. След това да се мисли за премахване на делегираните бюджети и се намерят работещи формули, като се вземат от финландското образование. Да се намали драстично учебният материал, като се набляга на основни познания, които да се затвърждават, а не сложнотии за всички и най-лесното коет виж още ›› о правят учениците е да откажат. Повече практически занимания и учене на открито. Повече свободно време за децата. Прекалено дълги са междучасията и става ад от чупене, викове, блъскане, бой..., а даскалите са на пушклюки?! Смяна на комунистите в училищата! Ранно пенсиониране за учителите - до 50 години! Увеличаване на заплатата на можещите, а некадърните да се освобождават. Назначаване на учители година за година, а не за цял живот! Това предполага да се стараят повече. Да се премахне изискването за квалификации, като квалификациите да се провеждат, но не те да са условието за заплата и издигане в ейерархията, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЛКО ФОРМАЛНО И НЕЕФЕКТИВНО се провеждат! Свидетел съм на куриози - учители със свидетелства за квалификация не знаят елементарни неща по компютърна грамотност...и не само?! Децата да се учат да се справят със живота е по-важно от наблъсканите учебни програми по всичкология! Да се учат да търсят информация и да я ползват е по-важно за бъдещата им реализация. Да се учат да мислят е по-важно от това да правят литературни анализи по схема, защото ги преписват директно! Да се изграждат като личности е по-важно от това да знаят всичко! И днес има учители, които им втълпяват, че е срамно да не знаят целия материал?! Има МНОГО НЕНУЖЕН МАТЕРИАЛ и е добре Министерството да се съсредоточи да го МАХНЕ!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 3 Октомври преди 10 месеца Профил на трол?
  В Държавата България има гангстери/ки доста ,ВЗИМАТ КОМИСИОНА ДЕБЕЛА ,ДЖИПОВЕ ГОЛЕМИ , бойкоборисови СТАБИЛНИ ДАЛАВЕРИ . ТОЗИ ДЕН ТЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ И НА ПРЕЯЖДАНЕТО ДОВЕЧЕРА ЩЕ ПРАВЯТ АМ АМ. А,НАРОДА ЖИВЕЕ В СТРАНА ЗАБРАВЕНА ОТ БОГА ЕТО 10111989 И ОТ НЕТА ВЛИЗАТ НА КИНТИ МИРИШАТ И НАРОДА НЕ МОГАТ ДА ДИШАТ FUK OFF ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Основния проблем са излишно усложнените програми със "спуснат" материал от 3-4 курс на университета, защота учебниците са писани от професори. И учебниците, разбира се. Излишно много информация , абсолютно ненужно задълбаване в детайли , който иска да специализира, един ден ще го направи. Но това изисква мноого работа от страна на министерството. Затова е по-лесно е да се сменят датите виж още ›› на ваканциите. В министерството наистина явно няма хора, които искат да подобрят нещо. И как, като това са същите хора, които са одобрявали сегашните учебници ?! Хайде да спорим дали е задължително ходенето на градина от 4 години.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  От всички идеи, които се чуват от МОН, човек остава с впечатление, че или МОН не иска да реши проблема на образованието, или че там няма специалисти, които са способни да генерират смислени идеи, или и двете. Основният проблем е качеството на учителите в училище и режима на работа. За да има качествени учители (и млади такива) и двете неща трябва да се подобрят. Особено трябва да се подобри заплащ виж още ›› ането и то рязко. Повече 15 години заплатите на учителите не са обновявани и са отблъскващо ниски. Така качествените хора идват, поглеждат, виждат, че не могат да живеят с тези пари, а и трябва да се борят с неуредиците на средата на труд и си отиват. Остават основно тези, които не стават за друго и за преподаването в частност.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Просто защото в тази държава няма икономика и земеделие, няма инфраструктура и нищо не се прави/преднамерено/ не означава, че проблемите /и некадърните/ са само в просветата, както вие искате да представите нещата.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Зърнопроизводителите притеснени от продъ...

Пораженията от градушките са локални. Това каза Ангел Вукодинов от УС на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив и член на Националната...