X
 
 
 

Нека първо вкараме учениците в клас, а?

7471 5
photo of Нека първо вкараме учениците в клас, а?
Снимка: Pixabay
МОН няма да удължава учебната година през юли и да скъсява лятната ваканция на учениците. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Идеята беше учениците да учат и през юли. От ведомството признаха, че температурите през този месец наистина са високи, а училищата не са климатизирани.

Янка Такева: Лятната ваканция не трябва да се намалява, тя изобщо не е голяма

"Лятната ваканция не трябва да се намалява, тя изобщо не е голяма. Има летни училища за децата с образователни дефицити, тогава децата...

Коментар на редактора

В последните дни темата с ваканциите на учениците отново стана актуална, докато тях ги няма в клас, за да бъдат питани, докато учителите се занимават с избор на учебници и мнозина не са в отпуска през лятото, както половината държава си мисли. Наред със заплатите на преподавателите в средното образование, темата с почивките през учебната година е невралгична и винаги става повод за разнопосочни мнения. А няма смисъл. Ако ваканцията беше най-големият проблем на българското школо, да се хабим и да се упражняваме в словесно-практически занятия. Но не е!

Хайде да вкараме първо учениците в клас, а?! Какво ще кажете? Хайде да търсим ефективни механизми да задържаме вниманието им, а не да броим купища извинителни фалшиви бележки. Хайде учителят да се фокусира повече върху преподавателската си дейност, а не върху канцеларската.

МОН се отказа да скъсява лятната ваканция на учениците

МОН няма да удължава учебната година през юли и да скъсява лятната ваканция на учениците. Това каза на пресконференция министърът на об...

Агресията в клас, учебните програми, непрекъснато променящите се буквари по различните предмети, провокирането на вниманието на ученика, стимулиране на интересите му, търсенето на подходи към проблемните деца, осигуряването на по-здравословна среда за работа на учителите - очевидно е, че има далеч-далеч по-съществени въпроси върху които от МОН е добре да се концентрират, ако искат наистина да превърнат образованието в национален приоритет. Да, промяната в подхода на делегирания бюджет е стъпка в правилната посока, ала той е част от по-мащабен процес, който върви с множество компоненти зад гърба си.

И без това дни преди и след всяка ваканция учениците намират всевъзможни начини да си я удължат, а в клас я има, я няма 10 души - не е необходимо това да става официално. В българското средно образование има много работа за вършене и тя не бива да се замита с почивки по никое време. Мисля, че всички добре разбираме това.

Actualno.com

Етикети:

5 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Защо учебната година не започва на 1-ви септември, а се завършва на 31 май или 15 юни?? В горещините не е за учене. След това да се мисли за премахване на делегираните бюджети и се намерят работещи формули, като се вземат от финландското образование. Да се намали драстично учебният материал, като се набляга на основни познания, които да се затвърждават, а не сложнотии за всички и най-лесното коет виж още ›› о правят учениците е да откажат. Повече практически занимания и учене на открито. Повече свободно време за децата. Прекалено дълги са междучасията и става ад от чупене, викове, блъскане, бой..., а даскалите са на пушклюки?! Смяна на комунистите в училищата! Ранно пенсиониране за учителите - до 50 години! Увеличаване на заплатата на можещите, а некадърните да се освобождават. Назначаване на учители година за година, а не за цял живот! Това предполага да се стараят повече. Да се премахне изискването за квалификации, като квалификациите да се провеждат, но не те да са условието за заплата и издигане в ейерархията, ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОЛКО ФОРМАЛНО И НЕЕФЕКТИВНО се провеждат! Свидетел съм на куриози - учители със свидетелства за квалификация не знаят елементарни неща по компютърна грамотност...и не само?! Децата да се учат да се справят със живота е по-важно от наблъсканите учебни програми по всичкология! Да се учат да търсят информация и да я ползват е по-важно за бъдещата им реализация. Да се учат да мислят е по-важно от това да правят литературни анализи по схема, защото ги преписват директно! Да се изграждат като личности е по-важно от това да знаят всичко! И днес има учители, които им втълпяват, че е срамно да не знаят целия материал?! Има МНОГО НЕНУЖЕН МАТЕРИАЛ и е добре Министерството да се съсредоточи да го МАХНЕ!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 3 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  В Държавата България има гангстери/ки доста ,ВЗИМАТ КОМИСИОНА ДЕБЕЛА ,ДЖИПОВЕ ГОЛЕМИ , бойкоборисови СТАБИЛНИ ДАЛАВЕРИ . ТОЗИ ДЕН ТЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ И НА ПРЕЯЖДАНЕТО ДОВЕЧЕРА ЩЕ ПРАВЯТ АМ АМ. А,НАРОДА ЖИВЕЕ В СТРАНА ЗАБРАВЕНА ОТ БОГА ЕТО 10111989 И ОТ НЕТА ВЛИЗАТ НА КИНТИ МИРИШАТ И НАРОДА НЕ МОГАТ ДА ДИШАТ FUK OFF ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДНИЯТ ФРОНТ
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Основния проблем са излишно усложнените програми със "спуснат" материал от 3-4 курс на университета, защота учебниците са писани от професори. И учебниците, разбира се. Излишно много информация , абсолютно ненужно задълбаване в детайли , който иска да специализира, един ден ще го направи. Но това изисква мноого работа от страна на министерството. Затова е по-лесно е да се сменят датите виж още ›› на ваканциите. В министерството наистина явно няма хора, които искат да подобрят нещо. И как, като това са същите хора, които са одобрявали сегашните учебници ?! Хайде да спорим дали е задължително ходенето на градина от 4 години.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  От всички идеи, които се чуват от МОН, човек остава с впечатление, че или МОН не иска да реши проблема на образованието, или че там няма специалисти, които са способни да генерират смислени идеи, или и двете. Основният проблем е качеството на учителите в училище и режима на работа. За да има качествени учители (и млади такива) и двете неща трябва да се подобрят. Особено трябва да се подобри заплащ виж още ›› ането и то рязко. Повече 15 години заплатите на учителите не са обновявани и са отблъскващо ниски. Така качествените хора идват, поглеждат, виждат, че не могат да живеят с тези пари, а и трябва да се борят с неуредиците на средата на труд и си отиват. Остават основно тези, които не стават за друго и за преподаването в частност.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Просто защото в тази държава няма икономика и земеделие, няма инфраструктура и нищо не се прави/преднамерено/ не означава, че проблемите /и некадърните/ са само в просветата, както вие искате да представите нещата.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Григор Димитров показа от какво е направ...

Великолепна победа – само така може да се опише представянето на Григор Димитров срещу Ник Кирьос на осминафинала на Australian O...